Κλείνουν η μία μετά την άλλη δομές ψυχικής υγείας

Στα ψυχιατρεία οδηγούνται τρόφιμοι δομών ψυχικής υγείας που κλείνουν λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ οι εργαζόμενοι στα κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δουλεύουν ήδη 3 μήνες απλήρωτοι.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για κάλυψη σχεδόν του 80% του προϋπολογισμού του 2011, το σχετικό έγγραφο δεν έχει αποσταλεί και οι διαδικασίες χρηματοδότησης δεν έχουν προχωρήσει λόγω γραφειοκρατίας!

Ομως, εκτός από τις καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες, οι προμηθευτές, έχοντας ενημερωθεί για την πιθανότητα κλεισίματος των δομών, διακόπτουν πλέον κάθε πίστωση και οι ιδιοκτήτες των κτηρίων απαιτούν την πλήρη εξόφλησή τους, επιταχύνοντας έτσι το κλείσιμο των μονάδων, αφού ήδη τα χρέη ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ.

Τη δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας καταγγέλλει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργως», με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με το γ.γ. Γ. Κατριβάνο στο υπουργείο Υγείας.

«Η ενημέρωση ήταν απογοητευτική», επισημαίνουν, «καθώς ο γενικός ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα της χρηματοδότησης και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Οπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Δικτύου, «τους τελευταίους μήνες έκλεισαν 3 δομές του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής -του παλαιότερου κοινοτικού δημόσιου φορέα ψυχικής υγείας της χώρας- με αποτέλεσμα οι 45 φιλοξενούμενοι ένοικοι (από Αθήνα και Λιβαδειά) είτε να μεταφέρονται σ’ άλλες δομές μας είτε να επιστρέφουν σε δομές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και 68 επαγγελματίες ψυχικής υγείας να οδηγούνται στην ανεργία.

Δυστυχώς, η πορεία των 45 φιλοξενούμενων ψυχικά ασθενών, που μέσα σε 30 χρόνια βίωσαν τον εγκλεισμό στο Δαφνί, τον καιάδα της Λέρου, την επιστροφή στην κοινωνία με το πρόγραμμα Ψυχαργώς, είναι πλέον αβέβαιη, όπως και των υπολοίπων 1.500 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές του Ψυχαργώς, αφού παρά τις δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες είναι ορατό το κλείσιμο πολλών στεγαστικών δομών λόγω έλλειψης τροφίμων, διακοπής της ΔΕΗ και εξώσεων.

Την ίδια στιγμή, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το “Περιβολάκι”, φορείς που από κακή ερμηνεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν χαρακτηριστεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, έχουν υποχρεωθεί να προετοιμάζουν εργασιακή εφεδρεία για το 10% του προσωπικού, την στιγμή που έχουν πάνω από 20% κενές θέσεις εργασίας λόγω της υποχρηματοδότησης».

Στο Δίκτυο, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί του, θα εξετάσουν πώς μπορούν να κινηθούν νομικά απέναντι στο υπουργείο Υγείας (π.χ. εξώδικο, αγωγή) δηλώνοντας «τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της κατάστασης και καλώντας το να αναλάβει την ευθύνη για τη διασφάλιση της παροχής φροντίδας, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ασθενών, αφού σε λίγες μέρες θα αδυνατούν οι φορείς μας να φέρουν κάθε ευθύνη λόγω της μη χρηματοδότησης».

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=310916

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *