Σε ανεξέλεγκτο αριθμό απολύσεων στον κλάδο της ΠΦΥ θα οδηγήσει η πολιτική του Υπουργείου Υγείας, προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), υποστηρίζοντας πως κύμα απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει στα διαγνωστικά κέντρα.
Διαρκής μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τις τεράστιες «επιστροφές» που καλούνται να καταβάλλουν για το 20013 και το 2014, έχουν προκαλέσει ένα «άνευ προηγουμένου κύμα απολύσεων», αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, κατηγορώντας τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
«Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας υπό τον κ. Γεωργιάδη, αλλά κυρίως η αδιάλλακτη στάση του καθ’ ύλην αρμόδιου κ. Μπέζα ο οποίος ως κύριος εκφραστής της παλαιοκομματικής θεωρίας ανάληψης του ελάχιστου δυνατού πολιτικού κόστους, τορπίλισε συνειδητά κάθε πρόταση η οποία θα επέλυε το πρόβλημα που δημιούργησε στους παρόχους το κατασκεύασμα του rebate και του claw back και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο αριθμό απολύσεων στον κλάδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Όπως αναφέρει, διαγνωστικά κέντρα προσπαθούν να κρατήσουν τις μονάδες «από την άτακτη χρεωκοπία εξαιτίας των τεράστιων «επιστροφών» που απαιτεί το Υπουργείο Υγείας για το 2013, αλλά και για το 2014», σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση των δαπανών για ΠΦΥ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα υπογραμμίζουν πως ληξιπρόθεσμες και κουρεμένες οφειλές της περιόδου 2007-2011 δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, παρότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Την ίδια ώρα, οι τρέχουσες οφειλές παρακρατούνται και συσσωρεύονται. Όπως τονίζουν, τα σημειώματα του rebate και του claw back απεστάλησαν μόλις μία ημέρα πριν την τελική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.
«Η φυλακή είναι πλέον ορατή προοπτική για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Φυλακή γιατί πολύ απλά το Υπουργείο Υγείας συμπεριφέρεται σαν Οθωμανός Σουλτάνος που κλέβει το βιός των υπηκόων του», αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι δικοί μας άνθρωποι, οι εργαζόμενοι στις μονάδες μας συνεργάτες γιατροί, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, είναι η πρώτη αναγκαστική απώλεια. Πλέον, οι μονάδες μας αδυνατούν να καλύψουν τα ελάχιστα έξοδά τους και συρρικνώνονται άτακτα», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, κάνοντας λόγο για απολύσεις δυστυχώς ανεξέλεγκτες και αναγκαστικές. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως αν και είμαστε πλέον στον Ιούνιο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συμβάσεων που θα κληθούν να υπογράψουν.
«Λυπούμαστε, γιατί κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σώσουμε τις μονάδες μας. Προσπαθήσαμε νυχθημερόν κάνοντας προτάσεις που θα διασφάλιζαν την ομαλότητα και θα έδιναν ανάσα και προοπτική. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να συμβάλει στην προσπάθεια. Το αίμα του κλάδου στα χέρια τους!», καταλήγουν.