Είναι πλέον αυταπόδεικτο, και για τον πλέον δύσπιστο, ότι η οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στο αυξανόμενο – μήνα με το μήνα – κόστος για τον ασφαλισμένο πολίτη. Περισσότερο όμως στοίχισε ανθρώπινες ζωές – ανασφάλιστων συμπολιτών μας – που χάθηκαν λόγω του ανάλγητου χειρισμού από την πλευρά του κράτους μας και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην δημόσια υγεία από το 2010 και μετά.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε ένα καταιγισμό εγκυκλίων από το Υπουργείο Υγείας και τρομερές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αρχή του 2014. Μέσα στον oίστρο της κυβέρνησης να «μεταρρυθμίσει» το ΕΣΥ, βγαίνουν αποφάσεις που προκαλεί απορία ο σκοπός τους αλλά και οι στόχοι της κυβέρνησης μέσω αυτών. Βέβαια μέσα σε όλα αυτά πάρθηκαν και σωστές αποφάσεις, οι οποίες όμως μένουν μετέωρες αφού το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται με συστηματικό και εγκληματικό (!) τρόπο.
Εμείς, όπως πάντα, θα παραθέσουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα τραγικά και γενοκτόνα (με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας της λέξης ) αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην δημόσια υγεία, ενδεδυμένα ακόμη και με μανδύα ανθρωπιστικό σε κάποιες περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Διαβάζουμε στη σελίδα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΗΔΙΚΑ ( https://www.e-syntagografisi.
“Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ.αρ.Υ9/οικ. 53768 (ΦΕΚ Β’ 1796/1-7-14) από σήμερα Τετάρτη 9/7/2014 ελέγχονται κατά την συνταγογράφηση ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και δεν είναι επιτρεπτή η συνταγογράφηση κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό. Επίσης κατόπιν απόφασης του ΕΟΠΥΥ έχουν τεθεί περιορισμοί (SPC) ηλικιακοί και διαγνώσεων στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων καθώς και ενημερωτικά μηνύματα.”
Μπορεί να μας εξηγήσει το Υπουργείο Υγείας τι σημαίνει «έχουν τεθεί περιορισμοί (SPC) ηλικιακοί και διαγνώσεων στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων»; Δηλαδή ένας γιατρός θα βαδίζει με κριτήριο την ηλικία και όχι την ιατρική γιατί υπάρχει περιορισμός από τον ΕΟΠΠΥ;
2) Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΠΥ μετά τα ελάχιστα όρια στην συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων, θέτει και πλαφόν στην δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή. Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν από αυτό το εγχείρημα είναι τεράστιοι, ειδικά για τους χρόνια πάσχοντες με ακριβή μηνιαία θεραπευτική αγωγή. Πρόκειται για άλλη μιά απάνθρωπη πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών συμπολιτών μας και τους βάζει καθημερινά στο δίλημμα να φάνε ή να αγοράσουν τα φάρμακα τους. Περισσότερα στο δημοσίευμα «Κίνδυνοι από το πλαφόν στη συνταγογράφηση» http://www.efsyn.gr/?p=217204 και στο δημοσίευμα «Αντιδράσεις ΑμεΑ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση» http://www.newsbeast.gr/
3) Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, παρότι έχει λάβει την έγκριση του ΕΟΦ, διότι δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα ο πρόεδρος της. Ήδη είχαμε έναν θάνατο μια 50χρονης γυναίκας στα Ιωάννινα, διαβάστε περισσότερα στο άρθρο ««Παγωμένη» η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού» http://www.imerisia.gr/
4) Χωρίς ιατρική περίθαλψη αφήνει η κυβέρνηση 400,000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που είναι οφειλέτες του ταμείου, αφού το ανώτατο όριο των 12,000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο για την τελευταία τριετία είναι υπερβολικά χαμηλό. Δηλαδή κρίνει η κυβέρνηση ότι ένας καρκινοπαθής ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που χρωστά χρήματα στο ταμείο του, μπορεί να πληρώσει την πανάκριβη θεραπεία του επειδή είχε ετήσιο εισόδημα τα τελευταία 3 χρόνια λίγο μεγαλύτερο από 12,000 ευρώ τον χρόνο; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Χωρίς περίθαλψη αφήνουν 400.000 ασφαλισμένους» http://www.enet.gr/?i=news.el.
5) Τα θετικά – εν μέρει – βήματα που έκανε η κυβέρνηση πρόσφατα για την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ΠΕΔΥ), στην φαρμακευτική τους αγωγή (με ποσοστό συμμετοχής όπως αυτό των ασφαλισμένων), και σε δευτεροβάθμια δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, προσκρούουν σε τεράστια τοίχοι που έχουν υψωθεί από την γραφειοκρατία, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο με πριν, δηλαδή να αποκλείονται οι ασφαλισμένοι αλλά και ανασφάλιστοι πολίτες από τις απαραίτητες, πολλές φορές, θεραπείες για την ζωή τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα, δεν βρίσκουν τις ειδικότητες των γιατρών που έχουν ανάγκη στο ΠΕΔΥ (λόγω των απολύσεων του πάνω από το 50% του ιατρικού δυναμικού του πρώην ΕΟΠΠΥ), ή προσέρχονται σε δημόσια νοσοκομεία που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, λόγω της έλλειψης πόρων, όπως π.χ. το ΚΑΤ που ανέστειλε τα χειρουργεία λόγω έλλειψης πόρων ή τους άπορους πολίτες που περιφέρονται από δημόσιο νοσοκομείο σε δημόσιο νοσοκομείο μέχρι να βρουν τα φάρμακα τους. Στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο, όπου λαμβάνουν την θεραπεία τους 1,000 καρκινοπαθείς ασθενείς ετησίως, το ογκολογικό τμήμα έχει μείνει μόνο με έναν εργαζόμενο, παρότι βάσει νόμου πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρείς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρόσφατα ανακοίνωσε, μετά από έρευνα που έκανε, ότι ένας στους τρείς πολίτες δεν έχει πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, αλλά και πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι όλη της χώρας καταγγέλλουν ότι όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι πολίτες αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους και σταματούν τις θεραπευτικές τους αγωγές.
Διαβάστε περισσότερα στα παρακάτω άρθρα:
«Οδύσσεια ανασφάλιστων στα νοσοκομεία»
http://www.tovima.gr/society/
«Πρόωρη αναστολή χειρουργείων στο ΚΑΤ»
http://www.kathimerini.gr/
«Στους δρόμους οι Κώοι για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Κω»
http://tvkosmos.gr/article.
«ΙΣΑ: Ένας στους τρεις ασθενείς έχει πρόβλημα πρόσβασης σε γιατρούς και φάρμακα»
«Φαρμακευτικοί Σύλλογοι: Η κυβέρνηση εξαθλιώνει τους ασφαλισμένους»
«Σε… διαθεσιμότητα και οι καρκινοπαθείς»
http://www.topontiki.gr/
6) Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε πρόσφατα δραματική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, επισημαίνοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία, λόγω των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιβληθεί, και τα οποία έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα καθώς καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν τα άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) αλλά και οι οικογένειες τους που τους υποστηρίζουν. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία» http://www.tovima.gr/society/
7) Οι καρκινοπαθείς ασθενείς περιμένουν μέχρι και 6 μήνες για την πολυπόθητη θεραπεία τους, με πιθανή κατάληξη ακόμα και τον θάνατο για κάποιους ενώ περιμένουν. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μέχρι και έξι μήνες περιμένουν οι καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ για θεραπεία» http://www.koutipandoras.gr/
8) Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση βρίσκει πόρους (Εθνικούς αλλά και Ευρωπαϊκούς) για να χρηματοδοτήσει με 40.000.000€ παράλληλες δομές (ΜΚΟ, κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία δήμων) πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας ενώ αφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει από την υποχρηματοδότηση. Διαβάστε περισσότερα στο δελτίο τύπου μας «Ο κοινωνικός δούρειος ίππος είναι εδώ» http://www.mkiellinikou.org/
Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα πλήρους διάλυσης του ΕΣΥ και της επικείμενης κατάρρευσης του. Τα θύματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου είναι πάρα πολλά και δυστυχώς είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα, αφού οι εξαθλιωμένοι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποφέρουν μόνοι τους. Αυτά τα απάνθρωπα μέτρα που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 4 ετών, αποτελούν ένα άτυπο πρόγραμμα ευγονικής, από το οποίο μόνο οι δυνατοί θα μπορέσουν να επιζήσουν.
Εμείς για άλλη μια φορά τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι έχουμε αρχίσει την καταγραφή αυτών των εγκλημάτων και τα στοιχεία που συλλέγουμε θα χρησιμοποιηθούν όπου κρίνουμε ότι θα έχουν τo μέγιστο αποτέλεσμα, σε Ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε με σχετικές ανακοινώσεις.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.