Τη λειτουργία Ειδικής Πνευμονολογικής Μονάδας τους επόμενους 2-3 μήνες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αναγγέλλει στη συνέντευξή του στην “Ε” ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, όπως και τη “μετακόμιση” μέσα στην Καλαμάτα -μέχρι το τέλος του χρόνου- της μονάδας του ΕΚΑΒ που τώρα φιλοξενείται στο χώρο του ιδρύματος. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προσπάθεια να καταστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ολοκληρωτικά ενεργειακά αυτόνομο και αυτοδύναμο – μέσα από το έργο στέγασης όλου του πάρκινγκ στο προαύλιο και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στέγαστρα.
Ο Γ. Μπέζος μιλά για την επισταμένη αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία και λειτουργία νέων, χαρακτηριστικά εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στο Αιμοδυναμικό που, όπως λέει, μέσα σε περίπου 2 χρόνια λειτουργίας έχει στο ενεργητικό του 450 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές μαζί: “Καθημερινά καταξιώνεται με τη λειτουργία του και προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες υγείας στους συμπατριώτες μας, όταν -σε άλλες εποχές- για μία στεφανιογραφία έπρεπε να πηγαίνουν στην Αθήνα”, σημειώνει.
Ωστόσο, ο διοικητής του Νοσοκομείου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, τόσο στελέχωσης όσο και γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, “θεωρώ ότι πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί που αφορούν το θέμα των προσλήψεων να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν σημαντικά και τάχιστα προς το καλύτερο”.
– Με δεδομένες τις περικοπές στον τομέα της υγείας, πόσο δύσκολη έχει γίνει η άσκηση της διοίκησης σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;
“Είναι αυτονόητο ότι το να έχεις την ευθύνη της διοίκησης ενός οργανισμού, που υπηρετεί μάλιστα το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας, σε καιρούς οικονομικής κρίσης, προϋποθέτει και απαιτεί αυξημένη προσοχή, πολλή δουλειά, οργάνωση και μεθοδικότητα.
Ταυτόχρονα, επειδή σίγουρα υφιστάμεθα περικοπές στους προϋπολογισμούς μας, η ευθύνη και το χρέος κάθε διοίκησης θα πρέπει να είναι η συνεχής αναζήτηση τρόπων εξοικονόμησης, χωρίς να μειώνεται ταυτόχρονα η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας”.
– Εχετε συμπληρώσει 3,5 χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Εχουν γίνει πολλά σε μία οικονομικά δύσκολη περίοδο. Νιώθετε ικανοποιημένος;
“Αυτό που καταγράφεται καθημερινά 3,5 χρόνια τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς συλλογικής και δημιουργικής προσπάθειας, που έχει ως μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας στον Μεσσήνιο -και όχι μόνο- πολίτη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις -μέσα και έξω από το Νοσοκομείο- που έχουν στρατευθεί σε αυτόν τον κοινό στόχο.
Ενα αίσθημα λοιπόν μιας απέραντης ηθικής ικανοποίησης και προσφοράς για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Αυτό είναι που νιώθω καθημερινά μέσα από αυτή την πορεία και αυτή τη διαδρομή. Ενας αγώνας για την υγεία είναι πάντοτε ένας αγώνας που έχει μόνο αρχή, αλλά ποτέ τέλος. Ενας αγώνας διαρκούς προσφοράς”.
– Η διασύνδεση των νοσοκομείων -όπως της Καλαμάτας με αυτό της Κυπαρισσίας- πολλοί υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά οικονομικές ανάγκες, χωρίς να βελτιώνει τις υπηρεσίες υγείας. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
“Η διασύνδεση των νοσοκομείων εκτιμώ ότι αποτελεί ένα μοντέλο το οποίο ενισχύει κατά κύριο λόγο την λειτουργική τους συνεργασία και συνύπαρξη – και κατ’ επέκταση τον όποιο οικονομικό στόχο. Το να μπορούν να συνεργάζονται κάτω από ενιαία διοίκηση δύο νοσοκομεία που βρίσκονται στον ίδιο νομό, διασφαλίζοντας μία ευελιξία και μία ταχύτητα στην λήψη και στην υλοποίηση των αποφάσεων, θεωρώ ότι αποτελεί βασικό και θετικό στοιχείο που συμβάλλει στην καθημερινή τους λειτουργία. Το να μπορεί να προσφέρει το ένα διασυνδεόμενο νοσοκομείο στο άλλο υπηρεσίες υγείας σε ειδικότητες που δεν διαθέτει, νομίζω ότι μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό πλαίσιο, το να υλοποιείς κοινές διαγωνιστικές διαδικασίες στον τομέα των προμηθειών επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, και ορθό και επιβεβλημένο είναι”.
– Από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει υποβληθεί πληθώρα προτάσεων για ένταξη έργων σε κοινοτικά προγράμματα. Τι σημαίνει για εσάς η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ;
“Κοιτάξτε, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή την μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία και το εργαλείο για να αναβαθμίσουμε υλικοτεχνικά, ιατροτεχνολογικά, ψηφιακά και ενεργειακά τις δομές υγείας. Η ωρίμανση ολοκληρωμένων προτάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα συνιστούσε για μας μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη πρόκληση.
Γνωρίζαμε ότι χρήματα από αλλού δεν υπήρχαν, και οι επιχορηγήσεις από το υπουργείο Υγείας, που δίδονταν παραδοσιακά, είχαν σταματήσει. Συνεπώς, τέθηκε απ’ όλους μας ως κυρίαρχος στόχος η αξιοποίηση αυτής της χρηματοδοτικής δυνατότητας έως και του τελευταίου ευρώ”.
– Και πώς ένα επαρχιακό νοσοκομείο χαρακτηρίζεται σήμερα από το υπουργείο Υγείας και τον αθηναϊκό Τύπο ως νοσοκομείο “πρωταθλητής” στο ΕΣΠΑ;
“Θα σας μιλήσω απερίφραστα και με τον πιο απλό τρόπο: με πολλή δουλειά και ακόμα περισσότερο τρέξιμο. Σε όλη αυτή τη πορεία των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων είχαμε να αντιπαλέψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας, που ευτυχώς όμως ποτέ δεν κατάφερε να μας λυγίσει και να μας κάνει να απογοητευτούμε.
Εχουμε πάθος, αγάπη και πίστη για αυτό που κάνουμε και κυρίως συνείδηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στην αξιοποίηση αυτής της μοναδικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας που έχει η χώρα μας. Με άλλα λόγια, δεν πράττουμε κάτι ξεχωριστό, αλλά το αυτονόητο, ως οφείλουμε. Και εδώ οφείλω να πω για ακόμα μια φορά ένα μεγάλο “μπράβο” στους συνεργάτες μου”.
– Ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου με σύγχρονα μηχανήματα και η αναβάθμιση των συστημάτων του -που έχουν επιτευχθεί τα 2,5 τελευταία χρόνια- αρκούν να εξασφαλίσουν και την καλή του λειτουργία;
“Είναι αυτονόητο ότι η καλή και αποτελεσματική λειτουργία κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος προϋποθέτει την ύπαρξη και την διαθεσιμότητα μιας σειράς παραμέτρων και παραγόντων. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε αυτό από κανέναν. Φαντάζεστε όμως αν θα μπορούσε να λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο μας στην περίπτωση που ο παλιός αξονικός τομογράφος είχε αποσυρθεί, μιας και είχε “φάει τα ψωμιά του” και δεν είχαμε καταφέρει να προμηθευτούμε τον νέο αξονικό; Ή δεν είναι ουσιαστική η προσφορά του νέου ψηφιακού μαστογράφου στον γυναικείο πληθυσμό ή τα laser και ο τομογράφος οπτικής συνοχής (OCT) στην Οφθαλμολογική Κλινική, που αναγκάζονταν μέχρι πρόσφατα οι συμπατριώτες μας να ταξιδεύουν στην Αθήνα για μια τέτοια εξέταση; Ή, τέλος, η προσφορά των υπηρεσιών από το σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης ή το ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα ή το laser λιθοτριψίας στην Ουρολογική Κλινική, που αναμένονται εντός των ημερών και έλειπαν τόσα χρόνια από το Νοσοκομείο μας;”.
Ελλειψη προσωπικού και προμήθεια αναλώσιμων
– Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό επισημαίνουν υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, με άμεσες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του και συνεπακόλουθα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ποια είναι η εικόνα που εσείς διαπιστώνετε;
“Θεωρώ ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα, όλων των νοσοκομείων της χώρας πια, είναι οι αθρόες αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού από την μία, και οι ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, προσλήψεις από την άλλη. Πρόβλημα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της κάθε διοίκησης νοσηλευτικού ιδρύματος. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στον τομέα της υγείας, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί που αφορούν το θέμα των προσλήψεων να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν σημαντικά και τάχιστα προς το καλύτερο”.
– Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σημαντικές δυσκολίες -γραφειοκρατικού χαρακτήρα- στην προμήθεια των καθημερινών αναλώσιμων. Τι απαντάτε;
“Οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν, επισημαίνουν τις δυσκολίες που κάποιες φορές αντιμετωπίζουν, και αυτό που εμείς κάνουμε κάθε μέρα στις 7 το πρωί -ως πρώτη μας δουλειά- είναι να καταγράφουμε την επάρκεια των υλικών μας και να προβαίνουμε στις αντίστοιχες διαδικασίες προμήθειας.
Οταν έχεις να κάνεις με το δημόσιο λογιστικό, σίγουρα οι διαδικασίες είναι πιο σύνθετες και πολύπλοκες, ενδεχομένως και πιο χρονοβόρες. Αυτές όμως είναι παράμετροι που μια υπεύθυνη διοίκηση οφείλει να τις γνωρίζει και να έχει βρει τρόπους να τις αντιμετωπίσει, μέσα από το καθημερινό της ενδιαφέρον, την καλή οργάνωση, τον προγραμματισμό και τον σωστό συντονισμό. Και θεωρώ ότι το έχουμε επιτύχει καθοριστικά.
Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια -σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας- το Νοσοκομείο μας ολοκληρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των δημόσιων διαγωνισμών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Προμηθειών. Αυτό πρακτικά σημαίνει και μεγαλύτερο ποσοστό ομαλής λειτουργίας στην προμήθεια των υλικών”.
– Εχουν γίνει βήματα προς μια πιο ορθολογική λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων;
“Ενα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο ΤΕΠ είναι κυρίως το χωροταξικό και αυτό γιατί έχει “παραχωρηθεί” χρόνια τώρα ένας ζωτικός χώρος τους προκειμένου να φιλοξενηθεί το ΕΚΑΒ. Δε θα σταματήσω ποτέ να επαναλαμβάνω ότι η φυσική θέση-βάση του ΕΚΑΒ δεν είναι το Νοσοκομείο, αλλά η πόλη της Καλαμάτας, εκεί που είναι η καρδιά των συμβάντων και που το ΕΚΑΒ οφείλει να ανταποκρίνεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο, και όχι να διανύει την απόσταση των 15 χιλιομέτρων από το Νοσοκομείο.
Για την εύρεση χώρου, λοιπόν, που θα στεγαστεί το ΕΚΑΒ στην πόλη, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από την πλευρά μας και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του. Από εκεί και μετά απελευθερώνεται αυτός ο χώρος εδώ και θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες και τις αλλαγές που θα καταστήσουν το ΤΕΠ πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του και με λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή”.
450 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές
– Πριν από 2,5 χρόνια τέθηκαν σε λειτουργία νέα τμήματα -όπως η ΜΕΘ, η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο- που αποτελούσαν στόχους 10ετίας. Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία τους;
“Το να διαθέτει το Νοσοκομείο μας -το μοναδικό πρέπει να σας πω στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και σε πλήρη ανάπτυξη από 6 κλίνες ΜΕΘ και Μονάδα Εμφραγμάτων, θεωρώ ότι και σημαντικό ήταν και επιβεβλημένο. Είχαμε χρέος ως διοίκηση απέναντι στη μεσσηνιακή κοινωνία να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα – και αυτό πράξαμε.
Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η καλή λειτουργία ενός νοσοκομείου δεν κρίνεται από ένα τμήμα ή μια μονάδα. Ολα αποτελούν σημαντικούς και αλληλένδετους κρίκους στη νοσοκομειακή αλυσίδα, και θέλω για ακόμα μια φορά να συγχαρώ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την υπερπροσπάθεια που καθημερινά καταβάλλει”.
– Γιατί, κατά την γνώμη σας επί 10 χρόνια δεν είχε γίνει δυνατό να στηθεί και να λειτουργήσει το Αιμοδυναμικό τμήμα αφού υπήρξε η δωρεά;
“Το έχω ξαναπεί. Στο θέμα του Αιμοδυναμικού, το μοναδικό που μου έρχεται πάντα στο νου είναι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” που χρωστάμε όλοι μας σε αυτές τις δύο σημαντικές δωρήτριες οικογένειες του τόπου μας, την οικογένεια Καρέλια και την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.
Από εκεί και πέρα, σε λίγους μήνες συμπληρώνει 2 χρόνια λειτουργίας έχοντας στο ενεργητικό του 450 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές μαζί. Καθημερινά καταξιώνεται με τη λειτουργία του και προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες υγείας στους συμπατριώτες μας, όταν -σε άλλες εποχές- για μία στεφανιογραφία έπρεπε να πηγαίνουν στην Αθήνα”.
– Πώς γίνονται πραγματικότητα τα έργα αναβάθμισης στις υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μεσσηνία, όταν σε άλλους νομούς δεν έχει υπάρξει ανάλογη δραστηριότητα;
“Κοιτάξτε δεν υπάρχει κανένα μυστικό, ούτε καμία κρυφή συνταγή. Χρειάζεται μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί η κτηριακή, ηλεκτρομηχανολογική και ενεργειακή αναβάθμιση σε 3 Κέντρα Υγείας (Πύλος, Αγιος Νικόλαος, Μεσσήνη) προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί και δημοπρατηθεί 3 νέα Περιφερειακά Ιατρεία (Μεθώνη, Πεταλίδι, Βλαχόπουλο) προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και εντός των ημερών εντάσσεται το μεγάλο έργο της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ωριμάζουμε τις μελέτες για την ένταξη των Κ.Υ. Γαργαλιάνων και Μελιγαλά και του νέου Περιφερειακού Ιατρείου Αριος.
Θέλω όμως ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι βασικοί μας συνεργάτες και σύμμαχοι σε όλη αυτή τη προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και φυσικά όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, που χωρίς την συμβολή τους δεν θα είχαμε επιτύχει όλα τα παραπάνω. Σε όλους αυτούς λοιπόν οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, διότι αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι η υγεία αποτελεί συλλογική υπόθεση”.
– Πρόσφατα προέκυψε η ανάδειξη του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως του πρώτου “πράσινου” δημόσιου νοσοκομείου στη χώρα μας. Βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον;
“Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου, ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση να δαπανάς σε ετήσια βάση για την προμήθεια πετρελαίου 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σου. Και όλα αυτά πού; Στην Καλαμάτα, στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης.
Αυτό πια σήμερα τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Με αυτό το έργο θα έχουμε μια εξοικονόμηση πόρων περίπου στο 40%. Και βέβαια, συνδυαστικά με το άλλο έργο, την αντικατάσταση-αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (έργου ενταγμένου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ) που και αυτό ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, θα οδηγηθούμε σε μια συνολική μείωση των δαπανών στη προμήθεια πετρελαίου κατά 55% με 60%”.
– Ακούσαμε τελευταία για παραγωγή οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Περί τίνος πρόκειται;
“Κοιτάξτε, από τα στοιχεία του λογιστηρίου μας έχουμε διαπιστώσει ότι χρειαζόμαστε για την προμήθεια οξυγόνου ιατρικής χρήσης, σε ετήσια βάση, περίπου 350.000 ευρώ. Πολλά χρήματα δηλαδή. Αυτό το βάρος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την επόμενη χρονιά θα φύγει από τις πλάτες μας. Ηδη υπογράφηκε η σκοπιμότητα της πρότασής μας από τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση θα εγκαταστήσουμε 2 συγκροτήματα παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στο προαύλιο του Νοσοκομείου μας και θα παράγουμε το δικό μας οξυγόνο για την κάλυψη των αναγκών μας.
Βλέπετε, προσπαθούμε -αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους- να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ετήσιες δαπάνες μας. Από τις δύο αυτές παρεμβάσεις λοιπόν, στο πετρέλαιο και στο οξυγόνο, υπολογίζουμε ότι θα εξοικονομήσουμε, σε ετήσια βάση, πάνω από 750.000 ευρώ. Χρήματα που θα “πέσουν” σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας”.
– Ποιοι είναι οι άμεσοι επόμενοι στόχοι;
“Πρώτο μας μέλημα είναι να ολοκληρωθούν όλα τα ενταγμένα έργα στα κοινοτικά προγράμματα. Μιλάμε για 15 ενταγμένες πράξεις που αγγίζουν τα 13.000.000 ευρώ. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ. Εχουμε χρέος να απορροφηθούν όλα αυτά τα χρήματα στον τομέα της υγείας στη Μεσσηνία.
Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι, δεδομένου ότι πλησιάζουμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου. Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε εν όψει του νέου ΕΣΠΑ. Στόχος μας να μειώσουμε τη δαπάνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ξοδεύουμε κάθε χρόνο 750.000 ευρώ για αγορά ρεύματος. Η πρόταση που μελετάμε τώρα είναι η στέγαση όλου του προαύλιου πάρκινγκ και η τοποθέτηση στα στέγαστρα φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εργο καινοτόμο και πρωτοποριακό για το δημόσιο. Ενδεχομένως, με αυτό το έργο, το Νοσοκομείο μας να καταστεί ολοκληρωτικά ενεργειακά αυτόνομο και αυτοδύναμο.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε θέσει ως άμεση προτεραιότητα για τους επόμενους 2-3 μήνες την λειτουργία Ειδικής Πνευμονολογικής Μονάδας, όπως έχουμε ανακοινώσει. Αναμένουμε την δημοσίευση σε ΦΕΚ αυτής της νέας Μονάδας και θα προχωρήσουμε τάχιστα στην λειτουργία της”.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr