Τώρα, όσον αφορά το χθεσινό περιστατικό στη Κέρκυρα. Έχω δώσει εντολή από χθες το βράδυ στον Γενικό Γραμματέα και εκείνος με τη σειρά του στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη διενέργεια επείγουσας ένορκης διοικητικής εξετάσεως για τα χθεσινά γεγονότα.
Στην ένορκη αυτή διοικητική εξέταση που θα γίνει σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, για να μπορούμε να εξετάσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στο νοσοκομείο, θα λάβουμε υπόψη και τις καταθέσεις του εκτελούντος χρέη Διοικητού, ο οποίος δήλωσε σε εμένα, αλλά και σήμερα, απ’ ότι διαπίστωσα, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι υπήρξε παρεμπόδιση του ελέγχου από ομάδα συνδικαλιστών και υπολοίπων εργαζομένων στο 2ο όροφο του νοσοκομείου.
Θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι καταθέσεις των δύο ελεγκτών, του κλιμακίου του Σώματος των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και φυσικά θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι καταθέσεις των υπολοίπων εμπλεκομένων, γιατρών ή λοιπού προσωπικού που έλαβε μέρος στο περιστατικό.
Στη περίπτωση που αποδειχθεί από την ένορκη διοικητική εξέταση ότι πράγματι τα καταγγελλόμενα από τους ελεγκτές γεγονότα επισυνέβησαν. Δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο, παρά θα εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα από το νόμο, τα οποία είναι γνωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να ρωτήσω κάτι; Επειδή ήταν μαζικό το φαινόμενο, υπάρχει ο κίνδυνος συλλογικής ευθύνης. Να αποδώσετε συλλογική ευθύνη. Δηλαδή, ποιοι θα βγουν σε αργία τώρα;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτά θα τα κρίνει η ένορκη διοικητική εξέταση. Εγώ δεν ήμουν παρών και δεν μπορώ να πω αν φταίει ο Α΄ ή ο Β΄. Όμως, η ελέγκτρια που κατήγγειλε σε εμένα, απ’ ότι άκουσα το κάνει και στα μέσα σήμερα, ότι αισθάνθηκε φόβο για τη σωματική της ακεραιότητα.
Ο Διοικητικής του ΣΕΥΥΠ με ενημέρωσε ότι έκλεισε το τηλέφωνο την ώρα που μιλούσε μαζί του, υπό τον φόβο και την απειλή κάποιου ο οποίος είπε «κλείσε το τηλέφωνο αλλιώς θα σε χαστουκίσω». Αυτός ο άνθρωπος προφανώς έχει ονοματεπώνυμο. Δεν είναι μαζικό πράγμα. Είναι ένας άνθρωπος και πρέπει να σας μεταφέρω την εικόνα όπως μου παρουσιάστηκε από την κυρία Μεσολογγίτου, την Επιθεωρήτρια, η οποία σε εξαιρετικά φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση, σχεδόν κλαίγοντας, μου είπε στο τηλέφωνο «κύριε Υπουργέ, είμαι 6 χρόνια στο Σώμα, έχω κάνει εκατοντάδες ελέγχους, ουδέποτε έχω αισθανθεί κατά τον τρόπο που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή και σας παρακαλώ πολύ να με βοηθήσετε».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζετε αν φυγαδεύτηκαν εκεί για να σωθούνε ή κρατήθηκαν όμηροι για 2 ώρες;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Διοικήσεως ωσότου ηρεμήσουν τα πνεύματα και φυσικά ήταν απ’ έξω από το γραφείο συγκεντρωμένοι εκείνοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν.
Επικοινώνησε μαζί μας αμέσως -με τον κύριο Καλλίρη και με εμένα- ο Διοικητής του Σώματος, ο κύριος Σαμπατακάκης, ο οποίος μας ενημέρωσε.
Από τη πρώτη στιγμή του δώσαμε την εντολή ότι ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί. Ο έλεγχος τελικώς ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή της Εισαγγελέως και της αστυνομίας.
Μέχρις ότου καταφτάσει η Εισαγγελεύς και η αστυνομία δεν επιτρεπόταν η συνέχιση του ελέγχου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό. Δεν έχει να κάνει καθόλου με μαζικούς αγώνες ή με συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να τα ξεχωρίσουμε.
Οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα να διαμαρτύρονται. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα να απεργούν. Μπορούν να κάνουν κινητοποιήσεις. Όλα αυτά τα προστατεύουμε και τα σεβόμαστε και το γνωρίζετε.
Όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την υποχρέωση να πειθαρχούν στα ελεγκτικά όργανα της ελληνικής Πολιτείας.
Οι έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ δεν γίνονται σε εθελοντική βάση από τους εργαζομένους, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις εντολές των ελεγκτών οι οποίοι είναι το εντεταλμένο από την Πολιτεία όργανο για να κάνει αυτή τη δουλειά.
Επίσης, να πω ότι από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού, το Σώμα, και κατόπιν εντολών μου, έχει κάνει εκτεταμένους ελέγχους σε περισσότερα από 40 ήδη Νοσοκομεία. Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου έχουμε σκοπό με το διοικητή του Σώματος να παρουσιάσουμε σε ειδική συνέντευξη τύπου όλα τα πορίσματα αυτών των ελέγχων με κεντρικό στόχο να δούμε τι κατεγράφησαν ως προβλήματα στα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας και μετά από λίγους μήνες που θα επαναλάβουμε τους ελέγχους να δούμε ποια θα μπορέσουμε να λύσουμε, γιατί ο στόχος των ελέγχων είναι πάντα η καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες και η ορθότερη διαχείριση των πόρων που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός με πολύ μεγάλες θυσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πρόκειται για τακτικό έλεγχο με προειδοποίηση;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, είναι έλεγχος τακτικός, χωρίς προειδοποίηση. Δεν έγινε μόνο στην Κέρκυρα, σας λέω, έχει γίνει ήδη σε 40 Νοσοκομεία. Πουθενά και σε κανένα άλλο Νοσοκομείο δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό. Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σύμφωνα με τους ελεγκτές οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αρκετοί δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους και το επεισόδιο ξεκίνησε στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν τον έλεγχο για να προλάβουν να επιστρέψουν αυτοί οι οποίοι έλειπαν. Αυτά όμως όλα θα τεθούν στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα εξεταστούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εάν έλειπαν από τις θέσεις τους, ο κύριος διοικητής θα ελεγχθεί;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα ελεγχθούν άπαντες σας είπα. Ό,τι συνέβη χθες στο Νοσοκομείο θα ελεγχθεί. Για αυτό γίνεται η εξέταση σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ μιλήσατε για αναγκαστικές αργίες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ΕΔ.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, είπα: θα γίνει η ΕΔΕ και μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ εάν αυτά που καταγγέλλονται είναι αληθή, θα τεθούν οι εμπλεκόμενοι σε αργία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δυστυχώς αυτό που μας στείλατε δεν έλεγε αυτό.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτό ακριβώς είπα και χθες, αυτό λέω και τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι το εξής. Είπατε για εξαιρετικά φορτισμένη κατάσταση στην ελέγκτρια. Σήμερα το πρωί κυκλοφόρησαν τρεις ανακοινώσεις, μία των εργαζομένων, των συλλόγων των εργαζομένων και των γιατρών και δήλωση του κυρίου Βαρνάβα, Προέδρου του ΟΕΝΓΕ, όπου περιγράφουν μία οικτρή κατάσταση για το Νοσοκομείο. Λόγου χάρη λένε ότι έχουν να πάρουν ρεπό, άδειες και λοιπά από το 2011. Τι λέτε για αυτόν τον άνθρωπο που έχει να πάρει ρεπό από τότε και πάει ο άλλος και του λέει: είσαι εδώ ή δεν είσαι;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Λοιπόν, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το εθνικό σύστημα υγείας έχει πολλά προβλήματα, όπως και γενικώς η χώρα. Ποτέ δεν υποκριθήκαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Εδώ είμαστε για να προσπαθήσουμε στο μέτρο του εφικτού να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Δεν είναι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας το μόνο με προβλήματα, αλλά και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, στα οποία έγινε ο έλεγχος, είχαν προβλήματα ανάλογα. Τα προβλήματα που έχει το α ή το β Νοσοκομείο δεν έχουν καμία σχέση με τον έλεγχο. Είναι δύο διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα.
Επίσης πρέπει να σας πω, όπως θα δείτε από τα πορίσματα του ελέγχου που θα δημοσιοποιήσουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές καταγράφουν όλα τα προβλήματα. Και προβλήματα ελλείψεως προσωπικού και αξονικούς τομογράφους που δεν λειτουργούν στο κάθε Νοσοκομείο και ούτω καθεξής.
Ο σκοπός του ελέγχου είναι να είναι ενήμερη η διοίκηση και από την πλευρά των ελεγκτών και όχι μόνο των διοικητών για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε Νοσοκομείο ώστε να μπορούμε εμείς με τη σειρά μας να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα επιλύσουμε.
Δεν είναι ο έλεγχος τιμωρητική πράξη. Είναι ένα εργαλείο της διοικήσεως για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της.
Άρα, λοιπόν, η σκόπιμη σύγχυση, από πλευράς συνδικαλιστών, των υπαρκτών και πραγματικών προβλημάτων του Νοσοκομείου με το χθεσινό περιστατικό είναι εντελώς προσχηματική και παραπλανητική.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις για όσους λόγους το επιθυμούν, όποτε το επιθυμούν τηρώντας τη νομοθεσία περί κινητοποιήσεων, απεργιών και οτιδήποτε άλλο.
Δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα από καμία νομοθεσία να διακόψουν τον τακτικό έλεγχο από το Σώμα των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην συγχέουμε δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα. Η παρεμπόδιση του ελέγχου από το σώμα, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα βαρύ και ποινικό αδίκημα βαρύ.
Άρα, λοιπόν, η ΕΔΕ και εφ’ όσον αυτά που θα διαβιβαστούν και στον Εισαγγελέα για την άσκηση των ποινικών διώξεων έναντι εκείνων που σκέφτηκαν ότι οποιαδήποτε κομματική ή συνδικαλιστική τους ιδιότητα, τους καθιστά υπεράνω των νόμων της ελληνικής δημοκρατίας.
Αυτό είπα χθες και αυτό λέω και σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, πριν να έχει ξεκινήσει η ΕΔΕ, εσείς παίρνετε στη πλάτη σας καταγγελίες που μιλάνε για απειλή για τη ζωή τους.
Δηλώνει η κυρία ότι απειλήθηκε η ζωή της. Εσείς το αποδέχεστε αυτό ότι έτσι είναι και δεν σκέφτεστε το ενδεχόμενο να έχει φουσκώσει λίγο τα πράγματα πάνω στη ταραχή της. Δεν λέω σκοπίμως. Και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Εμείς στο ρεπορτάζ έχουμε πολλές καταγγελίες για πλημμελή λειτουργία του ΣΕΥΥΠ.
Εσείς γιατί είστε με τόση άνεση παίρνετε στη πλάτη σας καταγγελίες πριν ξεκινήσει καν η ΕΔΕ;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ξέρετε ότι έχω εκτίμηση στο δημοσιογραφικό σας έργο και θα σας μιλήσω με μεγάλη ευθύτητα. Είναι άσχετο το αν το ΣΕΥΥΠ λειτουργεί καλά ή όχι και φυσικά θα πρέπει να ελέγξουμε τη λειτουργία τού ΣΕΥΥΠ.
Όλοι ελεγχόμαστε στη χώρα. Ο Υπουργός Υγείας πρώτος και όλοι οι υπόλοιποι, με το χθεσινό περιστατικό. Επίσης, επειδή γνωρίζω και την εφημερίδα την οποία εργάζεστε, η οποία είναι εφημερίδα που σίγουρα είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και γενικά των ανθρώπων που είναι σε αδυναμία.
Η εικόνα μίας κυρίας η οποία κλαίει στο τηλέφωνο, ζητώντας βοήθεια για να μην τη δείρουν, με συγχωρείτε, αλλά είναι μία αποκαρδιωτική εικόνα για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Συμφωνώ, αλλά η απειλή για τη ζωή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εντελώς αποκαρδιωτική. Εγώ δεν έκανα τίποτα περισσότερο, ως αρμόδιος Υπουργός και Προϊστάμενός της, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο ένας να απειλεί τον άλλον με ξύλο. Εάν εσείς μου προτείνετε να το επιτρέψουμε, να μου το πείτε. Εγώ δεν θα το επιτρέψω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εμείς δεν προτείνουμε τέτοιο πράγμα. Λέμε για άλλο. Λέμε για συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις και όχι τίποτα παραπάνω.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις στον έλεγχο δεν νοούνται. Να τα ξεκαθαρίσουμε. Συλλογικές διεκδικήσεις και διαδικασίες μπορεί να γίνονται συνεχώς, πλην της ώρας του ελέγχου.
Φαντάζεστε να μπει το ΣΔΟΕ στη δική μου επιχείρηση να κάνει έλεγχο και συλλογικά οι εργαζόμενοι της επιχειρήσεώς μου να εμποδίσουν τον έλεγχο εν όψει των οποιοδήποτε συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Αν είναι ποτέ δυνατόν. Ας σταματήσουμε λοιπόν να διαφωνούμε για το απολύτως αυτονόητο. Η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δημοκρατία, ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δημοσίων νοσοκομείων που είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική δημοκρατία, αυτός που πληρώνει με τους φόρους του για να υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία, έχει αναθέσει στο Σώμα Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας να κάνει για λογαριασμό του αυτούς τους ελέγχους.
Και οι υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι υποχρεωμένοι. Δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία και από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα να πειθαρχούν στα εντεταλμένα από τη Πολιτεία όργανα της Πολιτείας και τον έλεγχο.
Κάθε άλλη πράξη πέραν της απολύτου υπακοής στις εντολές των ελεγκτών, είναι πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα. Αλλιώς το κράτος καταρρέει και ο καθένας ας κάνει ότι θέλει.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί και να μην έχει κανένας τη παραμικρή αμφιβολία. Και φυσικά ότι οι έλεγχοι στα νοσοκομεία από το ΣΕΥΥΠ θα συνεχιστούν κανονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τι απαντάτε σε αυτά που σας καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές σήμερα με ανακοινώσεις τους, ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι έλεγχοι σόου όπως τους χαρακτηρίζουν με σκοπό να καλύψετε τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Με συγχωρείτε. Έχουμε κάνει 40 ελέγχους και ο πρώτος για τον οποίο μάθατε και ακούστηκε στην ελληνική κοινωνία, είναι αυτός που εκείνοι έκαναν φασαρία.
Κάναμε δηλαδή ελέγχους σε 40 νοσοκομεία και εσείς δεν έχετε μάθει σχεδόν τίποτα. Εγώ κάνω το σόου; Ο έλεγχος αυτός έγινε γνωστός γιατί τον εμπόδισαν. Εάν δεν τον εμπόδιζαν δεν θα τον ξέρατε τον έλεγχο. Αυτή είναι η απάντηση.
Το γιατί επέλεξαν να εμποδίσουν τον έλεγχο είναι κάτι που θα το κρίνει η ΕΔΕ. Ξεκαθαρίζω, όμως, για να το κλείσουμε: εάν το πόρισμα της Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως συμπεριλαμβάνει και καταλήγει σε αυτά που καταγγέλλουν οι ελεγκτές, για αυτό μιλάμε – δεν θα την κάνω εγώ ΕΔΕ, θα την κάνουν τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας – εάν η ΕΔΕ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα πρόσωπα παρεμπόδισαν τον έλεγχο, ο νόμος θα εφαρμοστεί όποια και αν είναι αυτά τα πρόσωπα και όποια κομματική ταυτότητα και αν έχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η εισαγγελέας τι διαπίστωσε;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Η εισαγγελέας για να κάνει παρέμβαση, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τον έλεγχο οι ελεγκτές χωρίς την παρουσία της. Και παρέμεινε η ίδια παρούσα σε όλη τη διαδικασία για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Για αυτό και πήγε όχι μόνο η εισαγγελεύς αλλά και η αστυνομία. Μέχρι να πάει η εισαγγελέας και η αστυνομία οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να κάνουν τον έλεγχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γιατί δεν έγιναν συλλήψεις;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτό θα το ρωτήσετε την κυρία εισαγγελέα. Ο έλεγχος έγινε με την παρουσία, τελικά της εισαγγελέως. Και μόνο αυτό είναι ντροπιαστικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Απολύτως ντροπιαστικό και καταδικαστέο. Αλλά ο εισαγγελέας και η αστυνομία δεν διαπίστωσαν αδίκημα ποινικό για να συλλάβουν κάποιον επ’ αυτοφώρω;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σας είπα, αυτά θα τα ρωτήσετε στην εισαγγελέα.