Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων για την πολιτική του φαρμάκου, τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοστεί και στα Ταμεία, καθώς σημείωσε επιτυχία στα νοσοκομεία όπου εφαρμόστηκε.
Η σχετική ρύθμιση είχε αποσυρθεί από νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε τις βιομηχανίες φαρμάκου ότι αν φέτος δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ, το υπολειπόμενο ποσό για την κάλυψη του στόχου θα το καταβάλουν εκείνες. “Τα χρήματα αυτά, θα τα πάρουμε όπως και να ‘χει. Αν δεν πιάσουμε τον στόχο θα υπάρξει βίαιη αφαίρεση του εισοδήματος από τις βιομηχανίες ώστε η μείωση να κλείσει στο 1,1 δισεκ ευρώ”, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου στα νοσοκομεία και πιλοτικά, για κάποιες ουσίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφερόμενoς στο rebate (επιστροφή) είπε πως οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα το αποδώσουν μόνον στα Ταμεία που πληρώνουν και ζήτησε να εξεταστεί από το υπουργείο το θέμα του συμψηφισμού του rebate με τις οφειλές των Ταμείων.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Δ. Φιλιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να καλούνται οι εταιρίες να πληρώνουν γιατί το κράτος δεν μπορεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες της σπατάλης.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γ. Μπαρτζώκας κάλεσε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει με λογιστική αντίληψη την πολιτική του φαρμάκου.