Αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων στην Ιατρική Λάρισας

carlos parontiΟ διάσημος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Juan – Carlos Parodi αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα 1 – 2 Οκτωβρίου 2013 Όπως σημειώνεται από την κλινική «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και για τη χώρα μας η επίσκεψη του διάσημου Καθηγητή Juan-Carlos Parodi ως Επισκέπτη Καθηγητή στη Λάρισα από 1 έως 2 Οκτωβρίου 2013.

Ο Καθηγητής Juan-Carlos Parodi είναι αυτός που το 1990 παρουσίασε για πρώτη φορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής με την ενδοαγγειακή μέθοδο (με τοποθέτηση στεντ-μόσχευμα). Μέχρι τότε τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής αντιμετωπίζονταν με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, μία επέμβαση εξαιρετικής βαρύτητας που συνοδεύεται από αυξημένη θνητότητα (περίπου 5%) και επιπλοκές (20%), γίνεται με γενική αναισθησία και με μεγάλη χειρουργική τομή στην κοιλιά, ενώ πολλοί ασθενείς με σοβαρό αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση. Επιπρόσθετα, η ανοιχτή χειρουργική μέθοδος απαιτεί παραμονή του ασθενούς μετεγχειρητικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για δύο τουλάχιστον ημέρες και παραμονή εντός Νοσοκομείου για 7 έως 10 ημέρες. Αντίθετα, η ενδοαγγειακή μέθοδος που ανακάλυψε ο Καθηγητής Juan-Carlos Parodi μπορεί να γίνει με τοπική ή ραχιαία αναισθησία, δεν χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο ασθενής μετά το χειρουργείο οδηγείται στο θάλαμο νοσηλείας, σιτίζεται άμεσα, κινητοποιείται την επόμενη ημέρα και παραμένει στο Νοσοκομείο για δύο ημέρες. Επιστρέφει δε άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα. Με τη μέθοδο αυτή έγινε δυνατό να αντιμετωπιστούν ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που είχαν σοβαρό αναπνευστικό και καρδιολογικό πρόβλημα που δε θα μπορούσαν να θεραπευτούν με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Σήμερα, το 80% των ασθενών με ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής παγκοσμίως αντιμετωπίζονται με την ενδοαγγειακή μέθοδο, ενώ η Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την εγκατάστασή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας άρχισε να εφαρμόζει από την αρχή λειτουργίας της (2006) τη μέθοδο αυτή και μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς πάνω από 400 ασθενείς με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

 

Επίσης, ο Καθηγητής Juan-Carlos Parodi ανακάλυψε και εισήγαγε μέθοδο προστασίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης στένωσης της καρωτίδας με τοποθέτηση στεντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης ο κίνδυνος απόσπασης θρόμβου ή αθηρωματικού υλικού από τη στενωμένη περιοχή της καρωτίδος είναι μεγάλος και εάν συμβεί προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Με τη μέθοδο του Καθηγητή Parodi ο κίνδυνος αυτός σχεδόν εκμηδενίζεται.

 

Ο Καθηγητής J-C Parodi συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη των παραπάνω ανακαλύψεών του κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη της Αγγειοχειρουργικής σε όλους τους τομείς ήταν καταλυτική. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τον Καθηγητή Juan-Carlos Parodi, μία σημαντική προσωπικότητα του 20ου αιώνα που συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής βοηθώντας στη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο. Το όνομά του έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ιατρικής και είναι σίγουρο ότι θα μνημονεύεται τους επόμενους αιώνες ως μια σημαντική προσωπικότητα.

 

Η αποδοχή του να έλθει ως Επισκέπτης Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτός από τιμή αποτελεί και δημόσια αναγνώριση του έργου της Κλινικής από τέτοιου είδους προσωπικότητες οι οποίοι είναι επιλεκτικοί στις προσκλήσεις που δέχονται. Το έργο της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Λάρισας, όπως αποτυπώνεται τόσο από τους αριθμούς και την ποιότητά του όσο και από τις δημοσιευμένες εργασίες σε ξενόγλωσσα έγκυρα περιοδικά και τις βραβεύσεις που έχει λάβει, τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης καθιστώντας το Κέντρο Αριστείας και Γνώσης τιμώντας την πόλη μας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη χώρα μας.

 

Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να τιμήσει την εξέχουσα προσωπικότητα και το έργο του Καθηγητή J-C Parodi ομόφωνα αποφάσισε να του απονείμει τον τίτλο του «Επίτιμου Διδάκτορα». Η τελετή είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Κτιρίου ΒΙΟΠΟΛΙΣ του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

 

Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλα τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας αλλά και όλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σε αυτούς που είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν στην ενδοαγγειακή επέμβαση για αποκατάσταση κοιλιακής αορτής, να προσέλθουν στην τελετή αποδίδοντας τιμή στην εξέχουσα προσωπικότητα του Καθηγητή J-C Parodi, ενός ανθρώπου και επιστήμονα τον οποίο η ανθρωπότητα θα μνημονεύει στην ιστορία της Ιατρικής με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την προσφορά του.

 

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΑΤΖΑΚΗ

 

Ο καθηγητής Michael Patzakis αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Ο ελληνικής καταγωγής Michael Patzakis είναι διεθνώς καταξιωμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ (Keck school of Medicine, USA, LA, CA)

 

Για να αντιληφθούμε την αξία του έργου του και το μέγεθος της προσωπικής του συνεισφοράς, χρειάζεται να μεταφερθούμε 45 χρόνια πριν, όταν τα μέσα θεραπείας και αντιμετώπισης των ανοιχτών τραυμάτων ήταν περιορισμένα και, παρά τις εμπειρίες που είχε συσσωρεύσει στη Χειρουργική ο Πόλεμος, τα τραύματα αυτά παρουσίαζαν μεγάλο ποσοστό λοιμώξεων, που συχνά οδηγούσαν στην ανάγκη ακρωτηριασμού, ισόβιας αναπηρίας και όχι σπάνια στον θάνατο του τραυματία.

 

Ο Michael Patzakis στις αρχές της 10ετίας του ‘70 δημοσίευσε τις

 

πρωτοποριακές μελέτες αντιμετώπισης των ανοικτών καταγμάτων, τεκμηρίωσε την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της προφυλακτικής χορήγησης των κατάλληλων αντιβιοτικών σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη χειρουργική τεχνική, η οποία απέδωσε θεαματική βελτίωση της έκβασης αυτών των τραυματισμών, διαδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο και η οποία δεν έχει αλλάξει ούτε έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.

 

Ο καθηγητής Patzakis συμπληρώνει μισό περίπου αιώνα δουλειάς σε ένα ιστορικό νοσοκομείο της Αμερικής, στο LA country M.C.. Το τμήμα του έφτασε να είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ορθοπαιδική στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια, με 35 καθηγητές και πανεπιστημιακές μονάδες που, υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση του, απλωνόταν σε 5 μεγάλα νοσοκομεία του LA. Στο πρόγραμμα αυτό εκπαιδεύτηκε μεγάλος αριθμός ειδικών από πολλές χώρες του κόσμου και πολλοί Έλληνες γιατροί από τη Λάρισα, την Αθήνα, τα Γιάννενα κλπ, που σήμερα στελεχώνουν κλινικές Πανεπιστημιακές και μη. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν να πουν τα καλύτερα για την εκπαιδευτική εμπειρία από το πρόγραμμα του καθηγητή M. Patzakis, την πατρική μέριμνα και καθοδήγηση που είχαν κατά τη διαμονή τους εκεί, για τη σπιτική φιλοξενία από τον ίδιο και τη σύζυγό του. Όλοι ομολογούν ότι το κλίμα που διαμόρφωσε και η εμπνευσμένη καθοδήγησή του, τους επέτρεψε να δρέψουν τη μέγιστη ωφέλεια από την εκπαίδευσή τους στην μονάδα του.

 

Ο καθηγητής Michael Patzakis είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών με μεγάλο Ερευνητικό Έργο δημιουργημένο σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής εμβέλειας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=27&aid=58378#.UkiCDhBmO5I

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *