Μόλις τέσσερις γιατροί εφημερεύουν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων!
Τη δική του μάχη για να κρατηθεί ζωντανό το Κέντρο Δηλητηριάσεων δίνει καθημερινά το λιγοστό προσωπικό του, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Η δραματική έλλειψη γιατρών, θέμα το οποίο έφθασε ακόμη και στη Βουλή, κάνει τους υπευθύνους να μιλούν για δυσλειτουργία του Κέντρου, το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του κέντρου, Πολυξένη Νέου, εδώ και καιρό αναμένεται η ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό, όπως τους γνωστοποιήθηκε από το. «Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Για να καταλάβετε, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο Κέντρο Δηλητηριάσεων αναμένουμε ακόμη προσλήψεις από το 2010» αναφέρει η κα Νέου και συνεχίζει: «Η πρόσληψη αυτή αφορά σε ένα άτομο. Εμείς ωστόσο για να λειτουργήσουμε πλήρως στις εφημερίες χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους τρεις. Αυτή τη στιγμή εφημερεύουν μόλις τέσσερις για όλη την Ελλάδα».
Σε ότι αφορά στο θεσμό των επικουρικών γιατρών η διευθύντρια του Κέντρου Δηλητηριάσεων τον χαρακτηρίζει κακό, καθώς, όπως λέει, θα έπρεπε να σταματήσει να ισχύει. «Πρόκειται για έναν κακό θεσμό που εξακολουθεί να ισχύει. Στέλνουν τους επικουρικούς γιατρούς σε περιοχές όπου δεν υπάρχει προσωπικό για να το αντικαταστήσουν. Θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γίνονται ποτέ μέλη της ομάδας καθώς παίρνουν συνεχώς άδειες και λείπουν από την εργασία τους. Εμείς θέλουμε προσωπικό που να θέλει να δουλέψει και να προσφέρει και όχι να ζητιανεύουμε για τις υπηρεσίες τους» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.
Δεκάδες περιστατικά καθημερινά
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Δηλητηριάσεων δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα με σκοπό την παροχή πληροφοριών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων στις Μονάδες Υγείας της χώρας, σε ιδιώτες γιατρούς και στο κοινό. Φάρμακα, απορρυπαντικά, καλλυντικά, φυτά, μπαταρίες αποτελούν τις κυριότερες ουσίες που προκαλούν δηλητηρίαση. Η κα Νέου επισημαίνει πως οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκύπτουν από κατάποση βλαβερής ουσίας και σπανιότερα μέσω αναθυμιάσεων ή επαφής με το δέρμα ή τα μάτια. «Κατά μέσο όρο το Κέντρο Δηλητηριάσεων εξυπηρετεί 98 περιστατικά την ημέρα ενώ υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος περιστατικών, που αντιμετωπίζονται κατ’ έτος είναι 32.000» λέει. Μάλιστα όπως συμπληρώνει, αν προσθέσει κανείς και τα τηλεφωνήματα που κάνουν πολίτες για να ρωτήσουν για υπερδοσολογία φαρμάκων τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις 40.000. «Αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους με τη δική μας συμβουλή, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία και αυτό έχει μεγάλο κέρδος για το Ε.ΣΥ.» τονίζει η κα Νέου.
Στατιστικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 53% των κλήσεων προέρχονται από το κοινό ενώ το 38% των κλήσεων προέρχονται από Νοσοκομεία και το 8% από Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, γιατρούς, φαρμακοποιούς. Από το σύνολο των περιστατικών Νοσοκομειακή περίθαλψη απαιτήθηκε στο 38% των περιστατικών. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης όπως αυτή από μανιτάρια. Μάλιστα τα στοιχεία που εξέδωσε το Κέντρο έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες καθώς μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκαν 42 περιστατικά μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος 44χρονης γυναίκας. Δεκάδες είναι επίσης τα περιστατικά με οξεία δηλητηρίαση από κουκούτσια πικραμύγδαλων και βερίκοκων. «Εμείς εδώ στο Κέντρο Δηλητηριάσεων διαθέτουμε μια βάση δεδομένων για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Γνωρίζουμε δηλαδή τη σύνθεση τους. Για παράδειγμα γνωρίζουμε την ακριβή σύνθεση όλων των απορρυπαντικών, που είναι και τα πιο επικίνδυνα» υποστηρίζει η διευθύντρια του κέντρου.
Πιο σοβαρές οι δηλητηριάσεις στα παιδιά
Οι δηλητηριάσεις στα παιδιά λένε οι ειδικοί είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο και τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Δηλητηριάσεων για το 2008, οι δηλητηριάσεις που αφορούσαν παιδιά έως 10 ετών αποτελούσαν το 48% των περιπτώσεων στο σύνολο όλων των ηλικιών. Η ηλικία 0-1 έτους έχει ποσοστό μόλις 6,3% επί των παιδικών δηλητηριάσεων (δηλαδή σε σύνολο ηλικιών 0-14 ετών), ενώ η ηλικία μεταξύ 1-5 ετών αποδεικνύεται η πιο επικίνδυνη με ποσοστό 78,2% επί των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στην ηλικία 5-10 ετών η συχνότητα μειώνεται στο 11,3%. «Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για παράδειγμα, τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται ψηλά, ώστε να μη φθάνουν τα παιδιά, σε ντουλαπάκι που κλειδώνει. Όσον αφορά τα απορρυπαντικά και τα είδη οικιακής χρήσης, ποτέ δεν πρέπει να αναμιγνύετε χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά ή οξέα σε κλειστούς χώρους, π.χ. στο μπάνιο. Προκαλούνται αναθυμιάσεις χλωρίου που αν το εισπνεύσετε προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα!» καταλήγει η κα Νέου.
Φρόσω Βαρβάρα