Και ξαφνικά η κυβέρνηση χαιρετίζει τη χρεωκοπία της χώρας, που επί τόσους μήνες μάς έλεγε ότι ήθελε να αποφύγει. Ο Βενιζέλος χαρακτήρισε ως καλύτερο σενάριο το Plan B του Σόιμπλε, που προβλέπει επιλεκτική χρεωκοπία της οικονομίας με καρότο τη διαγραφή του 50% του δημόσιου χρέους που είναι στα χέρια ιδιωτών. Η περίφημη “νίκη” της 21ης Ιουλίου ξεχάστηκε γρήγορα…
Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη χρεωκοπία του Μνημονίου και γενικότερα του νεοφιλελεύθερου οικονομικού υποδείγματος που παρουσιάστηκε ως η λύση για τη σωτηρία της χώρας. Τώρα μας σώζουν επιβάλλοντας τη χρεωκοπία!
Αν μερικοί, μόλις πριν από λίγους μήνες, μιλούσαν για την ανάγκη δραστικού κουρέματος του χρέους, αντιμετωπίζονταν ως υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας. Ξαφνικά κυβέρνηση, Σόιμπλε, ΔΝΤ και ολόκληρος ο εσμός της τρόικας ανέσυρε το Plan B. Το κούρεμα του χρέους θα γίνει αφού πρώτα υποστούν κούρεμα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αφού οδηγηθούν στο απόσπασμα η δημοκρατία και η κοινωνία.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν συζητείται, βέβαια, ανοιχτά. Προωθείται συνωμοτικά. Οι πολίτες πληροφορούνται τι πρόκειται να συμβεί απ’ όσα δηλώνουν ο Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Το μείζον θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει η διαγραφή, πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία, πώς θα γίνει ανάπτυξη με αναδιανομή. Όσα καθημερινά εξαγγέλλονται δείχνουν ότι το πειραματόζωο Ελλάδα οδηγείται σε νέο ρόλο.
Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά είχε μιλήσει εξ αρχής με ειλικρίνεια. Η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζονται ανατροπές στη νεοφιλελεύθερη πορεία της Ε.Ε. και διαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικράτησε η επιλογή της απομόνωσης του ελληνικού προβλήματος. Γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν υγειονομική ζώνη γύρω από την Ελλάδα. Η ελεγχόμενη χρεωκοπία θα οδηγήσει στο κόκκινο τις ελληνικές τράπεζες και οι επιπτώσεις θα μεταδοθούν στο ήδη μολυσμένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα θα θέσει το πρόβλημα επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που το ΔΝΤ ανεβάζει σε 300 δισ. ευρώ.
Η ελεγχόμενη χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθεί θρυαλλίδα για την Ε.Ε. Θρυαλλίδα οικονομικών εξελίξεων, σε ένα περιβάλλον αρχόμενης παγκόσμιας ύφεσης. Αλλά και θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων, που ήδη εντοπίζονται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου επιχειρείται να επιβληθεί ο γύψος της μνημονιακής πολιτικής.
Γι’ αυτό υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Το πειραματόζωο μπορεί να κάνει την έκπληξη. Χρειάζεται, όμως, πρώτα-πρώτα ανατροπή της κυβέρνησης και των συσχετισμών του δικομματισμού για να γλιτώσουμε τη χρεωκοπία.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=641110