Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου έχουν αποδοθεί σε διεθνές ηλεκτρονικό “κυνήγι” φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται με παραπλανητικό τρόπο στο διαδίκτυο.
Φάρμακα-μαϊμού «κυνηγά» ο ΕΟΦ στο ελληνικό διαδίκτυο
Οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται στενά και με αντίστοιχες υπηρεσίες ξένων χωρών, όπως επιβεβαιώνει εγγράφως στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης.
Η διάθεση σκευασμάτων μέσω διαδικτύου από “ηλεκτρονικά” φαρμακεία και ιστοσελίδες είναι ένα εκτεταμένο διεθνές φαινόμενο που πολύ συχνά εκμεταλλεύονται επιτήδειοι. Για να προστατευτεί η ελληνική αγορά, όπως απαντά ο υφυπουργός σε σχετική ερώτηση των Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΝΔ) και Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), έχει αναπτυχθεί δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και των Ασιατικών χωρών, μέσω του οποίου διαβιβάζονται σημαντικές πληροφορίες για κάθε είδους παράνομη διακίνηση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ (μη εγκεκριμένα, νοθευμένα, πλαστά, εκτός προδιαγραφών κλπ).
“Ανάλογα με την περίπτωση, ο ΕΟΦ προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι οποίες έχουν διττό σκοπό: αφενός την ενημέρωση των πολιτών για το συγκεκριμένο κάθε φορά προϊόν που διακινείται και αφετέρου την πληροφόρησή τους για το δυνητικό κίνδυνο που εγκυμονεί η αγορά των προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, με ειδική αναφορά στο διαδίκτυο”, όπως τονίζει.
Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει εντοπιστεί αμιγώς ελληνικών συμφερόντων φαρμακείο ή ιστοσελίδα που να διαθέτει φάρμακα στο κοινό μέσω του ίντερνετ, προσθέτει.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63552023