Με 151 ψήφους υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ΕΟΠΥΥ μετά από ονομαστική ψηφοφορία, κατά την οποία την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία συνέδραμαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αν. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και Γ. Κασαπίδης. Με το νομοσχέδιο ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας και οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας του συγχωνεύονται στο ΕΣΥ, με χιλιάδες υπαλλήλους του οργανισμού να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τρίτη θα διεξαχθεί νέα ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 16 και 17 του νομοσχεδίου που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, όπως και για την τροπολογία σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, πάλι μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα ονομαστική ψηφοφορία την Τρίτη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ και την τροπολογία για το ΤΑΙΠΕΔ
Ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, επέμεινε ότι οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αποτελούν «μεταρρύθμιση χωρίς απολύσεις» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει μια πρόταση που μόλις πριν τρεις μήνες στήριζε «για να κυνηγήσετε τα ψηφαλάκια». Ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι μνημονιακή δέσμευση, όπως επισήμαναν αρκετές φορές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος επανήλθε για να τον διαψεύσει καταθέτοντας και πάλι στα πρακτικά το απόσπασμα του Μνημονίου όπου περιγράφονται οι αρχές της μεταρρύθμισης.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «οπισθοδρόμηση» κι ότι ψηφίζει «ό,τι μπορεί να απομείνει από τα υλικά κατεδάφισης ενός οικοδομήματος που ως κόμμα της Αλλαγής είχαμε αρχίσει να οικοδομούμε». Η τοποθέτηση αυτή επέτρεψε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθό να παρατηρήσει ότι «η κυβέρνηση, εκτός από την κοινωνική, έχει χάσει σε κάποιο βαθμό και την πολιτική της νομιμοποίηση».
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, υποστήριξε ότι, είτε το σύστημα υγείας είναι κρατικό είτε είναι ιδιωτικό, τα χρήματα «έτσι κι αλλιώς από τις τσέπες του λαού θα αφαιρεθούν», ενώ σχολίασε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δημοσιονομικών δεικτών της Ε.Ε. ισχυριζόμενη ότι «εκεί ελπίζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμπέσει χρονικά με την αλλαγή του μείγματος και να μας πει ότι είχε αριστερή πολιτική».
Η συζήτηση συγκέντρωσε μικρό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης επισήμανε την παντελή απουσία τοποθετήσεων επί των άρθρων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συσχετίζοντάς την με την ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε καταψήφιση άρθρων.
Τροπολογίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, τροπολογία για την προσθήκη των παραπληγικών στις ειδικές περιπτώσεις των ιατρών κι οδοντογιατρών που μπορούν να διοριστούν σε προσωρινές θέσεις ή να τοποθετούνται εκτός σειράς ως επικουρικοί ιατροί κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής και Αν. Ξανθός. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να την ενσωματώσει σε μελλοντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εφόσον ελεγχθεί η απαιτούμενη δαπάνη. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Ξανθός, Κ. Ζαχαριάς, Ειρ. Αγαθοπούλου) κατέθεσαν επίσης τροπολογία με την οποία προβλέπεται η κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό.
Χυδαία επίθεση Γεωργιάδη κατά Ν. Βαλαβάνη και Ζ. Κωνσταντοπούλου
Τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο υπουργός Υγείας για να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας της τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. «Καρυπίδη της Βουλής» χαρακτήρισε ο Άδ. Γεωργιάδης τη Ζ. Κωνσταντοπούλου όταν αυτή τόλμησε να υπερασπιστεί τη Ν. Βαλαβάνη, που νωρίτερα έχει δεχτεί εξίσου αήθη επίθεση από τον υπουργό Υγείας σχετικά με το ύψος των καταθέσεών της και το γεγονός ότι τμήμα τους βρίσκεται σε ξένες τράπεζες. Η Ν. Βαλαβάνη είχε τονίσει ότι η τροπολογία προβλέπει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο συμβάσεων που συνάπτει το ΤΑΙΠΕΔ σχολιάζοντας ότι «έτσι θα τρέχει στα δικαστήρια κάθε μελλοντική κυβέρνηση που δεν σκύβει το κεφάλι».
Οι αναφορές της Ζ. Κωνσταντοπούλου στη λίστα Λαγκάρντ, την προσωπική εμπλοκή του υπουργού Υγείας, αλλά και τα πεπραγμένα του συμβούλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, εξόργισαν τον Άδ. Γεωργιάδη, που την κατηγόρησε για αντισημιτισμό λόγω της επιμονής της να διερευνηθούν ο Σ. Μιωνής και οι σχέσεις του με τους λογαριασμούς του Στ. Παπασταύρου. Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και το ζήτημα της εμπλοκής συγγενών υπουργών σε δημόσιους διαγωνισμούς, το οποίο επίσης έθιξε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την ότι ζητάει οι σύζυγοι υπουργών να μένουν στο σπίτι, μια «ήκιστα φεμινιστική στάση» που δεν του προξενεί εντύπωση καθώς «δεν έχετε καλή σχέση με το φεμινιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο γεύμα του υπουργού Υγείας με φαρμακοβιομηχάνους χωρίς να λάβει απάντηση. Τη Ν. Βαλαβάνη υπερασπίστηκαν ακόμη ο Δ. Στρατούλης και ο Αλ. Μητρόπουλος.