Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στη Μελβούρνη και αρχίζει την Κυριακή.
Δημοσιεύματα πολλών μεγάλων αυστραλιανών εφημερίδων αναφέρουν σήμερα πως περίπου 100 από τους επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου ήταν επαγγελματίες ή ακτιβιστές που πήγαιναν στο συνέδριο για το AIDS.
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 283 επιβατών ήταν ερευνητές, γιατροί και ακτιβιστές, άπαντες εξειδικευμένοι στον τομέα του AIDS, σύμφωνα με τις εφημερίδες “The Australian” και “Sidney Morning Herald”.
“Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου πηγαίνουν στις οικογένειες αυτών που χάθηκαν τραγικά πάνω στην πτήση MH17. Πολλοί επιβάτες πήγαιναν στο συνέδριο AIDS2014 εδώ στη Μελβούρνη”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μισέλ Σιντίμπ, διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος που συντονίζει τη δράση των υπηρεσιών του ΟΗΕ στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.
Μεταξύ αυτών ήταν ο ολλανδός ερευνητής Γεπ Λάνγκε, διεθνής φυσιογνωμία της μάχης εναντίον του AIDS.
O Γεπ Λάνγκε, που είχε πίσω του 30 χρόνια έρευνας στη μάχη κατά του ιού και της ασθένειας. Ήταν πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS (IAS), η οποία και διοργανώνει το συνέδριο και ήταν υπέρμαχος της διάθεσης φθηνών φαρμάκων για την ασθένεια σε χώρες της Αφρικής.
«Έαν ήταν στην πτήση, τότε έχουμε χάσει έναν γίγαντα στη μάχη κατά της ασθένειας» είπε στο Reuters ο σημερινός πρόεδρος της IAS, Κρις Μπέυρερ.
Στα θύματα της τραγωδίας συμπεριλαμβάνεται και ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος επρόκειτο να μετάσχει στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της υπηρεσίας Επικοινωνίας του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χάρτι.
«Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο ΟΗΕ έχασε έναν από τους συνεργάτες του στη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. O Γκλεν Τόμας μετέβαινε στο συνέδριο για το AIDS στην Αυστραλία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο Γκλεν Τόμας εργαζόταν παλιά στο ΒBC και είχε αφιερωθεί στα θέματα «δημόσιας υγείας», τόνισε ο Χάρτι έχοντας δίπλα του συναδέλφους του εκπροσώπους του ΟΗΕ, ορισμένοι μάλιστα δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ο Χάρτι πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε άλλο μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ στα θύματα της συντριβής. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη του Γκλεν Τόμας, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στους συναδέλφους του και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στον ΟΗΕ.
Σύνεδροι που προετοιμάζουν τη συνάντηση δήλωσαν ότι το κλίμα στη Μελβούρνη είναι βαρύ.
«Υπήρχαν μεγάλα κεφάλια στη μάχη κατά του HIV στο αεροπλάνο. Αυτό θα έχει επιπτώσεις παγκοσμίως, επειδή όταν χάνονταν ηγέτες στην έρευνα πάντα υπάρχει αντίκτυπος. H γνώση των ανθρώπων αυτών είναι αναντικατάστατη» ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπόιντ που συμμετέχει στη διοργάνωση.
Η Γαλλίδα επιστήμονας Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί, που βραβεύθηκε το 2008 με το Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του ιού του HIV δήλωσε συντετριμμένη από το χαμό του Λανγκ και τόνισε πως το συνέδριο θα γίνει κανονικά, μια που «αυτό θα ήθελαν και όλοι οι σύνεδροι που χάθηκαν στη μοιραία πτήση».