18 Δεκεμβρίου 2013
Προς: Υπουργείο Υγείας
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε
ΘΕΜΑ: Αλλαγές με «αδικίες» …και αποκέντρωση Ιατρικού πληθυσμού.
Το Διοικητικό Συμβουλίου της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α. σε συνεδρία την 18/12/2013 συζήτησε το θέμα της φημολογούμενης μεταφοράς των Ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Ε.Σ.Υ.
Θεωρούμε την μεταφορά των Ιατρών που υπηρετούν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η πρόσληψη των οποίων έγινε χωρίς καμία αξιολόγηση και πολλές φορές με κομματικά κριτήρια, σε δομές του Ε.Σ.Υ. κοντά στο τόπο διαμονής τους και με βαθμό που προκύπτει μόνο από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, ηθικά απαράδεκτη και νομικά διάτρητη. Είναι γνωστό ότι οι Ιατροί του Ε.Σ.Υ. προσλαμβάνονται με αξιολόγηση, εξελίσσονται βαθμολογικά πάλι με αξιολόγηση ενώ πολλοί από αυτούς επέλεξαν να εργάζονται πολύ μακριά από το τόπο διαμονής της οικογένειας τους. Όλοι αυτοί οι ιατροί του σημερινού Ε.Σ.Υ. περιμένουν υπομονετικά, προσφέρουν στο Ε.Σ.Υ., αξιολογούνται από αυτό και ευελπιστούν ότι με τα προσόντα που θα αποκτήσουν κάποια στιγμή θα διεκδικήσουν μια θέση ιατρού Ε.Σ.Υ. στην πόλη που ζει η υπόλοιπη οικογένεια τους.
Η συνεχής αξιολόγηση των Ιατρών του Ε.Σ.Υ. θεωρείται αναγκαία για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.
Η είσοδος οποιουδήποτε Ιατρού στο Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να γίνεται με προκήρυξη θέσεων που έχουν ανάγκη οι δομές του Ε.Σ.Υ. και όχι να δημιουργηθούν «προσωποπαγείς» θέσεις απλά για να τοποθετηθούν κάποιοι και μάλιστα κοντά στο τόπο κατοικίας τους. Αν οι Ιατροί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση στο Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να μεταβούν εκεί που υπάρχει ανάγκη όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια πολλοί Ιατροί του Ε.Σ.Υ.
Από μελέτες ξέρουμε ότι στην Αθήνα, ενώ κατοικεί το 34,3% των Ελλήνων εργάζεται το 50,2% του ιατρικού πληθυσμού. Θεωρώντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς μετακίνηση βρίσκεται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκης , η δημιουργία «προσωποπαγών» θέσεων για το σύνολο αυτών των Ιατρών, δεν θα βελτίωνε το πρόβλημα του Ιατρικού πληθωρισμού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι μια τεράστια ευκαιρία να βελτιωθεί ή ακόμα και να επιλυθεί το πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να προσληφθούν οι καλύτεροι συνάδελφοι στο Ε.Σ.Υ.
Ειδικά για τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν πρέπει να μεταφέρονται Ιατροί χωρίς να προκηρύσσονται θέσεις Ιατρών που πραγματικά έχουν ανάγκη τα Νοσοκομεία. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν π.χ. τα Νοσοκομεία των Αθηνών να έχουν ανάγκη αναισθησιολόγων και σε αυτά να μεταφέρονται μαζικά χειρουργοί ή ορθοπαιδικοί οι οποίοι επί χρόνια ήταν εκτός χειρουργείων και εφημεριών, επειδή κλείνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αυτοί δεν μπορούν να ενταχθούν στις πρωτοβάθμιες δομές.
Τις θέσεις που θα προκηρυχτούν, στα Νοσοκομεία και άλλες δομές του Ε.Σ.Υ., θα πρέπει να μπορούν να τις διεκδικήσουν όλοι οι Ιατροί πόσο μάλλον οι Ιατροί που ήδη υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ., οι οποίοι προσφέρουν χρόνια στο ΕΣΥ με εξαντλητικές εφημερίες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολλοί Ιατροί που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ σε άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, με το άρθρο 4ΙΑ του Ν.3754/09 για δύο χρόνια δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν άλλη θέση στο Ε.Σ.Υ. κοντά στο τόπο διαμονής τους.
Η προϋπηρεσία των Ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μπορεί να προσμετρήσει ως προσόν προκειμένου οι Ιατροί αυτοί να βοηθηθούν να καταλάβουν θέσεις που θα προκηρυχθούν στο Ε.Σ.Υ. Σε καμία περίπτωση όμως η προϋπηρεσία τους δεν μπορεί να προσμετρήσει περισσότερο από την προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι η είσοδος κάθε Ιατρού στο Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί παρά να γίνεται με το Βαθμό Επιμελητή Β’ εκτός και αν προκηρυχτούν θέσεις Επιμελητών Α΄ και Δ/ντών που απαιτούν αυξημένα προσόντα, οπότε αυτοί που θα τις καταλάβουν θα πρέπει να διαθέτουν τα προσόντα αυτά και όχι να καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές Ιατροί επειδή απλά και μόνον συμπλήρωσαν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ. Επιπρόσθετα δεν είναι δυνατόν Ιατροί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που επαναπαύθηκαν με την κατάληψη μιας θέσης σε ένα Ταμείο και πιθανόν δε φρόντισαν να βελτιώνονται επιστημονικά τώρα να απαιτούν την είσοδό τους σε ένα σύστημα χωρίς αξιολόγηση και μάλιστα σε βαθμό Δ/ντη.
Προτείνεται η άμεση, μετά το τέλος των εορτών, σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων των περιφερειακών ενώσεων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τη στάση των Νοσοκομειακών Ιατρών.
Επίσης, προτείνεται να ζητηθεί η παρουσία του Υπουργού Υγείας προκειμένου να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του Υπουργείου επί των παραπάνω αλλαγών που επηρεάζουν τη δομή και την λειτουργία του Ε.Σ.Υ..
Τέλος προτείνεται η ανάληψη από μέρους της Ομοσπονδίας νομικών μέτρων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των Νοσοκομειακών Ιατρών και θα θωρακίζουν την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ..
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Α.