Κλείνει σήμερα αργά το απόγευμα το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ, κλείνοντας όμως τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Σε υπολογισμούς κάθε λογής επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο Άδωνις Γεωργιάδης για να υπολογίσει τους γιατρούς που θα πάνε στο ΠΕΔΥ! Τα νούμερα φαίνεται ότι δε βγαίνουν καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, το ενδιαφέρον των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ήταν μάλλον χλιαρό.
Βέβαια θα πρέπει κανείς και να υπολογίσει ότι κατά την ελληνική τακτική οι περισσότεροι σπεύδουν για τα διαδικαστικά την τελευταία στιγμή, οπότε μένει και η σημερινή μέρα να αποσαφηνιστεί το τοπίο.
Ωστόσο αν τελικά ο αριθμός των γιατρών που θα δηλώσουν να πάνε στο ΠΕΔΥ είναι περιορισμένος, τότε θα σημάνει κάτι διαφορετικό: δε θα είναι δυνατόν να ανοίξουν άμεσα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις 20 Μαρτίου δηλαδή όπως έχει δεσμευτεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και αυτό επειδή όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, χρειάζονται περίπου 3000 με 3500 γιατροί για να τα λειτουργήσει.
Το πρόβλημα φαίνεται πάντως πως εστιάζεται στην περιφέρεια όπου μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης μόλις 2 στους 10 γιατρούς είχαν κάνει ηλεκτρονική αίτηση για να μεταφερθούν στο ΠΕΔΥ του Άδωνι.
Και θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε γνωρίζει και τι ειδικότητες θα έχει στη διάθεσή της για να στελεχώσει τα πολυιατρεία.Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά από τους 5500 γιατρούς μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν κάνει δήλωση συνολικά 1207 γιατροί που αντιστοιχούν στο 24,14% του ιατρικού προσωπικού.
Και η δυσκολία δεν είναι στην Αττική όπου οι αιτήσεις καλύπτουν κατά μέσο όρο το 30% των γιατρών αλλά στις υπόλοιπες υγειονομικές περιφέρειες όπου μετά βίας δύο στους 10 θέλουν να πάνε στο δημόσιο σύστημα.
Το πιο χαμηλό ποσοστό παρουσιάζει η 3η υγειονομική περιφέρεια (Μακεδονίας) με ποσοστό 8,6% καθώς από τους 625 γιατρούς μόλις οι 54 έχουν κάνει δήλωση. Δυσκολία κάλυψης φαίνεται πως θα υπάρξει και στην 4η υγειονομική περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης) καθώς το ποσοστό των γιατρών που επιθυμούν να μεταβούν στο νέο σύστημα είναι μόλις 12,7%.
Πάντως παράταση δεν αναμένεται να δοθεί καθώς δεν προβλέπεται και από το σχετικό νόμο. Και μπορεί το διάστημα των επτά ημερών να είναι λίγο για να αποφασίσει κανείς για το εργασιακό του μέλλον, κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη όμως οι γιατροί είχαν αρκετό καιρό στη διάθεση τους δεδομένου ότι απεργούσαν επί τρεις μήνες.
Όπως έχει διαβεβαιώσει ο κ.Γεωργιάδης αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με όσους μείνουν εκτός ΠΕΔΥ-ου για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/6168
Επί το πλείστον ορθοπαιδικοί ψυχιατροι ενδοκρινολόγοι,γαστρεντερολογοι και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης λένε ναι και χειρουργοί προ συνταξιοδότησης
Γνωριζει καποιος το μισθο στον νεο φορεα ;