Οκτώ χρόνια μετά το κόψιμο της κορδέλας του Εργοστασίου Κλασματοποίησης Πλάσματος Αίματος στους Θρακομακεδόνες και τις βαρυσήμαντες εξαγγελίες ότι θα κάλυπτε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, οι εγκαταστάσεις απλά ρημάζουν και έχουν πλέον μετατραπεί σε αποθήκες.
Την ίδια ώρα 25 τόνοι πλάσματος που αποθηκεύονται στο ΕΚΕΑ, χωρίς να αξιοποιούνται, κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς έχουν κλείσει πενταετία και κανονικά θα πρέπει να καταστραφούν.
Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και άλλοι τόσοι τόνοι που έχουν αποσταλεί στην Ολλανδία για την παραγωγή πολύτιμων φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει συνοδευτικά έγγραφα που πιστοποιούν τον πλήρη έλεγχο του αίματος έναντι ηπατίτιδας Α, Β, C, HIV και Parvo B19.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΑ, Χρήστο Πρωτόπαππα, η χώρας μας εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο για την αποθήκευση του πλάσματος προς 25 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, όπως προσθέτει, η μη λειτουργία του εργοστασίου και η διακοπή της παραλαβής φαρμάκων από την Ολλανδία, στοιχίζει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στο δημόσιο 80 εκατ. Ευρώ, για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων που παραμένουν αναξιοποίητα.
Τέλος, σύμφωνα με «το Βήμα», οκτώ χρόνια μετά, το εργοστάσιο δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. καθώς δεν έχουν εκπαιδευτεί οι 68 εργαζόμενοι από την ανάδοχη εταιρεία, ούτε και έχει πιστοποιηθεί από διεθνή οίκο.
Ούτε τα βασικά δηλαδή…
Πηγή: http://www.onmed.gr