Το αργότερο σε 20 ημέρες θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ από την Βουλή, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Γενικό Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς όπως φαίνεται δε γλιτώνουν τις απολύσεις δια χειρός υπουργού Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο iatropedia.gr επεσήμανε ότι σήμερα θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ, χωρίς αλλαγές και θα προωθηθεί προς ψήφιση.
Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες 20 ημέρες και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ήδη το νομοσχέδιο είναι στα χέρια του κ.Τ.Μπαλτάκου και αναμένεται να προωθεί στην νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αλλά και στις αρμόδιες επιτροπές.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μόλις πάρει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαθεσιμότητες των 8500 εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ. Από κει και πέρα θα δρομολογηθούν όμως και οι απολύσεις των γιατρών όσων τουλάχιστον δε δεχθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους για να γίνουν πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Μπορεί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να βρίσκονται σε απεργία διαρκείας και τα πολυϊατρεία να υπολειτουργούν, αυτό ωστόσο δε φαίνεται να επηρεάζει τον υπουργό Υγείας καθώς ούτως ή άλλως σκοπεύει να τα κλείσει τελείως κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας.
Οι γιατροί από την πλευρά τους πιέζουν όσο μπορούν και τα πολιτικά κόμματα έστω και την τελευταία στιγμή μήπως και βρεθεί μια χαραμάδα σωτηρίας για τον κλάδο. Ελπίδες όμως δε φαίνεται να υπάρχουν καθώς το νομοσχέδιο- εκτός απρόοπτου- αναμένεται να ψηφιστεί από τους δύο εταίρους της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έστω και αν στο εσωτερικό των κομμάτων υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για τις απολύσεις.
Οι απειλές των γιατρών πάντως ότι θα καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες παρότι έχουν επηρεάσει το κλίμα κυρίως στη ΝΔ, δε δείχνουν να αλλάζουν τους σχεδιασμούς για λουκέτα και απολύσεις.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://www.iatropedia.gr/articles/read/5939