Εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή της πόλης Τζάκσον στην Πολιτεία της Τζόρτζια, καθώς επίσης και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οταν ανακοινώθηκε η εκτέλεση της ποινής, πολλοί ξέσπασαν σε λυγμούς και κραυγές απογοήτευσης (φωτ. Ass. Press) Λίγες στιγμές προτού του χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση, ο Ντέιβις απευθύνθηκε στους συγγενείς του αστυνομικού Μαρκ ΜακΦέιλ, για τη δολοφονία του οποίου καταδικάστηκε, λέγοντας: «Δεν είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό που συνέβη εκείνη τη νύχτα. Δεν είχα όπλο. Δεν ήμουν εγώ αυτός που πήρε τη ζωή του πατέρα, του γιου, του αδελφού σας». Σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που παρακολούθησαν την εκτέλεση, ζήτησε ακόμη από την οικογένειά του να συνεχίσει τη μάχη για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ενώ τα τελευταία του λόγια ήταν προς εκείνους που ετοιμάζονταν να τον θανατώσουν: «Ο Θεός να ελεήσει τις ψυχές σας». Εκατοντάδες υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή της πόλης Τζάκσον στην Πολιτεία της Τζόρτζια, υποδέχτηκαν την είδηση του θανάτου του με θλίψη, κραυγές απογοήτευσης και προσευχές. Είχε προηγηθεί ένα ολόκληρο θρίλερ, με τις αρμόδιες Αρχές, από την πολιτειακή Επιτροπή Απονομής Χάριτος μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ν’ απορρίπτουν η μία μετά την άλλη τις προσφυγές γι’ αναβολή της εκτέλεσης.
Αμφιβολίες και στοιχεία
Οι αμφιβολίες για την ενοχή του Ντέιβις -οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον του ανακάλεσαν, το όπλο του φόνου δεν βρέθηκε ποτέ και δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA που να τον συνδέουν με το έγκλημα- καθώς και τα στοιχεία που επικαλούνται οι συνήγοροί του περί μη δίκαιης δίκης -καταγγέλλουν για παράδειγμα ότι ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία ψευδομαρτύρησε- είχαν αναδείξει τον 42χρονο θανατοποινίτη σε σύμβολο του αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Την ανάκληση της εκτέλεσής του είχαν ζητήσει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβεβλημένες προσωπικότητες και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η Ε.Ε. και η Γαλλία εξέφρασαν μεταξύ άλλων χθες τη θλίψη τους για τη θανάτωση του Ντέιβις, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη θανατική ποινή κι επισημαίνοντας ότι κάθε δικαστικό λάθος είναι στην περίπτωση αυτή «μη αναστρέψιμο».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ τόνισε ότι εάν ένας άνθρωπος μπορεί να εκτελεστεί με τόσες αμφιβολίες για την ενοχή του, τότε το αμερικανικό σύστημα επιβολής της θανατικής ποινής είναι «άδικο και απαρχαιωμένο». «Ελπίζω», κατέληξε ο κ. Κάρτερ, «ότι η τραγωδία αυτή θα μας παρακινήσει ως έθνος στην ολοκληρωτική απόρριψη της εσχάτης των ποινών».
Ο Ντέιβις δεν ήταν ο μόνος κατάδικος που εκτελέστηκε χθες στις ΗΠΑ. Προηγήθηκε, λίγες ώρες νωρίτερα, η εκτέλεση του 44χρονου Λόρενς Ράσελ Μπρούερ, μέλους ρατσιστικής οργάνωσης που είχε καταδικαστεί για τη βίαιη δολοφονία ενός μαύρου το 1998, ένα από τα πλέον διαβόητα εγκλήματα μίσους στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερ)
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ