Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δεξαμενές στήριξης του νομού μας που θα μπορούσε να μας συνδράμει αυτές τις δύσκολες στιγμές και που όμως παραμένει αναξιοποίητη. Η Ομογένεια έχει τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση να διαδραματίσει ρόλο, ο οποίος μάλιστα με τη σωστή προεργασία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρωταγωνιστικός, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρει ανταπόκριση. Υποτιμημένη εδώ και κάμποσα χρόνια, ίσως λόγω και της μη ισχυρής λάμψης που κάποτε διέθετε, έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα στη λίστα των ενδιαφερόντων των αρμοδίων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Η επισήμανση γίνεται με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Αρκάδων, την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνισμού της διασποράς στην Αρκαδική πρωτεύουσα και το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον τους για την πατρώα γη. Το μαρτυρούν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες δωρεές που έγιναν για σημαντικά έργα όπως του James Poulos για το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, της κ. Γκουντάνη για το αιμοδυναμικό και το υδροφόρο όχημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την ομοσπονδία Καναδά και Αυστραλίας. Οι Αρκάδες του εξωτερικού είναι πρόθυμοι να προσφέρουν χρήματα -θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν το όφελος για το νομό, με κατάλληλους χειρισμούς από την τοπική ηγεσία, να ενισχύσουν φιλανθρωπικές οργανώσεις να επενδύσουν εάν βρουν την ανάλογη ανταπόκριση κλπ.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον αυτό του απόδημου ελληνισμού, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να αξιοποιηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Οι περισσότεροι δήμαρχοι του νομού, παλιοί και νέοι, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ομογένεια. Στο πλαίσιο μιας τοπικής κινητοποίησης θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να επανατοποθετήσουν τη σχέση τους σε πιο σταθερές βάσεις και να καταστρώσουν σχέδια, από κοινού, προς όφελος όλων. Κυρίως να στέρξουν στη ταχεία λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, μέσα από πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για το σκοπό αυτό, ώστε να αποδείξουν πως τίποτα δεν πάει χαμένο από τις δωρεές των ομογενών.
Ο απόδημος ελληνισμός διψά να βοηθήσει, αλλά δεν έχει εισπράξει τον σεβασμό που του πρέπει, ούτε και έχει γίνει αποδέκτης ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης που να δημιουργεί μια βάσιμη προσδοκία ότι η όποια συνεισφορά του θα αποβεί αποτελεσματική.
Οι κινήσεις της από εδώ πλευράς δεν πρέπει να εξαντλούνται σε κοινωνικές συναντήσεις όπου κατατίθενται γενικόλογες και θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια.
Ελπίζεται ότι τα όσα θα ακουστούν ως προτάσεις στο διεξαγόμενο συνέδριο, να λάβουν σύντομα συγκεκριμένη μορφή και να εγκαινιάσουν μια ουσιαστική και εθνικά ωφέλιμη σχέση με την Ομογένεια.
Το Συνέδριο
Για μια ακόμη φορά ένα Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο ένωσε τους όπου γης ομογενείς Αρκάδες, στη γεννέθλιο γη της Αρκαδίας. Εδώ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που δημιουργήθηκε από τη δωρεά του αείμνηστου Δημήτρη Αποστολόπουλου, χτυπά η καρδιά των αποδήμων, στο 8ο συνέδριό τους, με τα προβλήματά τους, τις ανησυχίες τους και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, των ιδίων και των παιδιών τους.
Το περασμένη Σάββατο που ξεκίνησε το συνέδριο είχαμε τον επίσημο αγιασμό από τον Σο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο και χαιρετιστήρια μηνύματα από τους παρόντες, εκπροσώπους της Βουλής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι βουλευτές Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κώστας Ζαχαριάς, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, οι πρόεδροι των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών και της Παγκόσμιας Παναρκαδικής Συνομοσπονδίας Χρήστος Τσιμόγιαννης..
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών η αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον των ομογενών προς την μητέρα πατρίδα και η ανάγκη να συνεχιστεί το ενδιαφέρον αυτό περισσότερο παρά ποτέ τις μέρες της κρίσης, που διερχόμαστε.
Η μέρα αυτή εκτός από τους χαιρετισμούς είχε και ιδιαίτερες ομιλίες από σημαίνουσες προσωπικότητες των γραμμάτων όπως: τον Δρα. Αναστάσιο-Μυρώδη Τάμη (καθηγητή Πανεπιστημίου Notre Dame Australia) ο οποίος μίλησε για την ελληνική ταυτότητα στη διασπορά, τον Πέτρο Σαραντάκη (οικονομολόγο-συγγραφέα) για τη μετανάστευση των Αρκάδων στην Αμερική και την προσφορά τους στη Γενέθλια γη, τον Δημήτριο Καλοδήμο (πρώην Γραμματέα Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας) που αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εγκατάστασή τους και τέλος την Δρα. Όλγα Σαραντοπούλου (Γ. Γραμματέα Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού) η οποία; εστίασε στον απόδημο ελληνισμό στην Ευρώπη.
Τέλος έγιναν απονομές τιμητικών πλακετών καθώς και μια σεμνή τελετή με την παράδοση υδροφόρου οχήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, δωρεά των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών Αυστραλίας και Καναδά.
Αστρονομικές βραδιές
Ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Φυσικός ΕΚΠΑ μας ενημερώνει ότι ο Σύλλογος Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Ασέας, που ιδρύθηκε από νέους επιστήμονες το 2013 και ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα ανεπίσημων αστρονομικών βραδιών, φέτος διοργανώνει στο χωριό Κεραστάρι και Ασέα δύο αστρονομικές βραδιές που περιλαμβάνουν εκλαϊκευμένες διαλέξεις με ειδικές προβολές για την κατανόηση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και την έκταση του Ηλιακού μας συστήματος. Στο τέλος των διαλέξεων και για όλο το βράδυ θα γίνουν επιτόπιες παρατηρήσεις της υπερ-πανσελήνου του Αυγούστου, των πλανητών και αστρικών σμηνών με τα τηλεσκόπια του συλλόγου.
Πολιτικό αεροδρόμιο
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 μεταξύ του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και εκπροσώπων ξενοδοχειακών, επαγγελματικών και τουριστικών επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, όπως ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Μαρινάκος, οι Αντιπρόεδροι κ.κ Πολλάλης και Παππάς καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού κ. Κωτσιόπουλος, συζητήθηκε η λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη και η υφιστάμενη κατάσταση που περιλαμβάνει τις ενέργειες που ως τώρα έχουν γίνει και όσα μέλλον να πραγματοποιηθούν. όΛοι συμφώνησαν στη αναγκαιότητα της δημιουργίας του με τα οφέλη που θα προκύψουν στον εμπορικό και τουριστικό τομέα της περιοχής. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, σημείωσε την επιτακτική ανάγκη για άμεση επιτάχυνση των αναγκαίων παρεμβάσεων τόσο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και από τα συναρμόδια Υπουργεία προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του όλου προγράμματος.
Διαπρεπής καρδιολόγος
Αν και δηλώνει Μεσσήνιος κατ’ επιλογή έχει καταφέρει να «ταξιδέψει» τη Μεσσηνία, με όχημα την Επιστήμη, σε όλο τον κόσμο και να την κάνει πρώτη είδηση στο Associated press, στο Forbes, στο γερμανικό Αerztablatt, στη Science Daily και στον ελληνικό Τύπο.
Η έρευνα που παρουσίασε ένα χρόνο πριν, σχετικά με την αύξηση των εμφραγμάτων μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, ο καρδιολόγος, Επιμελητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, προκαλεί ακόμη συζητήσεις και το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η συγκεκριμένη έρευνα της ομάδας του Μανώλη Μάκαρη, επιλέχθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας ως μία από τις σημαντικότερες του 2013 και έτσι εκείνος κλήθηκε να την παρουσιάσει στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Το σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στην Καρδιολογία. Μάλιστα, η έρευνα αυτή εντάχθηκε στη θεματική ενότητα που πραγματεύεται την επίπτωση των διαφόρων ειδών κρίσεων (φυσικές καταστροφές όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, το τσουνάμι το 2011 στην Ιαπωνία) στην καρδιαγγειακή υγεία. Tης Βάσως Μιχοπούλου, εφημ. Ημερησία
Χαμογελάτε
Είναι γνωστό το σύνδρομο της λογόρροιας των πολιτικών μας όταν ανεβαίνουν στο βήμα για να απευθύνουν χαιρετισμό… Δεν έχουν αίσθηση του μέτρου. Ατέλειωτες μακρηγορίες, εξαντλούν τους ακροατές χωρίς να εξαντλήσουν το θέμα. Αυτονόητες κοινοτοπίες, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν εθνικούς αφορισμούς και πολύτιμες υποθήκες για τον τόπο.
Το παρακάτω κυκλοφορούσε το 1976 στη Matignon για τον Ζισκαρ Ντ Εστέν. Απολαύστε το:
-Μίλησε ο Πρόεδρος;
-Βέβαια. Επί μια ώρα περίπου.
-Και τι είπε;
-Δεν ξέρω. Δεν μας το είπε…
Γιάν. Παπαμήτρος