Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Μάνθος Δραμητινός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος των γιατρών και προχωρά σε σοβαρές καταγγελίες για «ιατρική της αρπαχτής»
«Η Μαγνησία βρίθει από πανεπιστημιακούς γιατρούς από Λάρισα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι επισκέπτονται τις βίλες τους στο νομό τα σαββατοκύριακα και κάνουν αρπαχτή. Τουλάχιστον 250 γιατροί που δεν είναι καταχωρημένοι ως μέλη στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ελεγχθούν, έρχονται τα Σαββατοκύριακα στο Βόλο και τα χωριά του Πηλίου και δουλεύουν. Ομως αγοραία ιατρική, συνιστά ιατρική της αρπαχής».
Τα παραπάνω τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Μάνθος Δραμητινός, ο οποίος κρίνει ως χαοτική την υφιστάμενη κατάσταση άσκησης της ιατρικής.
Οπως εξηγεί, λόγω του Μνημονίου οι πάντες μπορούν να ανοίξουν όποια ιατρεία θέλουν με ή χωρίς πτυχίο ιατρικής και με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, τονίζει ότι πλέον σήμερα ένας εργολάβος οικοδομών ή ένας μανάβης μπορεί να ανοίξει πολυϊατρείο και να προσλάβει γιατρούς για να βγάλουν τη δουλειά με μεροκάματο.
Στην προ Μνημονίου εποχή για τη λειτουργία οποιασδήποτε ιατρικής εταιρείας απαιτούνταν το 51% των μετοχών να είναι από γιατρούς. Ωστόσο με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, όλα άλλαξαν.
Οπως τονίζει ο κ. Δραμητινός, παλαιότερα ο κάθε Ιατρικός Σύλλογος έλεγχε το ιατρικό δυναμικό της περιοχής του. Ο ίδιος προσθέτει: «Στο Νομό Μαγνησίας έχουμε 800 γιατρούς που είναι καταχωρημένοι στον Ιατρικό Σύλλογο και περίπου 250 αλλοδαπούς γιατρούς, πανεπιστημιακούς από τη Λάρισα ή την Αθήνα που έρχονται για αρπαχτή. Δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα στο Βόλο ή στα χωριά του Πηλίου επειδή έχουν τη βίλα τους. Ομως δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε.
Φανταστείτε, το καλοκαίρι η Σκιάθος μπορεί να έχει και 20-25 γιατρούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι δικοί μας άνθρωποι. Δεν ξέρουμε καν τι πτυχία έχουν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανεργία
Στο μεταξύ, την πόρτα του ιατρικού κλάδου χτύπησε για τα καλά η ανεργία. Πολλοί νέοι γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στα ταμεία ανοίγουν ιατρεία όπου να’ ναι προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανθρώπους και να βιοπορίσουν.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, εξηγεί ότι: «Στην ουσία οι περιφερειακοί Ιατρικοί Σύλλογοι Μαγνησίας δέχονται την ανεργία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πολλοί Βολιώτες γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους έρχονται στο Βόλο. Επιπλέον λήγουν οι συμβάσεις πολλών γιατρών που απασχολούνται σε ιατρεία. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Νέοι γιατροί δεν έχουν καμία πρόσβαση στα ταμεία. Ανοίγουν ιατρεία όπου να’ ναι. Δεν είναι τυχαίο που έχουν γεμίσει ιατρεία χωριά του Πηλίου και του Αλμυρού, κάτι που δεν είναι κακό, όμως είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Συνδικαλιστική εγρήγορση
Οι χαοτικές συνθήκες άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος πρέπει να κινητοποιήσουν συνδικαλιστικά τους γιατρούς ενόψει των αρχαιρεσιών, οι οποίες προκηρύχτηκαν για τις 19 Οκτωβρίου καθώς η θητεία της νυν Διοίκησης του Συλλόγου έληξε.
Το επόμενο διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θα απευθύνει πρόσκληση στα μέλη του για την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου την Πέμπτη, τονίστηκε ότι αν η απερχόμενη Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου είχε να αντιμετωπίσει σεισμό στην Υγεία, η νέα διοίκηση θα έχει να αντιμετωπίσει το τσουνάμι που προκάλεσε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και απαιτείται συνδικαλιστική εγρήγορση.
Ο κ. Δραμητινός υπενθυμίζει ότι 70 γιατροί του ΙΚΑ απολύθηκαν, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου χειροτερεύει, ενώ οι ιδιώτες γιατροί έχουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ δύο και τρία χρόνια, κάνοντας ουσιαστικά δωρεάν παροχή υγείας στο κράτος.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή πλήττονται βάναυσα οι ελευθεροεπαγγελματίες και ειδικά τα εργαστήρια που επιφορτίζονται και με τους καινούργιους Νόμους, δηλαδή το rebateκαι το clawback. Ουσιαστικά δουλεύουν δώδεκα μήνες και πληρώνονται μόνο για τους έξι.
Πανελλήνια στο Ταμείο Ανεργίας είναι χιλιάδες γιατροί, ενώ περί τους 7.000 γιατρούς έχουν καταφύγει στο Εξωτερικό» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σχετικά με το εάν οι γιατροί καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές είπε, ότι αν και δεν υπάρχουν στοιχεία, μάλλον τις καταβάλλουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα.
Αποχωρεί από τη Διοίκηση
Στις επόμενες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ο κ. Δραμητινός δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι μετά την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος Βόλου θα αφιερωθεί στα δημοτικά πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει περίπου δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές στις 19 Οκτωβρίου. Οι εκλογές θα διενεργηθούν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Στο μεταξύ, θα έχει γίνει ο οικονομικός απολογισμός της 3ετίας. Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επί της ουσίας είναι ο ιατρικός σύμβουλος της Πολιτεία σε θέματα Υγείας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
http://www.taxydromos.gr/article.php?id=137984&cat=1
Επίσης μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έβγαλε παρωχημένη την εξέταση του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με χαρτογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ,οπότε η αποζημίωση για το χαρτί και μόνο στους νευρολόγους συναδέρφους που ο Βόλος έχει 10+ είναι γύρω στα 6 ευρώ.Μόνο το χαρτί δεν κάνει τόσο.Τα παιδιά με επιληψία θα κάνουν προσευχές μόνο.