Απίστευτη «μπίζνα» έχει στηθεί στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια: Η διοίκηση προωθεί στα νοσοκομεία ένα σύστημα, το οποίο δεν έχει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για να το αναπτύξει! Πρώτα πουλάς το πρόγραμμα και μετά το αναπτύσσεις. Αυτές είναι μπίζνες στο ΕΣΥ…
Τα στοιχεία είναι ακράδαντα και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Η εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει έδρα στη Λάρισα. Από εκεί κατάγεται και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρος Μακρής, ο οποίος με συγκεκριμένες ενέργειες πιέζει τις διοικήσεις των 13 νοσοκομείων, που εποπτεύει να εγκαταστήσουν το σύστημα της συγκεκριμένης εταιρείας ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση!
Τι αφορά το σύστημα: Πρόκειται για ένα ειδικό λογισμικό διαχείρισης ιατρικών εικόνων. Είναι αλήθεια ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, αφού μεταξύ των άλλων μπορεί να καταργήσει τα ακτινολογικά φιλμς, που αποτελούν σημαντική δαπάνη σε όλα τα νοσοκομεία.
Εδώ όμως υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: Το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει πιστοποίηση CE κλάσης ΙΙΙ, που αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό συστημάτων PACS/RIS όπως ονομάζονται διεθνώς.
Σαν να μην έφθανε αυτό, ουσιαστικά, το σύστημα δεν υφίσταται! Βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Μάλιστα, στο οικείο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί σχετικό επενδυτικό έργο με Ηλεκτρονικό Κωδικό Αίτησης Πράξης – Επενδυτικού Σχεδίου: ICT-000452 και τίτλο: «Ανάπτυξη λογισµικού διαχείρισης του ιατρικού ιστορικού των ασθενών και των απεικονιστικών τους εξετάσεων (RIS/PACs)».
Το επενδυτικό σχέδιο είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 440.000 ευρώ από τα οποία το Δημόσιο θα συμμετέχει με 50%. Δηλαδή, ενώ το Κράτος θα προσφέρει 220.000 ευρώ σε μια ιδιωτική εταιρεία για να αναπτύξει το λογισμικό, εκείνη με τη βοήθεια κάποιων «πουλάει» ήδη το σύστημα στα νοσοκομεία. Ούτε η Apple να ήταν…
Για πόσα χρήματα μιλάμε; Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η εταιρεία ζητεί από κάθε νοσοκομείο περίπου 10.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια 20.000 ευρώ για τους επόμενους. Δηλαδή, μέσα σε μία πενταετία, η εταιρεία μπορεί να βγάλει πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ! Δεν είναι και άσχημα. Η εταιρεία θα έχει βάλει η ίδια 220.000 ευρώ και μέσα σε 5 χρόνια θα έχει βγάλει τα πενταπλάσια…
Το κωμικοτραγικό, δε, είναι ότι στα ποσά που ζητάει δεν περιλαμβάνεται ο αναγκαίος πληροφοριακός εξοπλισμός. Δηλαδή, βάζουν τα Νοσοκομεία να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να αγοράσουν τα ίδια εξοπλισμό. Σας είπα η ελληνική εφευρετικότητα στις «μπίζνες» πρέπει να διδάσκεται στο Business School του Χάρβαρντ…
Εντάξει θα πει κάποιος. Καλά έκανε ο κ. Μακρής. Χωρίς πολλά χρήματα προσπαθεί να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με ένα χρήσιμο σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα μια ελληνική εταιρεία. Επί της ουσίας, συμφωνώ και επαυξάνω. Μόνο που στο οικείο ΠΕΠ Θεσσαλίας είχαν διαθέσιμα χρήματα για αναπτύξουν ολοκληρωμένο και πιστοποιημένο σύστημα PACS/RIS. Όμως, το έργο ουδέποτε προχώρησε και τα χρήματα χάθηκαν. Τυχαίο; Δεν νομίζω…
Υ.Γ. Κλείνω με ένα ερώτημα, που η απάντησή του προσφέρει τροφή για σκέψη: Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Λάζαρος Μακρής και τον οικείο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό;