Μια σκληρή πραγματικότητα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες που αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε κάποιο από τα νοσοκομεία της Πάτρας, μια πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από εκείνη που μάλλον αντίκρισε κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στην πόλη ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ράντζα σχεδόν πάντα τις ημέρες της εφημερίας, ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, πολύωρες καθυστερήσεις στα εξωτερικά ιατρεία, ελάχιστο προσωπικό για μεγάλο αριθμό ασθενών, είναι μερικά μόνο από τα όσα συναντούν καθημερινά οι ασθενείς.
Σύμφωνα με το thebest, τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στην Αχαΐα είναι πολλά και μεγαλώνουν όσο τα κονδύλια προς το ΕΣΥ μειώνονται και όσο παράλληλα ο αριθμός των ασθενών, που απουσία χρημάτων, νοσηλεύεται στα κρατικά νοσοκομεία διαρκώς αυξάνεται.
Ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού, Κώστας Δραγώτης, αναφέρει ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που ο κόσμος εκτός από φάρμακα θα φέρνει από το σπίτι του σεντόνια και φαγητό. «Η κίνηση στα νοσοκομεία του Νομού έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ακόμα περισσότερο η αριθμητική ένδεια που υπάρχει σε γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό», σημειώνει ο κ. Δραγώτης.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, να δημιουργείται πρόβλημα με τα αναλώσιμα υλικά (που είναι απαραίτητα για ιατρικές πράξεις) και τα φάρμακα, ο κόσμος να μην εξυπηρετείται, το λιγοστό προσωπικό να κουράζεται για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες-ευθύνες κ.ά.
«Υπάρχουν μέρες που οι συνάδελφοι γιατροί ζουν δραματικές καταστάσεις, στα εξωτερικά ιατρεία με δύο νοσηλεύτριες και δεκάδες συμπολίτες να περιμένουν να εξεταστούν. Ειδικά στα παθολογικά το πρόβλημα είναι τεράστιο», υπογραμμίζει ο κ. Δραγώτης.
Αναφορικά δε με τις υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς «δεν διευκρίνισε εάν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό ή για επικουρικό το οποίο μέχρι να μάθει τη δουλειά και να βοηθήσει πραγματικά πρέπει να φύγει».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι γιατροί εκτιμούν ότι συνολικά η ποιότητα της υγείας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να πέφτει όσο η κρίση παραμένει και οι πολίτες χρειάζεται να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για να παίρνουν για παράδειγμα τα φάρμακά τους.