Η αναμονή για ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις ή τους πέντε μήνες, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ανταποκρίνονται με δυσκολία.
Οι ελλείψεις τους σε εξειδικευμένο προσωπικό συνεπάγoνται υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως ακτινοθεραπείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», το οποίο προχωρεί σε διπλασιασμό των ημερών λειτουργίας του τμήματος θεραπευτικού ιωδίου, έπειτα από την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό.
Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να αντιμετωπίσει μέρος του προβλήματος με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραδεχθεί ότι η πρόσληψη 500 γιατρών και 400 νοσηλευτών δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα, καθώς τα κενά είναι πολύ μεγάλα.
Αν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού για εξέταση στην Αιματολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, θα πρέπει να περιμένει δυόμισι μήνες. Για το τμήμα ψηλάφησης της κλινικής μαστού του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» πρέπει να περιμένει ενάμιση μήνα.
Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των δημόσιων μονάδων και εξαρτάται πολύ από τη ζήτηση και την κάλυψη συγκεκριμένων τμημάτων με το αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Στο ογκολογικό τμήμα η αναμονή είναι περίπου τέσσερις μέρες, αλλά στο τμήμα ιωδίου κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου η εξυπηρέτηση στο ογκολογικό τμήμα γίνεται χωρίς καθυστέρηση, αλλά για το τμήμα ακτινοθεραπείας οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν από 20 έως 30 μέρες.
Στο Ηράκλειο
Στην ογκολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η αναμονή για πρωινό ραντεβού με καθηγητή ογκολόγο ξεπερνά τους τρεις μήνες και για επιμελητή ογκολόγο φτάνει τον έναν μήνα.
Στο τμήμα ακτινοθεραπείας του ίδιου νοσοκομείου δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, αλλά πολύμηνη είναι η αναμονή για το τμήμα που εκτελεί θεραπείες ιωδίου σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς.
Σε ορισμένες κλινικές και τμήματα, οι χρόνοι αναμονής των καρκινοπαθών είναι σχετικά μικροί.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Ιπποκράτειο», «Ελενα Βενιζέλου» (άμεση κάλυψη), το «Ελπίς» (έως 7 μέρες αναμονή), «Ευαγγελισμός» (2 έως 7 μέρες στο ογκολογικό τμήμα) και «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης (έως 10 μέρες για ακτινοθεραπεία).
Πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση σε άλλα τμήματα δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες σε καρκινοπαθείς. Το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει αναμονή δύο μήνες.
Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» υπάρχει αναμονή έως δύο μήνες για ακτινοθεραπεία. Ο ίδιος χρόνος αναμονής καταγράφεται και στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, με την ενίσχυσή του με προσωπικό.
Δύο έως δυόμισι μήνες αναμονή απαιτούνται για χημειοθεραπεία και θεραπεία καρκίνου θυρεοειδούς στο «Αλεξάνδρα», ενώ στο «Ανδρέας Συγγρός» απαιτείται αναμονή 20 ημερών για ακτινοθεραπεία και τριών μηνών για χειρουργική αντιμετώπιση.
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύξηση στις νοσηλείες από το 2012 λόγω της κρίσης
«Καταφύγιο» στα δημόσια νοσοκομεία αναζητούν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες ασθενείς. Η κρίση έστρεψε μεγάλο τμήμα των ασθενών στο ΕΣΥ, καθώς ελάχιστοι έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Η ίδια τάση καταγράφεται και με τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι συρρέουν στα ογκολογικά νοσοκομεία ή τα ογκολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες και στους εξωτερικούς ασθενείς στα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» είχε πέρυσι 33.418 νοσηλείες και 68.705 εξωτερικούς ασθενείς. Οι αριθμοί για το 2012 ήταν 20.261 και 55.934 αντίστοιχα.
Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 28.084 νοσηλείες, ενώ 32.965 ασθενείς εξετάστηκαν εξωτερικά. Το 2012 είχαν νοσηλευτεί 20.212 και είχαν εξεταστεί 21.955 άνθρωποι.
Ελαφρά μείωση υπήρξε στην προσέλευση στο «Μεταξά», όπου το 2013 νοσηλεύτηκαν 30.952 ασθενείς (31.839 το 2012) και εξετάστηκαν εξωτερικά 57.979 (62.961 το 2012).
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Κακές οι υπηρεσίες Υγείας λέει το 75% των Ελλήνων
Εντονα αρνητικές είναι οι κριτικές των Ελλήνων για το Σύστημα Υγείας της χώρας. Μόνον ο ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι «καλές», όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 71%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», σχετικά με την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το σύστημα Υγείας της χώρας τους. Η αρνητική στάση των Ελλήνων, πάντως, έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι -στα χρόνια της κρίσης- όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις δημόσιες μονάδες περίθαλψης.
Το 73% εκτιμούν ότι οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας είναι χειρότερες από των άλλων χωρών, το 16% ότι είναι παρόμοιες και μόλις το 5% ότι είναι καλύτερες. Με τα ποσοστά αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 27η θέση (από τις 28 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα) σε θετικές γνώμες των πολιτών της για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα προκύπτει ότι το 78% των Ελλήνων θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τη χειρότερη θέση (μία κάτω από την Ελλάδα) καταλαμβάνει η Κύπρος, με το 82% των πολιτών της να θεωρούν ότι κινδυνεύουν.
Το 20% των Ελλήνων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους κάποια επιπλοκή ή ανεπιθύμητη ενέργεια κατά την επαφή τους με το σύστημα Υγείας, αλλά μόνο το 40% αυτών την ανέφερε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
Προσλήψεις για κάλυψη των κενών
Με την ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μέρος των κενών που υπάρχουν σήμερα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ασθενών.
Αυτό επισημαίνει στο «Εθνος» ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Βασίλης Κοντοζαμάνης. Οι καρκινοπαθείς -σημειώνει- είναι μία ευαίσθητη ομάδα και προσπαθούμε να τη χειριστούμε με την ανάλογη ευαισθησία.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, έχουν ήδη γίνει βήματα, όπως η λειτουργία του ιωδίου στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», με το οποίο μειώθηκε η αναμονή από τους εννέα στους τρεις μήνες.
Η επίλυση των προβλημάτων -σημειώνει- αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για τον σκοπό αυτόν έχει διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι ευπαθείς ομάδες:
«Προχωρούμε στην αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, με την απόκτηση υπερσύγχρονων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως η στερεοτακτική χειρουργική. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα».
Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ επισημαίνει ότι -παράλληλα με τα κενά-τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ένα επιπλέον βάρος, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν όλο και περισσότερους ασθενείς: «Τα νοσοκομεία της Αθήνας καλύπτουν και ασθενείς από την περιφέρεια. Αυτή είναι μία πρόκληση για το σύστημα στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε»,