Οταν οι ασθενείς αποφασίζουν να γίνουν «γιατροί» και να κάνουν οι ίδιοι διάγνωση στον εαυτό τους ή όταν αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν την αναμονή στα επείγοντα ή ακόμη και να …αποφύγουν την καταβολή των 5ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, τότε καλούν το 166!
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας δέχεται καθημερινά περισσότερες από 5.000 κλήσεις κατοίκων του Λεκανοπεδίου, 160.000 κλήσεις τον μήνα, σχεδόν 2 εκατ. κλήσεις τον χρόνο. Από αυτές, περίπου το 30% αφορά σε αίτημα για διακομιδή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.
Οι υπόλοιπες -ποσοστό 70%- των κλήσεων στο ΕΚΑΒ αφορούν κυρίως σε πληροφορίες είτε για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, είτε για να μάθουν σε ποιο νοσοκομείο διακομίστηκαν οι οικείοι τους. Επίσης, πολλοί ζητούν αριθμούς τηλεφώνων νοσοκομείων αλλά και γενικές «εγκυκλοπαιδικές» πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα ή ασθένειες ή οδηγίες πρώτων βοηθειών κ.ά.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Κέντρου, κάθε ενάμιση λεπτό πραγματοποιείται τουλάχιστον μία διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα! Καθημερινά, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διασχίζουν τους δρόμους της Αττικής πραγματοποιώντας περίπου 1.000 διακομιδές.
Το 25% των διακομιδών αφορούν σε χρόνια περιστατικά (π.χ. αιμοκαθάρσεις) ή σε δευτερογενή (για παράδειγμα προγραμματισμένη μεταφορά ασθενή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή εξιτήρια). Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούν επείγοντα περιστατικά, τα οποία ωστόσο δεν είναι πάντα… επείγοντα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας η οποία κάλεσε το ΕΚΑΒ για επείγουσα διακομιδή, λόγω αιμορραγίας στο πόδι. Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, το πλήρωμα διαπίστωσε ότι η ασθενής είχε τραυματιστεί στο πόδι από ένα… παπούτσι! Για την ακρίβεια, όπως η ίδια παραδέχτηκε, την είχε «χτυπήσει» το παπούτσι της.
Το πλήρωμα προσπάθησε να την πείσει ότι δεν είναι σοβαρό το «ατύχημά» της και σε καμία περίπτωση δεν χρήζει διακομιδής στα επείγοντα. Η ίδια είχε διαφορετική γνώμη και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθεί η διακομιδή.
Από τα στοιχεία του ΕΚΑΒ προκύπτει ότι εκτός από τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, δηλαδή τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, καρδιαγγειακά επεισόδια κ.ά, τα υπόλοιπα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αντιμετωπίζονται σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν χρήζουν ιατρικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της διακομιδής.
Το ποσοστό των πραγματικά επειγουσών περιστατικών εκτιμάται στο 40% των περιστατικών. Βασικό κριτήριο για την εκτίμηση αυτή είναι η εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, στις τρεις τελευταίες εφημερίες του Ιουνίου στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματά», από το σύνολο των ασθενών που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μέσω του ΕΚΑΒ, μόλις το 30% παρέμεινε για νοσηλεία. Αντίστοιχα, στις τρεις τελευταίες εφημερίες στον Ευαγγελισμό από το σύνολο των διακομιδών, το 50% εισήχθη στο νοσοκομείο.
Οι «πονηροί»
Οι λόγοι που οι ασθενείς -οι οποίοι δεν χρήζουν επείγουσας μεταφοράς- επιλέγουν το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή τους αφορούν κυρίως πρακτικούς λόγους αλλά και… συναισθηματικούς. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που θεωρούν ότι με το ασθενοφόρο θα πάνε πιο γρήγορα στο νοσοκομείο ή ότι θα τους εξετάσει αμέσως ο γιατρός, χωρίς να περιμένουν στην «ουρά» των επειγόντων ή απλώς θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένο νοσοκομείο και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ταξί. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αρνηθεί τη διακομιδή, όταν ανακαλύπτουν ότι δεν θα πάνε στο νοσοκομείο της προτίμησής τους. Ακόμη κάποιοι άλλοι θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν τα 5 ευρώ. Πάντως υπάρχουν και οι ασθενείς που απλά κάνουν λάθος εκτίμηση της κατάστασής τους, έχουν πανικοβληθεί, φοβούνται και έχουν ανάγκη από ένα ασφαλές περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο συνειδητοποιημένοι και είναι πιο προσεκτικοί στη χρήση του ΕΚΑΒ.
Αμεση ανταπόκριση
Παρά τις «τρικλοποδιές» και συχνά τις αντίξοες συνθήκες, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, «το Κέντρο ανταποκρίνεται άμεσα σε περιστατικά που χαρακτηρίζονται από αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας».
Ενδεικτικά, στο περιστατικό της συμπλοκής των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Ν. Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας και παρόλο που η ώρα της κλήσης (12:43 μεσημέρι) αλλά και το σημείο (οδός Μητροπόλεως) δεν ευνοούσαν την ταχεία μετακίνησης οχημάτων (είχαν μποτιλιαριστεί όλες οι πιθανές διαδρομές προς το σημείο του συμβάντος), άμεσα κατέφθασε στο σημείο το τμήμα Μοτοσικλετών του ΕΚΑΒ (9 λεπτά), αμέσως μετά ο γιατρός με το Όχημα Μικρού Όγκου (τα Οχήματα Μικρού Όγκου του ΕΚΑΒ κινούνται στο κέντρο της Αθήνας πάντα με επιβαίνοντα γιατρό και με σκοπό την άμεση επέμβαση σε επείγοντα περιστατικά) και κατόπιν το ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία.
Ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των τριών διαφορετικών μέσων (μοτοσικλέτες, μικρό όχημα με γιατρό και ασθενοφόρο) του ΕΚΑΒ, ήταν 10 λεπτά.
Νέα συστήματα
Εκσυγχρονισμός
Παρά την οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση των προϋπολογισμών, το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αναπτυξιακή «τροχιά». Ήδη στο επιχειρησιακό κέντρο λειτουργεί σύστημα γεωεντοπισμού των ασθενοφόρων (σύστημα GPS). Το σύστημα, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Αριστομένης Συγγελάκης, παρέχει την δυνατότητα στο επιχειρησιακό κέντρο να παρακολουθεί σε ηλεκτρονική οθόνη τα 170 ασθενοφόρα που κυκλοφορούν σε Αττική, Κόρινθο, Εύβοια, Βοιωτία. Επιτρέπει τον έλεγχο της πορείας των ασθενοφόρων, την καθοδήγησή τους για την ενδεδειγμένη -από κυκλοφοριακής άποψης διαδρομή- και την ταυτόχρονη και αμφίδρομη επικοινωνία με τα νοσοκομεία. Με τη λειτουργία αυτή επιτεύχθηκε μείωση στον χρόνο ανταπόκρισης των ασθενοφόρων κατά 25%.
Πλέον οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, το κέντρο γνωρίζει την ακριβή θέση των ασθενοφόρων, τις κυκλοφοριακές συνθήκες ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις σε πιο γρήγορο χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη, εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η μηχανογράφηση και ψηφιακή λειτουργία του επιχειρησιακού κέντρου, ώστε σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες, ενώ ολοκληρώνεται και η πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών του επιχειρησιακού κέντρου (κατά ISO9001). Το ΕΚΑΒ λειτουργεί ΙΕΚ ΕΚΑΒ (για διασώστες), διαθέτει πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για προσωπικό ΕΚΑΒ και ΕΣΥ, ενώ εκπαιδεύει και ομάδες πολιτών (το 2013 εκπαιδεύτηκαν 16.000 πολίτες).
Τέλος, στο πρόγραμμα αποσπάσεων προσωπικού για την ενίσχυση νησιών αλλά και τουριστικών ηπειρωτικών περιοχών της χώρας για να καλύψουν τις αυξημένες λόγω θέρους ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αναφέρθηκε ο διοικητής του ΕΚΑΒ Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Ήδη 200 διασώστες έχουν μεταβεί στα νησιά για το διάστημα από 1ης Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113311865
της Ελένης Πετροπούλου