Στο σημερινό κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων και συλλόγων, τόνισε τις κόκκινες γραμμές του Ιατρικού Συλλόγου ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης λέγοντας ότι «για πρώτη φορά γίνεται αληθινός ουσιαστικός διάλογος για την Υγεία. Και σε αυτό το διάλογο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ο Γιατρός της Γειτονιάς πρέπει να είναι και να παραμείνει ο Κεντρικός Πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κανένας Σχεδιασμός για την ΠΦΥ δε μπορεί να αφήνει απέξω τα Ιδιωτικά Ιατρεία και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που στηρίζουν τόσα χρόνια, πολλές φορές απλήρωτοι, το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας ».
Κατά τη συζήτηση των φορέων, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στον αστικό πληθυσμό και στις παραμεθόριες περιοχές πρέπει να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Επίσης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι: «ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να μπορεί να στελεχώνει τις άγονες και τις παραμεθόριες περιοχές ως Γιατρός Αιχμής της Άγονης Γραμμής, εκπαιδευμένος και στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη της Ζωής που απαιτεί η σταθεροποίηση και η αερομεταφορά του αρρώστου από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει η Πολιτεία να ενισχύσει τις αμοιβές των γιατρών που εργάζονται στην νησιωτική Ελλάδα και να δώσει κίνητρα για τη μετακίνησή τους βάσει Ειδικής Νομοθετικής Ρύθμισης Μοριοδότησης, ώστε να απορροφηθούν στη συνέχεια από Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Αυτή είναι η πρόταση του ΙΣΑ και του ΠΙΣ που καταθέσαμε και πιστεύουμε ότι θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στις ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες με το χαμηλότερο κόστος σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.»
Αναφερόμενος στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι, στον Αστικό Πληθυσμό, ο οικογενειακός γιατρός έχει το ρόλο του και αυτός ο ρόλος αποτελεί τμήμα ενός ολόκληρου συστήματος παροχής υπερεξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών των ιατρικών ειδικοτήτων.
Τέλος, μιλώντας για το Σύστημα Υγείας συνολικά, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε τη σημασία του διαχωρισμού της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ πρωτεύουσα κόκκινη γραμμή για τον ΙΣΑ αποτελεί το θέμα του σεβασμού στο ιατρικό λειτούργημα και σε κάθε ιατρική πράξη όπως η συνταγογράφηση, η οποία επιτέλους πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της Ευρώπης, όπου κανένα φάρμακο δε δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.