Το σύστημα χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, 3.500 γιατροί (ποσοστό 40%) και 5.800 φαρμακοποιοί.
Παράλληλα, ο αριθμός των συνταγών φαρμάκων μειώθηκε κατά 40%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κεφαλαίων για τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 150-200 εκατ. ευρώ μέσα στο επτάμηνο του 2011. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκο Μπόλαρη, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων προκαλούν ετησίως 200.000 θανάτους και αύξηση νοσοκομειακών εισαγωγών κατά 28%, όταν το 30%-50% των ανεπιθύμητων αυτών ενεργειών είναι δυνατόν να προληφθούν με μηχανογραφική υποστήριξη και συνταγογράφηση. Βάσει ευρωπαϊκών ερευνών, περίπου 5.000.000 λανθασμένες συνταγές μπορούν να αποφεύγονται κάθε χρόνο, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση του συστήματος προχωρά ταχύτατα, καθώς έχει ήδη εγκριθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από την αρμόδια διακομματική επιτροπή, ενώ εντός του 2011 αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά στο σύστημα όλοι οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Στην ημερίδα ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν εγγραφεί στο σύστημα 10.023 φαρμακεία και 15.067 γιατροί. Το 33% των γιατρών που συνταγογραφούν μέσω του συστήματος είναι παθολόγοι, ενώ ακολουθούν οι καρδιολόγοι (14%) και οι παιδίατροι (8%). Τα 15 πρώτα σε συνταγογράφηση σκευάσματα (σε ποσότητα) για τον Ιούλιο 2011 ήταν κατά σειρά τα: Lipitor, Salospir, Crestor, Glucophage, Norvask, Lasix, Co-Diovan, Xanax, Omacor, Lexotanil, Losec, Plavix, Innohep, Legofer και Augmentin.
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ