Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας. Ανακοίνωση

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΕίναι γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, βρίσκεται στο προσκήνιο, με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις, για προβλήματα της Ιατρικής Κοινότητας. Να είστε σίγουροι, ούτε το επιδιώξαμε, ούτε το θέλαμε. Αρχή μας ήταν και είναι, για θέματα που μας καλύπτει, το ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο, ο ΠΙΣ, να μην παρεμβαίνουμε και να μη διαφοροποιούμαστε. Αυτό προσπαθήσαμε κι εφαρμόσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε, να μη διασπάται η ιατρική κοινότητα, στις θέσεις, διεκδικήσεις, αγώνες της.
Τους τελευταίους μήνες κρίναμε, ότι έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας, για δύο θέματα, στα οποία δυστυχώς, δεν υπήρχε κάλυψη από τον ΠΙΣ, παρότι είχαμε παρέμβει επανειλημμένως στα αντίστοιχα συλλογικά όργανα (συνδιάσκεψη προέδρων και Γενική συνέλευση ΠΙΣ).
1ον ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Περιληπτικά θα αναφέρω (σας παραπέμπω και στις σχετικές ανακοινώσεις που εκδώσαμε) ότι αρχικά υπήρχε απόφαση της πολιτείας, για πλήρη έλεγχο από τις ΙΕΕ, ανά την επικράτεια (το πρόβλημα υπήρχε μόνο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη), παρότι ο διαχειριστικός λογιστικός έλεγχος είχε ήδη επιτελεσθεί, από τις τοπικές ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΠΥΥ! Η δικαιολογία των διοικούντων του ΕΟΠΥΥ, ήταν ότι είχε ψηφισθεί σχετικός Νόμος και δεν μπορούσαν να τον παρακάμψουν. Όπως γνωρίζετε απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας, η οποία κατανόησε το σκάνδαλο και προώθησε την υπόθεση στους Οικονομικούς Εισαγγελείς των Αθηνών. Ατυχώς, με αμφίβολο αποτέλεσμα, αφενός διότι οι χρονικοί ρυθμοί που κινούνται οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης, στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά βραδείς και αφετέρου η Πολιτεία αναδιπλώθηκε και εφηύρε τον ιατρικό κλινικό έλεγχο, για να παραμείνουν οι Ι.Ε.Ε. στην επικράτεια, τροποποιώντας πολύ εύκολα τον σχετικό Νόμο.
Επανήλθαμε κι εξηγήσαμε ότι εφόσον η Πολιτεία μέσω της επιστροφής δεδουλευμένων (clawback – rebate) είχε εξορθολογήσει τις δαπάνες της, δεν είχε οικονομικό λόγο, για περαιτέρω έλεγχο. Η επιστροφή δεδουλευμένων και οι ελεγκτικές εταιρείες, συνδέονται με διαζευκτική σχέση. Η σωρευτική εφαρμογή και των δύο μέτρων οδηγεί σε αδικαιολόγητη οικονομική σύνθλιψη των εργαστηριακών ιατρών, κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να χαρακτηρίζει μία ευνομούμενη πολιτεία!
Επίσης εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί το ελεγκτικό έργο, που είναι αρμοδιότητα της πολιτείας (η οποία ειρήσθω εν παρόδω, με την έλευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατήργησε τους ελεγκτές ιατρούς και την κλιμακωτή έκπτωση των διαγνωστικών κέντρων και δεν έβαλε καμία ασφαλιστική δικλείδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, συμβάλλοντας έτσι, στην εκτόξευση των δαπανών), να ανατίθεται ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ, σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες,. Είναι πέρα για πέρα ανήθικο, διαβλητό κι έκνομο, ο ελεγχόμενος να πληρώνει την αμοιβή του ελεγκτή του, να καλύπτει τη μεταφορά – διαμονή του και να διαπραγματεύεται – πληρώνει τα έξοδά του. Επίσης αναλυτικά εξηγήσαμε ότι η αμοιβή για τις Ι.Ε.Ε., μπορεί να ξεκινά από 0.45%, αλλά επί της ουσίας με τα παραπάνω έξοδα + Φ.Π.Α., δεν μπορεί να είναι λιγότερη του 7%, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα σε συμφωνητικό σύμβασης, με συγκεκριμένη ΙΕΕ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τον εργαστηριακό γιατρό, στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα, που βιώνει.
Ενώ θα περιμέναμε μετά από αυτά, ο ΠΙΣ ή έστω οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας, να συνταχθούν με τις θέσεις μας και να χρησιμοποιηθούν οι Ι.Ε.Ε. μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη, δυστυχώς με εξαίρεση τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (και τον συγχαίρουμε για την εξαιρετική νομική κατοχύρωση των παραπάνω) οι υπόλοιποι τήρησαν «σιγήν ιχθύος»! Όσο δε για τις διάφορες Αθηνοκεντρικές Ιατρικές Ενώσεις, βιάστηκαν να συνάψουν σύμβαση με τις ΙΕΕ!!
Είναι λυπηρό, αλλά περισσότερο μας κατανόησε η Εισαγγελία Θεσπρωτίας, παρά η Ιατρική Κοινότητα!
2ο ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 28-7-2014
Ο ΠΙΣ και η ΠΕΔ μετά από μαζική επιτυχή πανελλήνια κινητοποίηση (αναστολή επίσχεση) αρχές Μαΐου (12-5-2014), καλώς ή κακώς ήλθε σε συμφωνία με την πολιτεία. Πυλώνες αυτής της συμφωνίας ήταν αφενός, το ατομικό πλαφόν ανά περιφέρεια και πάροχο , κι αφετέρου η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, με στόχευση την από τούδε κι εφεξείς, κατάργηση της επιστροφής δεδουλευμένων (clawback-rebate). Αυτή ήταν η βούληση της πλειοψηφίας, κρίνοντας από τη συμμετοχή, τόσο στην κινητοποίηση, όσο και στη διακοπή της (στο Νομό Θεσπρωτίας συμμετείχε το σύνολο των εργαστηριακών στην κινητοποίηση και ανεστάλη συνολικά, χωρίς εξαιρέσεις).
Ενώ ο ΠΙΣ προμήθευσε τον ΕΟΠΥΥ, με διαγνωστικά πρωτόκολλα ως όφειλε, η Πολιτεία αδιαφορούσε πλήρως για την εφαρμογή του πλαφόν στους εργαστηριακούς, ενώ στους κλινικούς εφάρμοσε πλαφόν μηνιαία και ημερήσια (παρότι αντισυνταγματικά), τάχιστα.
Αντί για τέλη Μαΐου, φθάσαμε τέλη Ιουλίου, η Πολιτεία αδιαφορεί για το θέμα, το οξύμωρο είναι ότι δεν συγκινείται ούτε ο ΠΙΣ, ούτε η ΠΕΔ. Από την άλλη πλευρά οι εργαστηριακοί συνάδελφοι του Νομού μας, έχοντας φθάσει στα όρια τους, ζητούσαν απεγνωσμένα από τον Ι.Σ. Θεσπρωτίας να επιληφθεί του θέματος. Σε κοινή συνέλευση του Δ.Σ. και των εργαστηριακών ιατρών αποφασίστηκε η συγκεκριμένη κινητοποίηση, με το σκεπτικό που δημοσιοποιήσαμε.
Άμεσα αποτελέσματα αυτής της κινητοποίησης ήταν, ξαφνικά, να αφυπνισθούν πολλοί από τη θερινή ραστώνη, να κατακλυσθούν ηλεκτρονικές ιατρικές σελίδες, με ανακοινώσεις για το θέμα, να πάρει θέση και ο ΠΙΣ και αν αληθεύει η πληροφόρηση που έχουμε, λίαν συντόμως θα ανακοινωθεί και το πλαφόν. Άρα μάλλον χρήσιμη ήταν η συγκεκριμένη αναστολή επίσχεση. Βέβαια, ευτυχέστερα και πιο αποτελεσματικά θα ήταν τα πράγματα, αν η κινητοποίηση ήταν πανελλήνια, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Δεν ευθυνόμαστε εμείς όμως, για τη μη ενεργοποίηση του ΠΙΣ.
Όσο για την, αιφνίδια μολυσμένη, από ιό της επανάστασης, ΠΑΣΙΔΙΚ, να διευκρινίσουμε τα εξής. Δυστυχώς το αμαρτωλό παρελθόν της (το οποίο εύστοχα κι εύγλωττα περιγράφει ο κ. Αμπατζής στο Medispin), δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση, για κάποιο διαφορετικό μέλλον (παρθενογένεση δεν υπάρχει!).
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας όπως και ο ΠΙΣ από την έλευση του ΕΟΠΥΥ (και όχι τον τελευταίο μήνα), προτρέπαμε και προτρέπουμε τους συναδέλφους αρχικά, να μην κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ή εφόσον έχουν κάνει, να την καταγγείλουν, για τους γνωστούς λόγους. Οι εργαστηριακοί ιατροί μέχρι τώρα εμφανίζουν την εξής ιδιαιτερότητα -ιδιάζουσα ομηρία. Εφόσον μείνει έστω και μειοψηφία εντός ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες, για οικονομικούς λόγους απευθύνονται σε αυτούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, για τους εκτός ΕΟΠΥΥ και ραγδαία πτώση της εργασίας τους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση, όπως και τις προηγούμενες, αρχικά έθεσε το θέμα της καταγγελίας των συμβάσεων από τους εργαστηριακούς ιατρούς. Τα 2/3 περίπου, θέλουν να καταγγείλουν τη σύμβαση, μόνο εφόσον ακολουθήσει και το υπόλοιπο 1/3, οι οποίοι όμως δεν το δέχονται, αυτά τα 2.5 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, για δικούς τους λόγους. Επειδή στην Δημοκρατία, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να παραβεί τη θέλησή του, για θέματα επαγγελματικής του επιβίωσης, μέχρι σήμερα είναι ανέφικτη η μαζική καταγγελία των συγκεκριμένων συμβάσεων. Έχει ΄΄μαλλιάσει η γλώσσα μας΄΄ να επικαλούμαστε το επιχείρημα της συλλογικότητας και μαζικότητας και τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Εμείς λοιπόν, αυτά τα 2.5 χρόνια, με συνεχείς συναντήσεις, δεν καταφέραμε να πείσουμε και γι’ αυτό αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων. Αν η ΠΑΣΙΔΙΚ πιστεύει, ότι με μία ανακοίνωση, όσο εμπνευσμένη κι αν είναι (που δεν είναι), θα τους πείσει, της το ευχόμαστε ειλικρινώς κι εμείς μαζί της. Τέλος μία φιλική συμβουλή, επειδή έχετε την ορμή του νεοφώτιστου, που αίφνης ανακάλυψε την πυρίτιδα. Όταν μας αποκαλείτε «κλέφτες και απατεώνες» (λόγω διαφορετικής θεώρησης των πραγμάτων), εκτός του ότι ξεπερνάτε κάποια όρια, με απαράδεκτο τρόπο, χάνετε τη διαπραγματευτική σας ισχύ και ελαχιστοποιείτε, τις όποιες πιθανότητες, για θετικό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας δηλώνουμε ότι, δεν προτιθέμεθα να απαντήσουμε σε άλλες ανακοινώσεις γι’ αυτό το θέμα, για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή της ανακοίνωσής μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *