Με καθυστέρηση θα φθάσουν όπως όλα δείχνουν οι «διαθέσιμοι» εργαζόμενοι των νοσοκομείων στις νέες τους θέσεις. Τι προβλέπουν οι κυβερνητικές αποφάσεις για όλη τη διαδικασία της κινητικότητας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Αρχικά επρόκειτο να φθάσουν στις νέες τους θέσεις μέσα σε 15 μέρες. Λίγο αργότερα οι δεσμεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη πήραν…παράταση και έγιναν κάπου στις 26 Σεπτεμβρίου. Τώρα όπως δείχνουν οι ημερομηνίες που έχει ορίσει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι που έχουν μπει στο καθεστώς της κινητικότητας δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα νοσοκομεία πριν τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, στην καλύτερη περίπτωση.
Άλλωστε θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, της μοριοδότησης από την πλευρά των διοικήσεων των νοσοκομείων και στη συνέχεια η όλη επεξεργασία των στοιχείων από το ΑΣΕΠ. Εκτός αυτού βέβαια προβλήματα φαίνεται να προκύπτουν και με τη μοριοδότηση καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποια νοσοκομεία οι διοικήσεις …μπέρδεψαν τους πτυχιούχους.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) με επείγον υπόμνημά της προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά οι εργαζόμενοι να μοριοδοτηθούν για τα πτυχία τους καθώς αν κάποιος είναι προσληφθεί με απολυτήριο ΔΕ και στη συνέχεια πήρε πανεπιστημιακό πτυχίο, αυτό δε λαμβάνεται υπ οψιν. Χαρακτηριστικά τονίζει η ΕΝΕ:
“Επί του ζητήματος τούτου φρονούμε, ότι ο δεύτερος τίτλος σπουδών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να βαθμολογείται – μοριοδοτείται εφόσον είναι τουλάχιστον της ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών. Με άλλα λόγια θεωρούμε αδιανόητο ένας υπάλληλος με βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας ΔΕ να μην μοριοδοτηθεί για έναν δεύτερο τίτλο σπουδών κατηγορίας, για παράδειγμα, ΠΕ, που απέκτησε κατά τη διάρκεια της υπαλληλικής του σταδιοδρομίας, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη φιλομάθεια.
Η εν λόγω φιλομάθεια, ως συστατικό στοιχείο της αρχής της αξιοκρατίας, θα πρέπει να επιβραβεύεται από την δημόσια διοίκηση, αν η τελευταία επιθυμεί πραγματικά να στελεχώνεται από άξιους και ικανούς υπαλλήλους, που επενδύουν στη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους”.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις απεργίες τους βάζουν πάνω πάνω στα αιτήματά τους την άμεση επιστροφή στις εργασίες τους καθώς φοβούνται ότι θα παρατηρηθούν μεγαλες καθυστερήσεις με ότι αυτό σημαίνει για τις αποδοχές και την εργασιακή τους επιβίωση.
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που εξεδόθη:
– Δίδεται αρχικά προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να υποβάλουν, στη Διεύθυνση Διοικητικού /Προσωπικού της υπηρεσίας στην οποία κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση για τη μετάταξη ή μεταφορά τους καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης των φορέων που επιθυμούν να μεταταχθούν / μεταφερθούν, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.
– Στη συνέχεια οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των ως άνω Φορέων εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Αιτήσεων − Υπεύθυνων Δηλώσεων των υπαλλήλων, να συντάξουν με ευθύνη τους πίνακες συνδρομής κριτηρίων των ως άνω υπαλλήλων και να τους αποστείλουν στο ΑΣΕΠ.
– Θα ακολουθήσει η διενέργεια του απαιτούμενου ελέγχου νομιμότητας από την προβλεπόμενη επιτροπή και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στους φορείς υποδοχείς (νοσοκομεία), από τους οποίους εκδίδεται η απόφαση μετάταξης ή μεταφοράς του υπαλλήλου από το οικείο όργανο διοίκησης.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνουν το 75% του μισθού τους έστω κι αν εντέχνως διαρρέεται από το υπουργείο Υγείας ότι λόγω …γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου, οι μισθοί τους δε θα κοπούν ποτέ.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/4978