Στο 60% μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη του κράτους προς τους πολίτες την τελευταία 3ετία,και αυτό έχει επίπτωση και στα φαρμακεία ,επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή το14ο PHARMA point που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις 18 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της Θεσσαλονίκης. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η φαρμακευτική πολιτική και οι δαπάνες της φαρμακευτικής περίθαλψης.
«Από τα 5 δις ευρώ που ήταν η δαπάνη πριν 3 χρόνια τώρα μειώθηκε στα 2 δις ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυξήθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων με τους ανασφάλιστους τότε καταλαβαίνουμε ότι οι επιπτώσεις είναι οδυνηρές τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα φαρμακεία καθώς περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται μικρότερη πίτα» τόνισε ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης ενώ υποστήριξε πως η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ρευστότητας στα φαρμακεία αλλά και την μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ,από έρευνα , που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ και ο ΣΦΕΕ. Το υπουργείο υγείας κατέβαλε λιγότερα από τα μισά χρήματα που χρειάστηκαν για την φαρμακευτική δαπάνη. «Από τα 5,2 δις το κράτος πλήρωσε τα 2 σιε ευρώ, δηλαδή τα υπόλοιπα 2,2 δις ευρώ τα πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι. Αυτό τα λέει όλα» υποστήριξε ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Στο 14ο PHARMA point θα παρουσιαστεί και ένας «οδηγός επιβίωσης» των φαρμακείων. Πρόκειται για οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για το πώς να αποφεύγουν τις σπατάλες αλλά και την κακοδιαχείριση. «Η περίοδος της κρίσης που διανύουμε δεν επιτρέπει σπατάλες. Πρέπει να σκεφτόμαστε ακόμη και το τελευταίο δεκάλεπτο» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συνεχίζει «Αν για παράδειγμα παραγγείλεις 100 κουτιά από ένα φάρμακο και πουλήσεις τα 80 τότε δημιουργείς ένα στοκ αλλά χάνεις και χρήματα τα οποία έχεις διαθέσει. Οι εποχές που οι τράπεζες έδιναν δάνεια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί» κατέληξε.
Στο χαιρετισμό του προς τους φαρμακοποιούς ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρετε στις αλλαγές του φαρμακείου κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και στην αναγκαιότητα να αναπτυχθούν υπηρεσίες σε επίπεδο συμβουλών από το φαρμακοποιό για τους ασθενείς .
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Όταν εδώ και χρόνια τονίζαμε την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων και της συνεργασίας των προμηθευτών των φαρμακείων μας με τους φαρμακοποιούς, δεν φανταζόμασταν πόσο δραματικά επιτακτικό θα έχει αποβεί αυτό σήμερα. Το φαρμακείο αλλάζει, μέσα σε ένα σκηνικό γενικότερων ραγδαίων αλλαγών, που το έχουν τραυματίσει βάναυσα. Ωστόσο, το ελληνικό φαρμακείο δεν πέθανε. Είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι, επουλώνοντας τις πληγές του και αναζητώντας τη νέα του ταυτότητα και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Οι αλλαγές, για τις οποίες όλοι συζητάμε, καταδεικνύουν πλέον την εικόνα στην οποία πρέπει να τείνει το φαρμακείο του σήμερα: με ανάπτυξη των υπηρεσιών προς τον πελάτη, με πλήρη καταξίωση της συμβουλής που γίνεται απαραίτητη για τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας, με αξιοποίηση της ανάπτυξης των OTCs και των άλλων κατηγοριών του φαρμακείου, με ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Επιπλέον, η κινητικότητα που παρουσιάζεται γύρω από το μεγάλο θέμα των συνενώσεων και συνεργασιών φαρμακείων, κυοφορεί νέες εξελίξεις και ελπίδες.
Από την πλευρά των προμηθευτών μας, η εμφανής στροφή του ενδιαφέροντός τους προς το φαρμακείο επιβεβαιώνει ότι το δίκτυο των ελληνικών φαρμακείων αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο, από επιστημονική αλλά και εμπορική άποψη, για την παροχή υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας.
Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν, το 14oPHARMApoint, o αειθαλής θεσμός, που απέδειξε ότι διαθέτει βαθιές ρίζες και τώρα αναπτύσσει νέα πλούσια κλαδιά και περιεχόμενο, αναδεικνύεται σε προνομιακό χώρο ανάπτυξης και προβολής για όλες τις εταιρίες που επιδιώκουν τη συνεργασία με τα φαρμακεία μας.