Γιατρός αρνείται να υποβάλει το πτυχίο του, ενώ σε άλλη περίπτωση ζητά πίστωση χρόνου για να το παραδώσει – Συνολικά θα ελεγχθούν διεξοδικά 3.000 γιατροί – Το 25% των γιατρών στην 1η ΥΠΕ της Αττικής δεν έχει προσκομίσει πτυχίο Ιατρικής
«Eίσαι γιατρός; Το πτυχίο σου!». Η…παραλλαγή της δημοφιλούς προ 20ετίας καμπάνιας του υπουργείου Οικονομικών «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!» θα είναι το μότο του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο.
Στο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν εμπράκτως -προσκομίζοντας το πτυχίο τους- σε πρώτη φάση οι περίπου 3.000 γιατροί του πρώην ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ είτε σε δημόσια νοσοκομεία είτε σε Κέντρα Υγείας και δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Τον επόμενο μήνα οι Yγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα αρχίσουν να αποστέλλουν τις ειδοποιήσεις προς τους γιατρούς και θα τους ζητούν να προσκομίσουν πτυχίο Ιατρικής και μια σειρά άλλων εγγράφων μέσα σε διάστημα 20 ημερών.
Ο έλεγχος των τίτλων σπουδών των γιατρών του πρώην ΙΚΑ – προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για την αξιολόγησή τους εντός του ΕΣΥ- ο οποίος διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ αποκάλυψε πολλούς «πάσχοντες» αλλά και άδειους υπηρεσιακούς φακέλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η ΥΠΕ της Αττικής (έχει στην αρμοδιότητά της πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών των πρώην μονάδων ΙΚΑ, περί τους 1.000 γιατρούς), το 25% των γιατρών δεν έχει προσκομίσει πτυχίο Ιατρικής σχολής.
Απλό βιογραφικό έχει προσκομίσει, όπως αποδείχτηκε, γιατρός καρδιολόγος του πρώην ΙΚΑ που πλέον έχει ενταχθεί σε κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Βορειοανατολικής Αττικής – ο γιατρός όμως αρνείται να προσκομίσει το πτυχίο που υποστηρίζει ότι έχει από Ιταλικό Πανεπιστήμιο, καθώς και την αναγνώριση μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ. Άλλος συνάδελφος του, εργαστηριακός γιατρός σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο ζητεί συνεχώς νέα πίστωση χρόνου προκειμένου να προσκομίσει το δικό του πτυχίο Ιατρικής καθώς δειγματοληπτικός έλεγχος του γραφείου προσωπικού αποκάλυψε άδειο υπηρεσιακό φάκελο. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και αρκετοί φάκελοι των γιατρών που εντάχθηκαν στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» από το όμορο θεραπευτήριο του ΙΚΑ.
Άλλωστε, τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων όπου έχουν διενεργηθεί σε νοσοκομεία της χώρας δεν αφήνουν άλλη επιλογή: προσφάτως εντοπίστηκε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Κομοτηνής με πλαστό πτυχίο νοσηλευτικής (για την ακρίβεια ήταν της ξαδέλφης της), ενώ συνάδελφοί της στο Πανεπιστημιακό Λάρισας διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστογραφήσει το πτυχίο τους, «προσθέτοντας» δύο μονάδες στη βαθμολογία ώστε να διεκδικήσουν προαγωγή.
Τυπικός και ουσιαστικός ο έλεγχος του φακέλου κάθε γιατρού
Στελέχη της 1ης ΥΠΕ, που ελέγχουν τους φακέλους των γιατρών, αναφέρουν πως η έλλειψη πτυχίου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι αυτό δεν υπάρχει, ωστόσο θέτει σε λειτουργία μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τη δημόσια διοίκηση: τον έλεγχο των πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων όλων όσοι απασχολούνται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες του ΠΕΔΥ. Και αυτό διότι βάσει της νομοθεσίας που ίσχυε για την πρόσληψή τους, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, οι γιατροί του ΙΚΑ προσκόμιζαν απλώς το βιογραφικό τους στο οποίο ανέφεραν και τους τίτλους που είχαν.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όμως, πλέον ο φάκελος κάθε γιατρού πρέπει να περιλαμβάνει αντίγραφο πτυχίου, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, τίτλο ιατρικής ειδικότητας, βιογραφικό και όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές του γιατρού. Ωστόσο, οι φάκελοι που έχουν ελεγχθεί όχι μόνο δεν περιέχουν πτυχίο Ιατρικής αλλά ούτε και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε πολλές περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις που ενημερώθηκαν οι γιατροί προφορικά για το «προβληματικό» περιεχόμενο του φακέλου τους, η κατάσταση δεν διαφοροποιούνταν σημαντικά. «Υπάρχει τίτλος ειδικότητας και ζητάτε πτυχίο Ιατρικής;» εξανίσταντο ορισμένοι εξ αυτών, στις τηλεφωνικές οχλήσεις των υπαλλήλων που έχουν αναλάβει τον τυπικό έλεγχο των φακέλων σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που απαιτούνται για να θεωρηθεί πλήρης – και όχι στον ουσιαστικό έλεγχο που θα ακολουθήσει επί της νόμιμης έκδοσης του εγγράφου.
Βεβαίως, αυτό δεν θεωρείται επιχείρημα όπως ενδεχομένως γινόταν μέχρι πρότινος. Οι εντολές που έχουν πάρει αρμοδίως οι διευθύνσεις προσωπικού κάθε νοσοκομείου, ΥΠΕ, εποπτευόμενου φορέα κα αναφορικά με τον έλεγχο είναι ξεκάθαρες: σε πρώτη φάση ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου, στη συνέχεια η γνησιότητα των εγγράφων μέσω της επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο (αν πρόκειται για πτυχίο), το νοσοκομείο (για ειδικότητα), τον Ιατρικό Σύλλογο (αν πρόκειται για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) κοκ.
Γλωσσομαθείς οι διοικητικοί εργαζόμενοι του ΕΣΥ
Εκτός από τους λειτουργούς του Ιπποκράτη στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών έχουν μπει και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΣΥ. Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τα «αρνητικά» πρωτεία στους πλαστούς τίτλους γλωσσομάθειας! Μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων αποδείχτηκε ότι διέθετε τουλάχιστον δύο…πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών – τα οποία βεβαίως «μεταφράζονταν» σε σημαντικά επιδόματα στο βασικό μισθό. Κάποιοι ακόμη πιο γλωσσομαθείς είχαν προσκομίσει και τρία πτυχία ξένων γλωσσών.
Σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΣΥ διέθετε επίσης πλαστό τίτλο ECDL, τη βεβαίωση που πιστοποιεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών – μια βεβαίωση που μαζί με το πτυχίο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας αποτελούσαν τα…διαβατήρια για το Δημόσιο τη δεκαετία του 1990 ενώ στον ήδη εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο πρόσθεταν μόρια σημαντικά για την ανέλιξή του και την αμοιβή του.
Οι υπάλληλοι με «προβληματικά» έγγραφα καλούνται σε απολογία και υποβάλλουν υπομνήματα. Οι αποφάσεις της διοίκησης κάθε νοσοκομείου κοινοποιούνται στο υπουργείο Υγείας. Σε περιπτώσεις πλαστού πτυχίου που συνδέεται με την πρόσληψη πχ γιατρού, νοσηλευτή, λογιστή κοκ υπογράφεται η απόλυση του υπαλλήλου, ενώ η υπόθεση διαβιβάζεται και στην εισαγγελία, καθώς υπάρχει και ποινικό μέρος (απάτη, πλαστογραφία). Επίσης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρεμβαίνει διεκδικώντας και επιστροφή των μισθών που έχουν καταβληθεί. Η τελευταία διαδικασία ακολουθείται και σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που έχουν λάβει οι υπάλληλοι για τη γλωσσομάθειά τους ή το χειρισμό Η/Υ.
http://www.protothema.gr/greece/article/403357/xeskonizoun-ptuhia-kai-dikaiologitika-giatron-ki-ergazomenon-sto-esu/
One thought to “«Ξεσκονίζουν» πτυχία και δικαιολογητικά γιατρών κι εργαζομένων στο ΕΣΥ”