Συνέντευξη: Μάνος Χωριανόπουλος, Στέφανος Νικήτας
Για την ανάγκη να κινητοποιηθεί ο λαός και να υπερασπίσει το δικαίωμά του στην Υγεία, μίλησε στο NEWS 247 ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, κ. Ηλίας Σιώρας.
Τον συναντήσαμε το βράδυ της Παρασκευής, μετά το τέλος της εφημερίας στο νοσοκομείο, το οποίο τελευταία έχει έρθει στην επικαιρότητα για αρνητικούς λόγους και εν μέσω ενός “πολέμου”, που συνεχίζεται μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών, λόγω των περικοπών, των ελλείψεων, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και των επικείμενων απολύσεων.
Ο κ. Σιώρας μας περιέγραψε τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πλέον οι ασθενείς, λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, αλλά και το χάος που επικρατεί στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της μείωσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Ζήτησε μάλιστα, άμεση μετάγγιση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουν οι πολίτες.
-Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο στον τομέα της Υγείας, με ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό, ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε καθημερινά;
Με ρωτάτε τι βιώνει ο υγειονομικός, ωστόσο θα ήθελα να ξεκινήσω αλλιώς και να σας πω τι βιώνει ο κόσμος. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει περιορίσει το δικαίωμα στην υγεία, έχει αυτοπεριοριστεί από την κατάσταση που του έχουν επιβάλλει Ε.Ε, ΔΝΤ κλπ και οι επιχειρηματίες υγείας, γιατί κακά τα ψέματα τα λεφτά εκεί πάνε.
Πως αποδεικνύεται αυτό; έχει μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη από τα 5 δις έχει φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο το βάζει από την τσέπη του.
Έχουν αυξηθεί οι πληρωμές στα νοσοκομεία και τα ΚΕΝ (Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ) τα οποία παρά πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί είναι ανασφάλιστοι και είναι το πρώτο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους και υπάρχουν άλλοι τόσοι που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, σημαίνει ότι δεν έχει να πληρώσει ο κόσμος. Από τη στιγμή που είναι ανασφάλιστος πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι θα πληρώσει. Από που θα πληρώσει;
Έχουν μειωθεί και θα μειωθούν και άλλο οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή πολυϊατρεια του ΕΟΠΠΥ, θα γίνει ο ΕΟΠΠΥ αγοραστής και όχι πάροχος, έχουν υποβαθμιστεί και θα κλειστούν είναι περίπου 400 τέτοια σε όλη την Ελλάδα. Που σημαίνει θα μειωθεί η δυνατότητα κάποιου να πάει σε κάποιο πολυιατρειο να εξεταστεί κλπ.
Μειώθηκε ο αριθμός των νοσοκομείων, έχουν κλείσει 15 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια.
Επίσης, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πάει σε ιδιώτη γιατρό με αποτέλεσμα να αυξηθεί η νοσηρότητα.
Η νοσηρότητα λόγω της κρίσης, του άγχους και ψυχοκοινωνικών παραγόντων έχει αυξηθεί, έχουν αυξηθεί οι υπερτασικοί, αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ψυχικά πάσχοντες, όσοι έχουν νοσήματα φθοράς, μυοσκελετικά προβλήματα, από αυτούς που εργάζονται και είναι με εντατικοποίησης της δουλειάς.
-Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συμβαίνει σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου, όπως ο Ευαγγελισμός;
Οι παράγοντες, που ανέφερα παραπάνω, οδηγούν το κόσμο όχι στα μικρά νοσοκομεία αλλά στα μεγάλα νοσοκομεία. Οπότε εκ των πραγμάτων έχει αυξηθεί η δουλειά εδώ.
Αποτέλεσμα είναι στις εφημερίες να γίνεται ένα πανδαιμόνιο, να βλέπεις 1500-2000 άτομα μέσα στο 24ωρο, από αυτούς οι 150-200 να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 1500 άτομα, το 70% να είναι υπόθεση της πρωτοβάθμιας. Δεν μπορεί για ένα κρυολόγημα, ένα πυρετό να έρχονται εδώ, πρέπει να πας στον οικογενειακό σου γιατρό να σου δώσει μια γενική αίματος, μια ακτινογραφία.
Ωστόσο ο κόσμος έρχεται, γιατί πρέπει να πληρώσει έξω. Πολλοί είναι ασφαλισμένοι και δεν πληρώνουν. Άλλοι ανασφάλιστοι πληρώνουν μικρότερο τιμολόγιο αλλά αν πας στο γιατρό έξω, θα πληρώσεις το 50ρικό αλλά και τις εξετάσεις. Εδώ θα πληρώσει μόνο τις εξετάσεις. Όποτε σου λέει θα γλιτώσω την εξέταση, την κλινική εξέταση. Όποτε έρχεται εδώ. Αποτέλεσμα αυξάνεται η δουλειά πολύ και το προσωπικό έχει μειωθεί. Αυξημένη εργασία., λιγότερο προσωπικό.
-Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, που δημιουργούνται;
Έχουν βάλει ένα στόχο που λέγεται υγεία 2020, όπως έχουν βάλει και το στόχο Ευρώπη 2020. η υγεία εντάσσεται στους προϋπολογισμούς των κρατών, αυτό που λέγεται μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, αυτό εγώ έχω καταλάβει, θέλουν να μειώσουν το κόστος εργασίας, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις. Για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους, τους Ινδούς, τους Ρώσους. Αυτό είναι το μισθολογικό κόστος εργασίας.
Αυξάνοντας τα φάρμακα, δίνει το κράτος πολύ λιγότερα χρήματα για το μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Γιατί τι είναι η υγεία; Είναι αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Να σε δώσει πάλι στην κοινωνία ικανό να εργαστείς.
Έχουν μειώσει όμως και το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και έτσι αυτό αντανακλάται στη μειωμένη επιχορήγηση των φαρμάκων, στους μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, στη μειωμένη επιχορήγηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κοκ.
Οι στόχοι τους με το υγεία 2020 στα νοσοκομεία; Στην Ελλάδα είχαμε 135 νοσοκομεία στόχος είναι να γίνουν 80. έχουν κλείσει 15. Μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν πιάσει το 30% του στόχου τους.
Σειρά έχουν τα ψυχιατρικά με οδηγία της ΕΕ, υποτίθεται για να υπάρχει αποασυλοποίηση, να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια με τα συστήματα αυτά, για τα οποία υπήρχαν κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία όμως τα φάγανε.
Αποτέλεσμα ήταν να πετάξουν το κόσμο έξω. Τα αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία πάνε να κλείσουν και ο κόσμος μη βρίσκοντας πρωτοβάθμια φροντίδα ή θα είναι στο δρόμο ή θα νοσηλεύονται σωρηδόν στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπως στον Ευαγγελισμό, όπου έχουμε 20 κλίνες και φροντίζουμε 45 αρρώστους.
-Πού οδηγεί όμως αυτή η κατάσταση;
Πάμε σε μια λογική αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων. Δηλαδή αν έχουμε προϋπολογισμό 100 (μισθοί, εφημερίες και υλικά). Αυτές είναι οι δαπάνες. Οι μισθοδοσίες οι οποίες έχουν μειωθεί πάρα πολύ αντιπροσωπεύουν το 50% με 60% του συνολικού προϋπολογισμού. Το άλλο 40% είναι οι λειτουργικές δαπάνες.
Οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται κατά 80% με 90% από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εισφορές των ασθενών. Δηλαδή από τα 50 που είναι οι λειτουργικές δαπάνες τα 45 είναι δικά μας λεφτά πάλι. Ο πρώτος τι δίνει; Μια πενιχρή μισθοδοσία και ένα 5% με 10% των λειτουργικών δαπανών. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος. Και μειώνω τα νοσοκομεία και μειώνω την επιχορήγηση. Με το μνημόνιο επιταχύνθηκε αυτό γιατί ουσιαστικά απαγορεύεται η μετάγγιση χρημάτων δανεικών ή μετάγγιση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς κοινωνικές δαπάνες.
Και με το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα 25 δισ. έγιναν 12,5 δισ. Από πού να δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία; Και τα κούρεψαν και δεν υπάρχουν εισφορές,΄λόγω της ανεργίαςι, υπάρχει και εισφοροδιαφυγή και υπάρχει και μαύρη εργασία. Ποιος να δώσει στο ΙΚΑ για να δώσει στους ασφαλισμένους. Έκλεισαν και τα μαγαζιά οι μικρομαγαζόταρες δεν έχουν ούτε τα 400 ευρώ για το ΤΕΒΕ.Υπήρξε σπατάλη στο παρελθόν στη δημόσια Υγεία;
Σπατάλη υπήρχε και υπάρχει. Αυτός ο ισχυρισμός όμως από μόνος του μου θυμίζει το αστείο ότι για όλα φταίνε οι μισθοί των βουλευτών.
Τι ποσοστό αντιπροσώπευε αυτή η σπατάλη; και αυτή που υπήρχε και υπάρχει ποιος τη δημιούργησε;
Πρώτα απ ‘όλα οι εταιρίες κατασκευής μηχανημάτων και οι φαρμακευτικές. Όταν τιμολογείται κάτι, το κόστος παραγωγής είναι 2 λεπτά και με την τιμολόγηση γίνεται 2 ευρώ και με την υπερτιμολόγηση φτάνει στα 20 ευρώ, έχει χιλιαπλάσια τιμή, έχουμε και στη τιμολόγηση και στην υπερτιμολόγηση.
Ποιος την κάνει; Οι υπάλληλοι; Οι γιατροί; Από την υπερτιμολόγηση, που κάνουν οι εταιρίες προφανώς διοχετεύουν κάποια μαύρα χρήματα σε κάποιους.
Το ζητούμενο είναι στα τόσα χρόνια φτιάξαμε ένα δικό μας φάρμακο; υπήρχε εθνική φαρμακοβιομηχανία; πήγαν να φτιαχτούν κάποια ψήγματα φαρμακοβιομηχανίας τη δεκαετία του ’80 επί Γεννηματά, ένα παυσίπονο, μια ινσουλίνη, κρατικά φάρμακα και πληρώνουμε ακόμα πρόστιμα στην Ε.Ε γιατί παραβιάστηκαν οι κανόνες του ανταγωνισμού.Ποια είναι η γνώμη σας για τα γενόσημα;
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα αν το φάρμακο είναι γενόσημο ή πρωτότυπο εφόσον είναι αποτελεσματικό, έχει γίνει σωστός έλεγχος από αρμόδια όργανα που θα δουλέψουν με ειλικρίνεια και πιστοποιημένα.
Μας προβληματίζει που έχουν βάλει σε όλη την Ευρώπη γενόσημα. Όλες οι πολυεθνικές παράγουν γενόσημα. Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε εμείς, γιατί δεν υπάρχει και ΕΟΦ.
Προφανώς γίνεται για λόγους οικονομίας, αλλά ένα κρατικό φάρμακο ελεγμένο δεν με ενοχλεί αν είναι γενόσημο ή πρωτότυπο.
Υπάρχει περίπτωση να δούμε εικόνες όπως αυτές στις ΗΠΑ; Να αρνείται γιατρός να βοηθήσει ασθενή που δεν έχει να πληρώσει;
Υπάρχει μια στατιστική στις ΗΠΑ που έγινε σε φοιτητές (ιατρικής), στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Τους ρώτησαν, αν σου έρθει ανασφάλιστος στα επείγοντα τι θα τον κάνεις. Το 28% απάντησε “δεν θα τον δεχτώ”.
Εδώ δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι τέτοιο, όμως τι ακούγεται ακόμα και από υγειονομικούς: “Γιατί δε φρόντισες να πας να πληρώσεις την ασφάλεια σου;”
Μπορεί ένα 5% 10% για λόγους ανοησίας να μην πήγε. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως δεν έχει να πληρώσει.
Κινδυνεύουν ζωές, λόγω των περικοπών στην Υγεία;
Σε ότι αφορά τη θνητότητα, η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, έχει πει ότι αν ένας που χρειάζεται μονάδα, μπει σε μονάδα, έχει θνητότητα 23%.
Αν δεν μπει σε μονάδα, η θνητότητα είναι 45% και βγάζει μια στατιστική που λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε 200 κρεβάτια άδεια, ο μέσος όρος νοσηλεία στη Μονάδα είναι 28 μέρες, επομένως με αυτή τη στατιστική λόγω των άδειων κλινών έχει αυξηθεί η θνητότητα και έχουμε χάσει 1.500 άτομα. Δεν το λέω εγώ αυτό. Το λέει η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.
Εδώ τι πρόβλημα έχουμε; Εδώ έχουμε διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους, που μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία αυτών που χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν βρίσκουν. Και έχουμε δει και κάτι άλλο. Μπαίνουν σε μονάδες σε ιδιωτικές κλινικές, αρχίζει το χαράτσωμα και ζητάνε οι άνθρωποι να βρουν δωμάτιο σε κρατικό νοσοκομείο, διότι δεν έχουν άλλα χρήματα να πληρώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι για λόγους υγείας στην Ελλάδα, καταστρέφεται το 2,5% των νοικοκυριών.Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει για να βελτιωθούν οι παροχές υγείας;
Πρέπει να γίνει επείγουσα μετάγγιση χρημάτων από το κρατικό προ υπολογισμό για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και για υλικά και για πρόσληψη προσωπικού και για τη φαρμακευτική δαπάνη. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση.
Για να καταγγελθεί θέλει δυνάμεις που αντιστρατεύονται και να μπορούν να υποστηρίζουν μια άλλη εκδοχή. Για μένα αυτή η εκδοχή λέγεται εξουσία των πολλών. Ειδάλλως δεν υπάρχει λύση. Μπορεί να βοηθούν οι εκλογές αλλά κυρίως βοηθάνε οι αγώνες και όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και του λαού.
Όσον αφορά τους υγειονομικούς ένα μέρος από εμάς αγωνίζεται., ένα μέρος φοβάται, το μεγαλύτερο μέρος και ένα μέρος ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική. Είναι απεργοσπάστης, ένα άλλο μέρος τα οικονομάει. Η πλειοψηφία πρέπει να ενωθεί με τον κόσμο.
Έχουμε φέρει εδώ συλλόγους ασθενών να αναδείξουμε το πρόβλημα. Έχουμε παλέψει να μη πληρώσει ο κόσμος. έχουμε κάνει παραστάσεις για τους ανασφάλιστους. Χρειάζεται ένα διαρκές ανταρτικό, κάθε μέρα κάτι, κάποια πάλη για να συνειδητοποιηθεί ο κόσμος και να ανατρέψει αυτή τη κατάσταση. Αγωνιζόμαστε συνεχώς, μέχρι να γίνει πλήρης συνειδητοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη λύση.
http://news247.gr/eidiseis/ygeia.2508045.html