Εκατοντάδες πολίτες της Αθήνας αλλά και πολλών επαρχιακών πόλεων που βρέθηκαν σήμερα στο Θησείο, πέρασαν από την ενορία του Ι.Ν. Αγ.Αθανασίου για να καταθέσουν το φαρμακευτικό τους οβολό και να συνδράμουν στη συλλογή φαρμάκων για τους ανασφάλιστους και εμπερίστατους συμπολίτες τους μέσα από τη δράση του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία»
Τη συγκέντρωση φαρμάκων συνδιοργανωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τη στήριξη των αναξιοπαθούντων και άπορων ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.
12 σάκοι με φάρμακα και 1 ψυγείο με ινσουλίνες ήταν ο σημερινός απολογισμός, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν και μεγάλες ποσότητες από περπατούρες, κολοστομίες, ουτηρηροστομίες, και άλλα αναλώσιμα είδη.
Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό μεταφέρθηκαν με όχημα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, και παρελήφθησαν από τους εθελοντές του ιατρείου, για να ακολουθήσει η διαλογή τους.
Στη συγκέντρωση φαρμάκων συμμετείχαν οι ιερείς της ενορίας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Ε. Αντωνοπούλου, η φαρμακοποιός του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής Α.Παπαπροκοπιου, και οι εθελοντές Ε.Μελιαδου, Κ.Περρέα, Ε.Δασκαλοπούλου, Δ.Νικολακόπουλος και Α.Μαυρομάτης.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί Δευτερα ως Παρασκευή 9πμ με 5μμ. Ραντεβού για εξέταση μπορούν να κλείσουν όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς, τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως, προσκομίζοντας 1) το ληχθέν βιβλιάριο αν υπάρχει, 2) την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την κάρτα ανεργίας τους 3) το ΑΜΚΑ τους και 4) τη φορολογική τους δήλωση. Για πληροφορίες 210 3847374.
Παράλληλα, οι ανασφάλιστοι ασθενείς, χωρίς ραντεβού, μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου, βάσει πρόσφατης ιατρικής συνταγής, Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 9πμ ως 3μμ.
Για να μην τρελαθούμε εντελώς… τι σημαίνει φαρμακευτικός οβολός; το να πάει κάποιος και να πάρει πληρώνοντας τα από ένα φαρμακείο μερικά ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα π.χ. αντιυπερτασικά, στατίνες, αντιδιαβητικά δισκία κλπ. το καταλαβαίνω αν και δε νομίζω πως συνεισφέρει κανείς με τον τρόπο αυτό. Το πιο πιθανό είναι να πάει κανείς φάρμακα που είχαν στοκαριστεί στα ντουλάπια, τα οποία συσσωρεύτηκαν γιατί κάποιοι ικατζήδες κυρίως υπερσυνταγογραφούσαν για το χαρτζηλίκι τους από τις εταιρίες τα οποία χρυσοπλήρωσαν τα ταμεία για να γλεντοκοπάνε οι έξυπνοι στην υγειά των κορόιδων. Το να έχει ένας ασθενής στοκ σπίτι του πάνω από ένα κουτί από το φάρμακο που χρησιμοποιεί για χρόνια πάθηση, σημαίνει πως κάποιος το συνταγογράφησε σε παραπάνω από την επιτρεπόμενη ποσότητα ζημιώνοντας ταμεία και φορολογούμενους.
Η τακτική αυτή πέραν του ότι δεν ξέρω πρακτικά τι αποφέρει (ποιος κάθετε να ξχωρίσει ημερομηνίες λήξης, περιεκτικότητες, ακεραιότητα συσκευασίας, ποιος ξέρει αν έχουν φυλαχτεί σωστά και δεν έχουν αφεθει να βράσουν στον ήλιο ή δεν ξέρω υπό ποιες άλλες ακατάλληλες συνθήκες) αποτελεί ουσιαστικά αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.Το μόνο καλό στηνυπόθεση αυτή είναι πως ίσως κάποιοι από τους υπερσυνταγογράφους δουν κάποια από τα κουτιά που χαρτζηλικώθηκαν για να γράψουν, να χρησιμευουν σε κάποιους συνανθρώπους μας, και να μετριάσουν έτσι τις τύψεις τους για την κλοπή που έχουν διαπ΄ραξει αν και για τους πρακτικούς λόγους που ανέφερα παραπάνω σε λίγες περιπτώσεις συμβαίνει…