Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές

κκλινικεςΛόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους-

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προχωρούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών σε μία ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους αλλά και λόγω των αθετήσεων των υπογεγραμμένων συμφωνιών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) δίνει πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτός να τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες απέναντι στις κλινικές μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Από την επομένη,29 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η αποπληρωμή, όσοι ασφαλισμένοι επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα αξιώνουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τον ασφαλιστικό τομέα.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Οργανισμού ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ – από τα 535 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το διάστημα 2007 έως 2011 ενώ και τα χρέη για το 2012 φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ ο Σύνδεσμος θέτει ζήτημα μεροληπτικής αποπληρωμής προς τους παρόχους καθώς οι κλινικές έχουν λάβει μόνο το 6% των ληξιπρόθεσμων σε αντίθεση με άλλους παρόχους υγείας, όπως πχ διαγνωστικά κέντρα, γιατροί, φαρμακοποιοί κα που έχουν σχεδόν εξοφληθεί.

 

Εκτός από το ζήτημα των οφειλών, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών «λυγίζουν» ως κλάδος, όπως αναφέρουν, και από τα φορολογικά μέτρα τα οποία τους επιβάλλονται. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν «κούρεμα» της τάξης του 8% προκειμένου να πληρωθούν πιο σύντομα αλλά και κλινικό έλεγχο οι πληρωμές δεν προχωρούν.

 

Επιπλέον, πρόσφατη υπουργική απόφαση επιβάλλει rebate (κλιμακωτό ποσοστό επιστροφής χρημάτων βάσει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ) που φθάνει στο 20% για τις κλινικές που υποβάλλουν μηνιαίως στον ΕΟΠΥΥ νοσήλια ύψους άνω των 500.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου, το «κούρεμα», το clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων από την υπέρβαση της δαπάνης) και το rebate εκτιμάται ότι θα δώσουν τη «χαριστική βολή» σε έναν κλάδο που ήταν μέχρι πρότινος υγιής και τόνωνε σημαντικά την αγορά εργασίας αλλά και την πραγματική οικονομία.

http://www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *