Θεσσαλονίκη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Στη σύλληψη από το ΣΔΟΕ εκατοντάδων Θεσσαλονικέων που ζημίωσαν με εκατ. ευρώ το δημόσιο, αναφέρεται το κεντρικό πρωτοσέλιδο της σημερινής «Θεσσαλονίκης». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στον κεντρικό της τίτλο τονίζει: «Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 500 Θεσσαλονικείς που ζημίωσαν το δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ». Όπως αναφέρει, εμπλέκονται σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους υποθέσεις, τις οποίες εξιχνίασε το ΣΔΟΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι
«Ζημίωσαν το δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ»
«Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 500 Θεσσαλονικείς»
Άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας συνελήφθησαν να εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο ζημιώνοντάς το με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Εμπλέκονται σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους υποθέσεις, τις οποίες εξιχνίασε το ΣΔΟΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και των καταλογισμών και πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να γλιτώσουν τα χειρότερα, εφόσον αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο όσα ουσιαστικά υπεξαίρεσαν μέσω των παράνομων ενεργειών τους (σελ. 12)
Κυβερνητικοί βουλευτές εκτός ορίων. Με την πλάτη στον τοίχο καλούνται να εγκρίνουν τα νέα επώδυνα μέτρα και κάποιοι εξ αυτών αναζητούν διαφυγή μέσω εκλογών ή συγκυβέρνησης (σελ. 4-5)
«Αύριο στη Γερμανία ο Γ. Παπανδρέου /Ένεση αισιοδοξίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο»
Ιδιαίτερη βαρύτητα για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης είχε η χθεσινοβραδινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που δεν πήγε στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεταβαίνει εκτάκτως στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί αύριο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (σελ. 3).
«Δεκάδες συλλήψεις «Αγανακτισμένων» Αμερικανών έξω από τη Wall Street» (σελ. 56)
«Ποιοι είναι υποψήφιοι για εφεδρεία στη Θεσσαλονίκη» (σελ. 14-15)
«Ευλογίες του κ.κ. Βαρθολομαίου να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση» (σελ. 8)
«Ζητά βουλευτική σύνταξη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης» (σελ. 14)
«ΝΔ: Χωρίς άρωμα ανανέωσης τα ψηφοδέλτια στην Α’ Θεσσαλονίκης» (σελ. 9)
«Έφηβοι σε νευρική κρίση». Καθημερινές εντάσεις σε σχολεία κυρίως υποβαθμισμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης, με τους καθηγητές να μετατρέπονται σε σάκους του μποξ (σελ. 50)
«Βραβεία στη Δράμα παρόντος του Γκίλιαμ!». Στο “Πίστομα” του Γ. Φουρτούνη πήγε το 1ο βραβείο μυθοπλασίας του Φεστιβάλ» (σελ. 62)
«Κι όμως οι Γερμανοί εκθέτουν στην Ελλάδα». “Ένας αιώνας ελληνογερμανικού εμπορίου στον καθρέφτη της διαφήμισης” παρουσιάζεται στην έκθεση διαφημιστικών καταχωρίσεων, που οργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Γκαίτε και η οποία καλύπτει τα χρόνια από το 1870 έως το 1970 (σελ. 16, 49)
Θέματα εσωτερικών σελίδων
«Πιθανή επιστροφή της τρόικας αυτήν την εβδομάδα». Μαραθώνιος συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον – Τι έβγαλε η συνάντησή του με την Κρ. Λαγκάρντ (Της Ρένας Ακριτίδου, σελ. 3)
Αισιόδοξος ότι η τρόικα επιστρέφει και η έκτη δόση θα εκταμιευτεί εμφανιζόταν χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Και με κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει», διαψεύδοντας ως «κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα» σενάρια που δημοσιεύτηκαν σε κυριακάτικες εφημερίδες.
«Κυβερνητικοί βουλευτές εκτός ορίων». Με την πλάτη στον τοίχο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Διαφυγή μέσω εκλογών ή συγκυβέρνησης αναζητούν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη
(Του Τάκη Κανελλόπουλου, σελ. 4)
Την έναρξη περιόδου ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό των εκλογών, σηματοδοτεί η αυριανή κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το τέλος στα ακίνητα.
Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος συντηρεί την πολιτική ρευστότητα αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική απρόβλεπτων εξελίξεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενοι την εκρηκτική πίεση υπό την οποία λειτουργούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναζητούν τρόπους πολιτικής εκτόνωσης της συσσωρευμένης έντασης. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών, ως η εγγύτερη εναλλακτική λύση φαντάζει η διενέργεια δημοψηφίσματος.
Μπαράζ επαφών
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έδειχναν χθες λιγότερο ανήσυχοι όσον αφορά την έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη ψηφοφορία μετατέθηκε για αύριο. Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει μηνύματα ότι περίπου δέκα βουλευτές ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν την επιβολή του τέλους στα ακίνητα. Έτσι αποφασίστηκε να γίνουν οι επαφές του ίδιου του πρωθυπουργού με βουλευτές, οι οποίες, εκτιμούν στο Μαξίμου, εκτόνωσαν προσωρινά την ένταση και τις αμφισβητήσεις. Παράλληλα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και υπουργοί (Ρέππας, Καστανίδης, Παπαϊωάννου κ.ά.), κοινοβουλευτικά στελέχη (Πετσάλνικος, Έξαρχος, Πρωτόπαππας), καθώς και ο Μιχάλης Καρχιμάκης προέβησαν σε μαραθώνιο τηλεφωνικών ή και διά ζώσης επαφών με βουλευτές, προκειμένου να τους πείσουν για την ανάγκη να δώσουν θετική ψήφο στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα. Εκτός από το τέλος στα ακίνητα η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει και άλλα επώδυνα μέτρα, όπως η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και το νέο φορολογικό σύστημα, και τέλος τον προϋπολογισμό του 2012.
Δημοψήφισμα, συγκυβέρνηση
Ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενισχύεται ολοένα η εκτίμηση ότι μετά το πέρας των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, και εφόσον κλειδώσει η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναζητήσει τρόπους, ώστε να εκτονωθεί η συσσωρευμένη πολιτική ένταση. Επ’ αυτού στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούν τρεις διαφορετικές απόψεις. «Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να πάει σε εκλογές», επισημαίνει στη «Θ» πολύπειρος βουλευτής. Με την άποψη αυτή τάσσονται κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Χάρης Καστανίδης και Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και αρκετοί βουλευτές. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τρίτο, μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο ή ακόμη και με τον Αντώνη Σαμαρά. Υπέρ της συγκυβέρνησης έχουν ταχθεί ανοιχτά οι Πάγκαλος, Ανδρουλάκης, Λιντζέρης, Κουσελάς, Ρήγας κ.ά. Από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν πάντως και τα δύο αυτά σενάρια και προκρίνουν την έμμεση πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Ξανά στα κεραμίδια Ρέππας – Ραγκούσης
Αναζωπυρώθηκε το Σαββατοκύριακο η κόντρα μεταξύ των Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Ραγκούση, η οποία ξέσπασε σχεδόν από την επομένη του ανασχηματισμού με αφορμή τους χειρισμούς του υπουργού Υποδομών στο θέμα των ταξί. Αφορμή για το νέο καβγά αποτέλεσε η ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό την οποία συνέταξαν οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Θ. Οικονόμου και στην οποία τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι είναι επιβεβλημένη η αποχώρηση από την κυβέρνηση «όσων δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία». Θεωρώντας την όλη πρωτοβουλία ως υποκινούμενη, με στόχο να τον πλήξει πολιτικά, ο κ. Ρέππας αντέδρασε και με δηλώσεις του (Mega) άφησε αιχμές εναντίον του κ. Ραγκούση λέγοντας πως, όταν πήγε στο υπουργείο, δεν βρήκε απολύτως καμία προετοιμασία αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο. Απαντώντας μέσω συνεργατών του ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «είχε προετοιμαστεί προσχέδιο, καθώς και αιτιολογική έκθεση, τα οποία εστάλησαν στον κ. Ρέππα αμέσως μετά τον ανασχηματισμό». Ο κ. Ρέππας επανήλθε στο θέμα και αργά χθες το βράδυ σε γραπτή δήλωσή του επισήμανε ότι «αυτά τα οποία παρέλαβε δεν συνιστούσαν ούτε προσχέδιο ούτε αιτιολογική έκθεση».
Επίθεση με αυγά
Άλλα δύο περιστατικά αποδοκιμασίας κυβερνητικών στελεχών συνέβησαν το Σαββατοκύριακο. Το πρώτο σημειώθηκε χθες στο Ρέθυμνο, όταν μία νεαρή Κύπρια πέταξε αυγό στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Άμεσα επενέβη η αστυνομική φρουρά του υφυπουργού και συνέλαβε την κοπέλα, η οποία οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση, όπου σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως δικογραφία.
Το Σάββατο το βράδυ, στη διάρκεια των εγκαινίων της Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής έκθεσης στα Κοίλα Κοζάνης, στέλεχος του τοπικού κινήματος των «Αγανακτισμένων» ανέβηκε στο βήμα και διαμαρτυρήθηκε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες, εξαναγκάζοντας τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο σε αποχώρηση.
«Ταράζει τη ΝΔ η εργασιακή εφεδρεία» (Της Αμαλίας Κάππα, σελ. 4)
Για τους επιτελείς της ΝΔ οι χθεσινές δημοσκοπήσεις παγιώνουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αφού η Νέα Δημοκρατία αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής του Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο όλο και περισσότερα στελέχη ανησυχούν μήπως η ΝΔ χάσει κάθε αξιοπιστία βυθιζόμενη στο λαϊκισμό και την ατέρμονη υποσχεσιολογία, ενώ πτέρυγα των μετριοπαθών στέκει άφωνη μπροστά στη μετατόπιση του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος και την περιχαράκωσή του στον εθνικοπατριωτικό πυρήνα της λαϊκής δεξιάς.
Βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα τοποθετηθεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο τομέα στη συνάντηση που θα έχει με συνδικαλιστές των οργανισμών που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Προειδοποιούν ότι, «τώρα που η επάνοδος στην εξουσία είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, πρέπει να μετράμε την κάθε υπόσχεση που δίνουμε στον ελληνικό λαό και να μην περάσουμε και εμείς στη λογική ‘λεφτά υπάρχουν’…». Έτσι η δήλωση του τομεάρχη Εργασίας Ν. Νικολόπουλου στο «Βήμα fm 99.5» ότι «η ΝΔ δεν θα θεωρήσει ως απολυμένους όσους βγουν στην εργασιακή εφεδρεία και από τη δεξαμενή τους θα καλύψει τα κενά που θα προκύψουν στη δημόσια διοίκηση» σήμανε συναγερμό στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας. Υψηλόβαθμα «γαλάζια» στελέχη διεμήνυσαν στη Συγγρού ότι καλό θα είναι ο Αντ. Σαμαράς να μη δεσμευτεί για την αποκατάσταση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία, αλλά απλώς να πει τις θέσεις του κόμματος για το θέμα. Συγχρόνως σημειώνουν με νόημα ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει πως με το νόμο Παυλόπουλου απέκτησαν σχέση αορίστου χρόνου με το δημόσιο συμβασιούχοι που κυρίως είχαν προσληφθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όταν καταγγέλλουμε κομματικές διώξεις μέσω της εφεδρείας για τους εκτός ΑΣΕΠ προσληφθέντες». Βέβαια τα ίδια πρόσωπα δεν αποκλείουν ότι κάποιοι διοικητές οργανισμών μπορεί να επιδείξουν ρεβανσιστικές διαθέσεις και τονίζουν ότι, «εφόσον έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί στην κριτική μας».
Προβληματίζονται οι μετριοπαθείς
Η μερίδα αυτή βουλευτών και πρώην υπουργών δεν κρύβει τη διαφωνία της και με την ακολουθούμενη αντιμνημονιακή τακτική τού «όχι σε όλα» του Αντ. Σαμαρά. Επιμένουν ότι τη σημερινή κρίση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας μόνο του. Οι μετριοπαθείς της κεντροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και από την εθνικοπατριωτική ρητορική της νέας ηγεσίας, την οποία θεωρούν μη αποδοτική, αφού, όπως σχολιάζουν, «δεν έχει επαναπατρίσει ούτε τους παλιούς ψηφοφόρους μας που έχουν στραφεί στο ΛΑΟΣ, ενώ παράλληλα απωθεί το φιλελεύθερο κομμάτι των ψηφοφόρων στη δεξαμενή των αναποφάσιστων». Για τους ίδιους ο «κοινωνικός φιλελευθερισµός» είναι ακόμη ένα ιδεολογικό εφεύρημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΗΣ «Λαϊκιστική» ΝΔ
Πονοκέφαλο προκαλεί στους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά και η επικοινωνιακή διαχείριση του βιβλίου του παλιού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή Γ. Λούλη με τίτλο «Ο δρόμος προς την άβυσσο». Αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο γνωστός επικοινωνιολόγος βάλλει ευθέως κατά του νυν προέδρου της ΝΔ, τον οποίο κατηγορεί ότι ασκεί «την πιο λαϊκιστική αντιπολίτευση στο χώρο της Ευρωζώνης». «Η σηµερινή ΝΔ δεν έχει κάνει απλώς μία δεξιά στροφή. Αυτό είναι το έλασσον. Το µείζον είναι ότι είναι λαϊκιστική µε τη βαθύτερη έννοια του όρου», τονίζει ο κ. Λούλης, ενώ σε άλλο σημείο συμπληρώνει πως ο Αντώνης Σαμαράς «διατείνεται ότι θα επαναδιαπραγµατευτεί το µνηµόνιο, ενώ δεν υπάρχει καµία τέτοια προοπτική. Αντιτίθεται στην ουσία όλων των µεταρρυθµίσεων στο κράτος, όπως λ.χ. στις αναγκαίες απολύσεις. Θωπεύει ανοικτά ή υπόγεια όλα τα συντεχνιακά συµφέροντα». Για την οικονομική πολιτική που προτείνει η ΝΔ υποστηρίζει ότι «είναι κραυγαλέα µη ρεαλιστική και χαϊδεύει τους ψηφοφόρους».
«Να φύγει τώρα η κυβέρνηση»
Ο κόσμος έχει στεγνώσει, γι’ αυτό τα μέτρα αποτυγχάνουν και όχι γιατί δεν υπάρχει βούληση της κυβέρνησης ούτε γιατί δεν υπάρχει συναίνεση από την κοινωνία ούτε γιατί τα υπονομεύει ο ΣΥΡΙΖΑ (Του Θεόφιλου Σιχλετίδη, σελ. 5)
Αυτά τόνισε χθες το βράδυ από την Καλαμαριά (όπου έφτασε με δύο ώρες καθυστέρηση εξαιτίας της κινητοποίησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησε πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης όσον αφορά τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από το τέλος για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα συγκρουστούν με την πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας, των νοικοκυριών που ήδη έχουν χρεοκοπήσει. Στο τι πρέπει να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει τώρα, πριν να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία, και μαζί με αυτήν πρέπει η Ελλάδα να τελειώσει οριστικά και με το δικομματισμό. Ο κόσμος ξέρει πια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι, αν ποτέ ξαναγίνει εξουσία η Νέα Δημοκρατία, δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση.
«Οι τέσσερις προκλητικές προτάσεις του Έρογλου». Διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης από τον γ.γ. του ΟΗΕ (Πολιτική, σελ. 8)
Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού να διακοπούν όλες οι εργασίες σχετικά με τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου ζήτησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης στη συνάντηση που είχε με το γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας στη Λευκωσία.
ΟΗΕ «Μακεδονική» παράκρουση από Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ (Πολιτική, σελ. 8)
Ευθείες βολές εναντίον της πολιτικής της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας αλλά και για τα δεινά που έχει υποστεί η χώρα του εξαιτίας αυτής εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Υπεραμυνόμενος των θέσεών του τόνισε: «Εμείς είμαστε Μακεδόνες, μιλούμε μακεδονικά και η χώρα μας ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στη θέση να αμφισβητείται το όνομα και η ταυτότητά μας από μία χώρα και βεβαίως εμείς οι ίδιοι δεν το ζητήσαμε αυτό».
Επέρριψε δε… ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στη χώρα του και το πάγωμα των ευρωατλαντικών προοπτικών της στην ελληνική πολιτική. «Είναι γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας αντιτίθεται τόσο στο όνομά μας όσο και στην ταυτότητά μας. Και η αντίθεσή του καθίσταται δικό μας πρόβλημα και καταλήγει σε διένεξη, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο, διένεξη επιβεβλημένη εξαιτίας της ανάγκης μιας χώρας, του γείτονά μας, να έχει μονοπώλιο σε δύο ονόματα ή από την άλλη πλευρά του στρατηγικού του προσανατολισμού να μην είμαστε αυτό που αισθανόμαστε», σημείωσε.
Και σε μία αποστροφή του αναζητώντας την κατανόηση των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση είπε: «Σκεφτείτε σε ποια εικονική κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες της χώρας μου, με περιορισμένη ανάπτυξη και προοπτική, εξαιτίας των παρεμποδίσεων εκ μέρους του γείτονά μας για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς μόνο εξαιτίας αυτού που είμαστε, δηλαδή εξαιτίας αυτού που αισθανόμαστε. Σας παρακαλώ προσπαθήστε μόνο για λίγο να έλθετε στη θέση μας…». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μονοπωλήσει τον όρο «Μακεδονία».«Τα ‘μακεδονικά’ που μιλά ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του Αριστοτέλη, του Πρωταγόρα, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, όπως επίσης οι Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή 1.000 χρόνια μετά την εποχή των μεγάλων αυτών φιλοσόφων και στρατηγών της εποχής δόξας της Μακεδονίας» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη.
«Οικουμενικές ευλογίες για την κρίση από τα Γρεβενά» (Πολιτική, σελ. 8)
Αποχαιρετά σήμερα τη Βόρεια Ελλάδα έπειτα από τετραήμερη παραμονή ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, την οποία όμως αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη, για να μεταβεί στο Άγιο Όρος και τη μητρόπολη Λαγκαδά. Ο Παναγιότατος, που παρέστη στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της θυσίας του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού, μετέφερε μηνύματα αισιοδοξίας για έξοδο από την οικονομική κρίση. «Όλες οι δυσκολίες της παρούσης στιγμής να ξεπεραστούν με τη σύνεση και την αγωνιστική διάθεση όλου του λαού», ευχήθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
«Χωρίς νέα «φωτεινά» πρόσωπα η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης». Η ανανέωση είναι ζητούμενο αλλά και δεδομένο, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν οι επιτελείς του κόμματος για τη Β. Ελλάδα (της Μαρούλας Πλήκα, σελ. 9)
Η κόρη γνωστού και επιτυχημένου επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ βέβαιη είναι η συμμετοχή όλων των εν ενεργεία βουλευτών, των γνωστών πολιτευτών αλλά και γόνων πρώην βουλευτών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη για την 76η ΔΕΘ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον εν λόγω επιχειρηματία και συζήτησαν ανάμεσα σε άλλα και το ενδεχόμενο της καθόδου της κόρης του στην πολιτική. Η υποψηφιότητα αυτή δεν κλείδωσε ακόμη, αντιθέτως κλειδωμένες είναι οι θέσεις που θα καταλάβουν στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και οι εν ενεργεία βουλευτές (Κ. Γκιουλέκας, Γ. Ιωαννίδης, Στ. Καλαφάτης, Ελ. Ράπτη). Υπάρχει όμως μία σοβαρή περίπτωση ο τέως πρωθυπουργός να είναι στο Επικρατείας. Βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πρώην υφυπουργού Γ. Ορφανού, των πολιτευτών Π. Κοκκόρη και Βεν. Καρακωστάνογλου, του Δημήτρη Κούβελα καθώς και του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Στ. Σιμόπουλου. Θέση στο ψηφοδέλτιο έχει εξασφαλίσει επίσης ο Δ. Πανοζάχος, ενώ το γυναικείο φύλο ακούγεται ότι θα εκπροσωπήσουν οι Β. Ευταξά, Λ. Γούτα, Αρ. Διαλυνά, Α. Σαλαγκούδη, Εβ. Παπαδοπούλου, Μ. Μήτσιου, Μ. Αποστολίδου και Τζ. Μακραντωνάκη. Προτάσεις να είναι υποψήφιοι δέχτηκαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Γαρούφας αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τ. Κονακλίδης. Από τη Συγγρού αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας ούτε του Π. Ψωμιάδη ούτε του Β. Παπαγεωργόπουλου.
«Χωροταξικό» πρόβλημα στη Β’ Θεσσαλονίκης
Στη Β’ Θεσσαλονίκης το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, έχει χωροταξικά προβλήματα, αφού πέντε υποψήφιοι θα προέρχονται από την επαρχία Λαγκαδά. Εκτός από τους Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδη, που θα διεκδικήσουν εκ νέου την εκλογή τους, σύμφωνα με πληροφορίες προσφάτως κλείδωσε η υποψηφιότητα του Αδ. Ρεγκούζα, ενώ βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πολιτευτή Π. Τσακίρη, των πρώην δημάρχων Λαγκαδά Γ. Καραγιάννη και Αγίου Αθανασίου Αρ. Αραμπατζή, του πρώην αντινομάρχη Γ. Παλαιστή, ενώ όσον αφορά τις γυναίκες είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Π. Καλαϊτζή, η Ε. Παντούσα και η Δ. Κοασίδου.
Ποιοι έκλεισαν θέση στη Βόρεια Ελλάδα
Γενικότερα στο βορειοελλαδικό χώρο εκτός από τους εν ενεργεία βουλευτές δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Α. Γεροντόπουλου στον Έβρο, των πρώην υφυπουργών Γ. Κωνσταντόπουλου στην Πιερία και Αντ. Μπέζα στη Θεσπρωτία. Στην Πιερία την τύχη τους στην κεντρική πολιτική σκηνή θα δοκιμάσουν ο πρώην νομάρχης Γ. Παπαστεργίου και ο πρώην διοικητής του «Θεαγενείου» Δ. Χρυστογιάννης. Στο Κιλκίς εκτός από την υποψηφιότητα του Σ. Τσιτουρίδη θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η κάθοδος του Γ. Σιμπιλίδη, αν και υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις για το πρόσωπό του από «γαλάζια» στελέχη. Στην Ημαθία πιθανή είναι η κάθοδος του περιφερειακού συμβούλου Στ. Σαρηγιαννίδη, ενώ στη Φλώρινα ειδικό ενδιαφέρον θα έχει τυχόν υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Χ. Μποντζίδη, που είναι κουμπάρος της Ντ. Μπακογιάννη.
«Ποιες πόρτες θα χτυπήσει η εφεδρεία». Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες δύο φάσεις της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να στείλουν στα σπίτια τους περίπου 2.500 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2011, ενώ άλλοι 2.000 θα τους ακολουθήσουν μέσα στο 2012 (Του Θ. Σιχλετίδη, σελ. 10)
Υποψήφιος για την εφεδρεία είναι ένας στους τρεις εργαζόμενους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου σε όλο το φάσμα του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στο νομό οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο και το στενό δημόσιο τομέα που δεν καλύπτονται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα προσεγγίζουν τις 15.000.
«Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ 500 Θεσσαλονικείς». Επτά αθλητικοί σύλλογοι της πόλης, δεκάδες παράγοντες και εκατοντάδες επιχειρηματίες εμπλέκονται στο μαύρο τζίρο των διαφημίσεων στις φανέλες και στα γήπεδα των ομάδων
(Του Νίκου Ηλιάδη, σελ. 12)
Με το πιστόλι του ΣΔΟΕ στον κρόταφο βρίσκονται περισσότεροι από 500 Θεσσαλονικείς, οι οποίοι συνελήφθησαν να εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο ζημιώνοντάς το με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, τα οποία εμπλέκονται σε δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους υποθέσεις, τις οποίες εξιχνίασε το ΣΔΟΕ έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και των καταλογισμών και πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να γλιτώσουν τα χειρότερα, εφόσον αποδώσουν στο δημόσιο ταμείο όσα ουσιαστικά υπεξαίρεσαν μέσω των παράνομων ενεργειών τους.
Εμπλοκή αθλητικών συλλόγων
Η πρώτη και σοβαρότερη υπόθεση αφορά τεράστια ποσά που υποτίθεται ότι διατέθηκαν σε αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης για τη διαφημιστική προβολή επιχειρήσεων. Όπως αποκάλυψε η έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τα ποσά τα οποία φαίνεται να δόθηκαν από επιχειρηματίες σε ομάδες της περιοχής για την προβολή των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως ήταν πολύ μικρότερα. Μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας το ελληνικό δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος των χρημάτων, αντί να καταλήξει στα ταμεία των ομάδων, κατέληξε στις τσέπες κάποιων παραγόντων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επτά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και περίπου 700 επιχειρηματίες, αλλά επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν περίπου για τους πεντακόσιους. Στις ομάδες περιλαμβάνονται οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της Θεσσαλονίκης (ο ερασιτέχνης, όχι η ΠΑΕ), δύο από την ανατολική Θεσσαλονίκη, ισάριθμες από τη δυτική πλευρά και μία από τη βορειοδυτική. Στο πλαίσιο της έρευνας ελέγχθηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός αθλητικών σωματείων, ωστόσο επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν μόνον για επτά εξ αυτών.
«Επιδόματα αναπηρίας με… αστυνομική εγγύηση». Απίστευτη ταλαιπωρία των υποψηφίων για έλεγχο από το ένα κα μοναδικό κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομική δύναμη σε καθημερινή βάση προστατεύει τους υπαλλήλους του ΙΚΑ (Του Κ. Κεκελιάδη, σελ. 13)
Με συνοπτικές διαδικασίες η διοίκηση του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη έθεσε σε λειτουργία ένα και μοναδικό κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο ΙΚΑ της Πύλης Αξιού στο Βαρδάρη, για να εξυπηρετεί (τρόπος του λέγειν) ανασφάλιστους και ασφαλισμένους όλων των ταμείων που ζουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πιερίας.
Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως: Την περασμένη Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΚΕΠΑ, ο συνωστισμός ήταν τέτοιος, που προκάλεσε «τυφλές» εκρήξεις θυμού, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μιας υπαλλήλου. Κλήθηκαν διμοιρία των ΜΑΤ από το γειτονικό δικαστικό μέγαρο, καθώς και μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, για να προστατεύσουν το προσωπικό του ΙΚΑ.
«Αιτείται σύνταξης ο Π. Ψωμιάδης» (Του Ν. Ηλιάδη, σελ. 14)
«Επιστροφή» στην κεντρική πολιτική σκηνή, όχι όμως για πολιτικούς αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους, σχεδιάζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της «Θ» ο εν αργία περιφερειάρχης ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση, για να του χορηγείται στο εξής η σύνταξη την οποία δικαιούται από τη μακρά θητεία του στο κοινοβούλιο. Ο κ. Ψωμιάδης έπαψε εδώ και τέσσερις μήνες να λαμβάνει την αποζημίωση από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της διοικητικής ποινής της αργίας που του επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Όπως εξηγεί στέλεχος της παράταξής του, «ο περιφερειάρχης έχει στεγνώσει οικονομικά και πλέον σκέφτεται πολύ σοβαρά να διεκδικήσει τη βουλευτική σύνταξη». Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν αργία περιφερειάρχης φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί εντός των ημερών προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα σκοπεύει να διεκδικήσει αναδρομικά το σύνολο του ποσού, από τον περασμένο Ιούνιο που διεκόπη η καταβολή του μισθού του. Υπενθυμίζεται ότι ο μισθός του περιφερειάρχη κυμαίνεται γύρω στα 6.000 ευρώ μηνιαίως, στα οποία προστίθενται και άλλες παροχές, όπως έξοδα παράστασης, οδοιπορικά, τηλεφωνικές ατέλειες κ.ά. Γύρω στα 4.500 ευρώ είναι η βουλευτική σύνταξη.
Η κίνηση του κ. Ψωμιάδη να στραφεί προς τη βουλευτική σύνταξη πέρα από την οικονομική πτυχή της έχει και συμβολική διάσταση, καθώς φαίνεται πως δεν τρέφει πολλές ελπίδες για την τύχη της προσφυγής που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης εξαιτίας της οποίας ετέθη σε αργία. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 19 Οκτωβρίου. Εφόσον ο Άρειος Πάγος απορρίψει την ένσταση του κ. Ψωμιάδη, τότε ο εν αργία περιφερειάρχης θα εκπέσει οριστικά του αξιώματός του.
Ομερτά για το ρουσφέτι του «Ιπποκρατείου». Ερωτηματικά για τη στάση του διοικητή του νοσοκομείου αλλά και του υπουργείου Υγείας, που εξακολουθούν να καλύπτουν τις αυθαιρεσίες της κοινοπραξίας η οποία ανέλαβε το κυλικείο του νοσηλευτικού ιδρύματος (Του Ν. Ηλιάδη, σελ. 14)
Ένοχη σιωπή τόσο από πλευράς της διοίκησης του «Ιπποκρατείου» όσο και από πλευράς του υπουργείου Υγείας παρατηρείται όσον αφορά το ρουσφέτι σε «γαλάζιο» επιχειρηματία, στενό συγγενικό πρόσωπο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Θ», η ανάδοχος κοινοπραξία «Ράπτη Αντιγόνη – Fountain Greece», στην οποία ανατέθηκε η εκμετάλλευση του κυλικείου του νοσοκομείου κατόπιν διαγωνισμού, έχει προβεί σε σωρεία παραβιάσεων των βασικών όρων της σύμβασης παραχώρησης. Ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου επιδεικνύει προκλητική ανοχή, ενώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιέργως κάνει τα στραβά μάτια. Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος έχει μετατρέψει το κυλικείο σε ένα σύγχρονο sport café, επεκτείνοντας τον παραχωρηθέντα χώρο των 85 τ.μ. σε περίπου 300 τ.μ., καταλαμβάνοντας τον αύλειο χώρο του νοσοκομείου και τοποθετώντας τηλεοράσεις με αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών, μπαρ, κ.λπ. Παράλληλα, κι ενώ οφείλει ενοίκια αρκετών μηνών, ζητά τη μείωση του ενοικίου κατά 35%, από τα 43.000 στα 28.000 ευρώ. Επικαλείται προς τούτο την οικονομική κρίση, την πτώση του τζίρου του και σειρά άλλων λόγων.
40.000 για το «ΑΧΕΠΑ» Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», την ίδια ώρα -και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου- που η εταιρεία «Ράπτη Αντιγόνη» επικαλείται οικονομική δυσπραγία λόγω οικονομικής κρίσης, προσέφερε το ποσό των 39.800 ευρώ μηνιαίως, για να αναλάβει τη διαχείριση του κυλικείου στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Δεν τα κατάφερε όμως, καθώς ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία Δ. Μουτακίδου και Σία Ο.Ε., η οποία προσέφερε 41.000 ευρώ. Παράλληλα στα τέλη Ιουνίου η «Ράπτη Αντιγόνη» ανέλαβε και το κυλικείο του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος».
Απέναντι σε όλες τις παραβιάσεις των όρων της σύμβασης παραχώρησης η διοίκηση του «Ιπποκρατείου» έκανε και εξακολουθεί να κάνει τα στραβά μάτια. Μάλιστα ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστιανόπουλος τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό του επιχειρηματία, εισηγούμενος στο δ.σ. του ιδρύματος να γίνει δεκτό το αίτημα του αναδόχου για μείωση του ενοικίου.
Με τις πλάτες του διοικητή
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Θ» ο κ. Χριστιανόπουλος συγκάλεσε ειδική άτυπη σύσκεψη, για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Εκεί αποφασίστηκε να μην υπάρξει απολύτως καμία αντίδραση εκ μέρους της διοίκησης, με το ακαταμάχητο επιχείρημα «αφήστε το, θα γράψουν, θα ξαναγράψουν, στο τέλος θα ξεχαστεί». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ίδια σύσκεψη αφέθηκε να εννοηθεί ότι για όλα αυτά υπάρχει η σιωπηρή συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία πάντως επέδειξε ιδιαίτερη απροθυμία να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Τέλος την Παρασκευή έγινε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. του νοσοκομείου, στην οποία όμως ο κ. Χριστιανόπουλος απέφυγε να θέσει το θέμα προς συζήτηση.
Τελευταία σελίδα
(Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη)
Πού είναι κρυμμένοι οι Έλληνες πλούσιοι;
Ο Σαλονικιός
* Θα σας διηγηθώ μια ιστοριούλα από την οποία εύκολα συμπεραίνεται γιατί η χώρα αδυνατεί να αποφύγει τι μοιραίο. Περίπου προ διμήνου ζητήθηκε από το ΣΔΟΕ Κομοτηνής να συνδράμει στη διερεύνηση ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στη Θάσο. Στο πλαίσιο της επιτόπιας έρευνας που διενήργησε το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ αξιολόγησε ως σημαντικά κάποια συμβόλαια το οποία είχε στην κατοχή του συμβολαιογράφος του νησιού και του ζήτησαν να βγάλει αντίγραφα αυτών των συμβολαίων και να τους τα στείλει.
* Ο συμβολαιογράφο ανταποκρίθηκε και τα απέστειλε στην Κομοτηνή με courier για περισσότερη ασφάλεια, αλλά και για να μη χαθεί χρόνος. Η αποστολή έγινε φυσικά με χρέωση του παραλήπτη. Πέρασαν κάμποσες μέρες, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του αποστολέα, ο οποίος άκουσε έκπληκτος τον αρμόδιο του ΣΔΟΕ να τον παρακαλεί να πληρώσει εκείνος το κόστος της παραλαβής του δέματος «γιατί εμείς δεν διαθέτουμε το απαραίτητο κονδύλι», του εξήγησε. Το κόστος ανερχόταν στο… υπέρογκο ποσό των 11 (ολογράφως έντεκα) ευρώ!
* Στην πολιτική, όπως βεβαίως και σε άλλα δημοφιλή από τα πρώτα που πρέπει να μάθεις είναι να ξέρεις να χάνεις. Εν προκειμένω να αντιμετωπίζεις με αξιοπρέπεια ένα δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν με εκπλήσσει η αμετροεπής αντίδραση του Κυρίζογλου μετά την παταγώδη αποτυχία του να εκλεγεί πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, την ώρα που οι «γαλάζιοι» τον πρότειναν – όσοι τέλος πάντων τον πρότειναν – για πρόεδρο της ΠΕΔ, εκείνος κατάφερε να τερματίσει δεύτερος ακόμη και εντός της παράταξής του, πίσω από τον ιδιαιτέρως συμπαθή δήμαρχο δήμαρχο Βόλβης Δημήτρη Γαλαμάτη
* Αντιθέτως με εξέπληξε δυσάρεστα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ένα στέλεχος που κρατούσε έως τώρα μετριοπαθή στάση. Μετά την απώλεια της ΠΕΔ, την οποίσα στη Συγγρού θεωρούσαν σίγουρη, ο Βαρτζόπουλος άλλαξε τακτική εξαπολύοντας αιχμηρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Μπουτάρη και του Δανιηλίδη. Τον πρώτο τον κατηγόρησε ότι παραχώρησε στο βαθύ ΠΑΣΟΚ το εθιμικό δικαίωμά του να είναι εκείνος, ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της ΠΕΔ. Τον δε Σίμο τον χαρακτηρίζει «ένα από τα σκληρότερα στελέχη του βαθύτατου ΠΑΣΟΚ».
* Το κακό για τον Βαρτζόπουλο και κυρίως για τον Κυρίζογλου είναι ότι πέραν του Μπουτάρη υπήρξαν και αρκετοί «γαλάζιοι» που προτίμησαν τον Δανιηλίδη. Μαθαίνω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «γαλάζια» επιχείρηση εντοπισμού των «αποστατών». Στο μεταξύ ο Βαρτζόπουλος καλείται να δώσει πειστικές εξηγήσεις στους δημάρχους Κατερίνης Χιονίδη και Πολυγύρου Ζωγράφο για τη μεθόδευση στο εσωεσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης εξαιτίας της οποίας απέτυχαν να εκλεγούν στο δ.σ. της ΠΕΔ. Θυμίζω ότι και οι δύο είχαν εναντιωθεί στην υποψηφιότητα Κυρίζογλου κι εκείνος απ’ ό,τι φαίνεται το κράτησε μανιάτικο.
* Αγαπητέ κύριε διοικητά. Επειδή η Θεσσαλονίκη, όπως άλλωστε και η Φλώρινα, είναι πολύ μικρή πόλη και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, σας ενημερώνω ότι ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που δεν γνωρίζουν τις διαπλοκές του αγαπητού υιού σας με την επιχειρηματική και πολιτική οικογένεια τα συμφέροντα της οποίας με θέρμη υπηρετείτε.