Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

γεωργιαδηςΚος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Να ξεκινήσουμε, Υπουργέ, με ένα θέμα επικαιρότητας, χθες παραιτήθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού, μεταξύ των οποίων και ο τ. Πρόεδρός του, ο κύριος Μαρτίνης και θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό δρομολογεί εξελίξεις για το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά στο κενό εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σήμερα παρέλαβα την παραίτηση του τέως Πρόεδρου του Ερυθρού Σταυρού, του κυρίου Μαρτίνη, και έως σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, και του νυν Πρόεδρου του κυρίου Παπαδημητρίου, καθώς και άλλων 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στον Ερυθρό Σταυρό, καθόσον το καταστατικό του λέει ότι αν τα μέλη είναι λιγότερα από 18, δεν μπορεί να συνέλθει σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιό του.

Για να μην υπάρξει οποιοδήποτε κενό διοικήσεως και ανταποκρινόμενος στο αίτημα που μου έκαναν τα παραιτηθέντα μέλη με επιστολή τους, έχω κινήσει ήδη όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, πιστεύω ότι άμεσα θα έχουμε τη σχετική δικαστική απόφαση για να διορίσουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο και σίγουρα αυτό δρομολογεί πολλές εξελίξεις.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Όταν λέτε δρομολογεί πολλές εξελίξεις εννοείτε ακόμα και την εξέλιξη να πουληθεί το νοσοκομείο για να επιβιώσει; Να πουληθεί σε ιδιώτες;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο τέλος του δρόμου πρέπει να βρούμε λύση για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Γιατί ο Ερυθρός Σταυρός, το ίδρυμα, είναι ο ιδιοκτήτης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχει πάρα πολύ μεγάλα χρέη, έχει εργαζομένους απλήρωτους, έχει μία εικόνα παρακμής που δεν του αξίζει, γιατί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι και μπορεί να ξαναγίνει το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Το θέμα είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να το στηρίξει, αυτό μου λέτε, και ότι μάλλον θα απευθυνθείτε σε ιδιώτες για να το…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το κράτος δεν μπορεί, άλλωστε το νοσοκομείο αυτό δεν ανήκει στο κράτος, δεν ήταν ποτέ του ΕΣΥ το Ερρίκος Ντυνάν. Είναι ιδιοκτησία του ιδρύματος.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Κάποια στιγμή υπήρξε μία σκέψη για να στηριχθεί από το κράτος για αυτό σας το λέω.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Το κράτος δεν μπορεί να στηρίξει το Ερρίκος Ντυνάν απευθείας, σας λέω είναι του ιδρύματος και άλλωστε έχει δημιουργήσει και πολύ μεγάλα χρέη. Όμως, πιστεύουμε σε αυτό το νοσοκομείο, θέλουμε να βρούμε λύση για αυτό το νοσοκομείο και η χθεσινή εξέλιξη όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού μας λύνει τα χέρια. Ο κύριος Μαρτίνης και οι υπόλοιποι έδειξαν μία μεγάλη υπευθυνότητα στο να διευκολύνουν την Κυβέρνηση να βρει λύση σε ένα δύσκολο θέμα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Η οποία λύση θα είναι η πώληση σε ιδιώτες; Θα υπάρξει διαγωνισμός;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Κάποιου είδους διαγωνισμός προφανώς θα γίνει.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Να περάσω σε ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με την κινητικότητα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθούν, ότι κάποιοι εργαζόμενοι δεν κάνουν τις αιτήσεις για την κινητικότητα ή αρνούνται να μετακινηθούν. Αυτοί βρίσκονται όμως αντιμέτωποι με το θέμα της απόλυσης αν δεν το κάνουν αυτό;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής προς όλους. Έχω δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία απόλυση λόγω κινητικότητας, διαθεσιμότητας στο χώρο της υγείας. Αυτή η δέσμευση ισχύει όσο οι εμπλεκόμενοι τηρούν τις διαδικασίες. Εάν οι εμπλεκόμενοι, αναφέρομαι στους υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα, δεν κάνουν τις αιτήσεις εγκαίρως και κάνουν κάποιου είδους επανάσταση, ας το πούμε έτσι στις διαδικασίες του κράτους, τότε πολύ φοβούμαι ότι αυτοί που τους παρασύρουν σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να τους πάρουν στο λαιμό τους, γιατί όσοι δεν κάνουν τις αιτήσεις τους, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συστήματος και άρα στο τέλος και να απολυθούν.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Είπατε αυτοί που τους παρακινούν. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί δεν τους κατονομάζετε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Από ό,τι μαθαίνω, είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία γυρνάνε τα νοσοκομεία και λένε στους υπαλλήλους να μην κάνουν τις αιτήσεις για τη διαθεσιμότητα και την προτίμησή τους. Όποιος λέει αυτά στους εργαζομένους, τους παίρνει στο λαιμό του.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Υπάρχει μία διάχυτη αγωνία στον κόσμο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, υπάρχουν και δημοσιεύματα σήμερα σχετικά. Και οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν χωρίς περίθαλψη. Από τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησής τους, πώς θα επιβιώσει;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Καταρχάς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφήσουμε να καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, εκπροσωπεί περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους και άρα η οποιαδήποτε βλάβη στην «υγεία του», ας το πούμε έτσι, θα προκαλούσε πολύ μεγάλη βλάβη στην υγεία των πολιτών. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Πώς θα επιβιώσετε, μου λέτε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Έχουμε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο και περικοπών και περιστολής δαπανών και μεταρρυθμίσεως του ΕΟΠΥΥ. Αλλά έχουμε και κάποια ενθαρρυντικά σημεία. Θέλω από το βήμα αυτό, μια που μου δίνετε την ευκαιρία, να ευχαριστήσω και προσωπικά την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη για την πολύ καλή δουλειά που έκανε στον τουρισμό. Διότι οι δύο μήνες οι τουριστικοί, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, έχουν φέρει μία εκτίναξη των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές, που σίγουρα συνδέεται αυτό με τον τουρισμό και τις αυξημένες θέσεις εργασίας, και αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς θα έχουμε περίπου 500 εκατομμύρια περισσότερα από όσα υπολογίζαμε ότι θα έχουμε στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Μία πολύ σημαντική ένεση.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Το κλείσιμο ή η αλλαγή χρήσης, όπως συνηθίζετε να λέτε, κάποιων νοσοκομείων στην επαρχία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στην Αθήνα υπήρξαν οι αντιδράσεις αυτές. Πόσα θα κλείσουν στην επαρχία και αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις τοπικές κοινωνίες

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Καταρχάς όσον αφορά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι αντιδράσεις ήταν για το μικρό καλάθι. Όταν ξεκινήσαμε την υλοποίηση του σχεδίου της κινητικότητας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πάρα πολλοί μου έλεγαν εδώ ότι θα δούμε μαύρες σημαίες, κλειστούς δρόμους, δημάρχους στα κάγκελα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Είναι διαφορετικά οι τοπικές κοινωνίες.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σας λέω πώς ξεκινήσαμε εδώ. Ακολουθήσαμε μία πολύ συγκεκριμένη τακτική. Δεν κάναμε τίποτα, τίποτα, χωρίς να μιλήσουμε με όλους. Το ίδιο θα κάνουμε και στην επαρχία. Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί, και ακούω συνέχεια, κάθε μέρα με παίρνουν τηλέφωνο, μου λένε: «κύριε Υπουργέ, μας λένε θα κλείσετε το τάδε κέντρο υγείας, κύριε Υπουργέ, μας λένε θα κλείσετε το δείνα νοσοκομείο κλπ». Δεν έχουμε λάβει απόφαση για τίποτα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Θα κλείσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Θα σας πω. Μέχρι τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα όλων των διοικητών των ΥΠΕ για τις προτάσεις τους για την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, μόλις πάρω αυτά τα πορίσματα εδώ και έχω ένα ας πούμε ένα πρώτο σχέδιο, θα ξεκινήσω να καλώ τους τοπικούς δημάρχους, τους τοπικούς φορείς, τους τοπικούς διοικητές και θα εξετάσουμε την κάθε πρόταση, κάθε μία ξεχωριστά με συζήτηση ενδελεχή με την τοπική κοινωνία της κάθε περιοχής. Δεν πρόκειται να πάρουμε αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Ο στόχος πάντως είναι να περιοριστεί το κράτος υγείας, αν μπορώ να το πω έτσι, στην επαρχία.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές. Και στην Αθήνα, σας λέω, κάναμε αλλαγές. Απλώς νομίζω…

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Άρα θα κλείσουν νοσοκομεία.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Θα αλλάξουν ρόλο. Να σας πω τι γίνεται. Νομίζω ότι αν, και αυτό το πράγμα που κάναμε στην Αττική πιστεύω θα μας βοηθήσει και στην επαρχία, θα το δουν όλοι ότι είμαστε καλόπιστοι και αξιόπιστοι. Εάν πηγαίνοντας σε μία συζήτηση με καλή διάθεση και καλή πίστη για να κάνουμε το σωστό, στο σωστό στο τέλος όλοι συμβιβάζονται.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Το πάρτυ στην υγεία συνεχίζεται; Λέτε ότι θα στέλνετε το ΣΔΟΕ όταν υπάρχουν υποψίες, όταν κρίνονται κάποιοι ύποπτοι, φτάνει αυτό; Υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου; Ή μήπως οι καταγγελίες σας γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους όπως λένε πολλοί που σας κατηγορούν για αυτό.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Λοιπόν, εντάξει, πρώτα από όλα δεν λέμε ότι θα κάνουμε ελέγχους. Μπορείτε να διαπιστώσετε από ένα ρεπορτάζ, είστε πολύ έγκριτος ρεπόρτερ, από το ΣΕΕΥΠ ότι επί των ημερών μου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα χωρίς δύο και τρία νοσοκομεία να τα ελέγχουμε και να τα ελέγχουμε ξανά και ξανά. Η εντολή μου προς το ΣΕΕΥΠ είναι να μην ατονήσουν καθόλου και μάλιστα πρόκειται να πάρουμε περισσότερο κόσμο εκεί για να μπορούν να κάνουν περισσότερους ελέγχους.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Το πάρτυ συνεχίζεται; Τι διαπιστώνετε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Θα σας πω. Στο ΣΔΟΕ έχουν ήδη σταλεί ονόματα. Και θα πάνε και άλλα. Το πάρτι τώρα. Σίγουρα δεν έχει τη μορφή που είχε τα περασμένα χρόνια, αλλά αν με ρωτάτε αν έχει εξαλειφθεί η διαφθορά, όχι δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Σίγουρα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

 

Για αυτό και είδατε περιπτώσεις, όπου διοικητής στις Σέρρες που κατήγγειλε μία που πήγε να τον λαδώσει και αυτός που πήγε να δώσει τα λεφτά είναι ήδη στην φυλακή. Πολίτες που κατήγγειλαν γιατρούς για φακελάκια που τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω και όσους έπιασαν επ’ αυτοφώρω, εγώ προσπέρασα τις διαδικασίες και τους έθεσα σε αυτοδίκαια αργία.

 

Άλλοι γιατροί των οποίων εκκρεμούσαν αιτήματα για αυτοδίκαιη αργία εδώ στο Υπουργείο, τα υπέγραψα όλα και έχουμε θέσει περίπου 50 γιατρούς σε αυτοδίκαιη αργία. Δεν κάνω το κάνουμε για επικοινωνιακούς σκοπούς, έχουμε ήδη θέσει γιατρούς σε αργία, δεν είναι πρόθεσή μας να θέσουμε στο μέλλον για να μας πείτε ότι είναι θέμα τηλεοπτικό. Το έχουμε ήδη κάνει. Δεν λέμε ότι θα κάνουμε.

 

Είναι δεδομένο ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα λεφτά που διαχειριζόμαστε είναι από κομμένους μισθούς και από κομμένες συντάξεις. Είναι ιερά λεφτά. Πρέπει να βρούμε τρόπο να τα επιστρέψουμε σε αυτούς από τους οποίους τα πήραμε.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με την τρόικα; Και το λέω αυτό γιατί φαίνεται σαν να εφαρμόζετε αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Βάζετε κόκκινες γραμμές; Για παράδειγμα τι θα γίνει με τη συμμετοχή στα φάρμακα; Θα αυξηθεί αν σας πιέσουν; Είπατε προχθές, χθες μάλλον για την Πορτογαλία ότι είναι στο 38%.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ο μέσος όρος στη Ελλάδα είναι 17% και στην Πορτογαλία 38%.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Αυτό τι σημαίνει; Ότι αν σας πιέσουν θα δεχθείτε μία αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα στην Ελλάδα;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πρώτα από όλα δεν μας πιέζουν για αυτό. Το έχουν θέσει ως ζήτημα, γιατί το βλέπεις και τυφλός να είσαι, καταλαβαίνεις ότι μία χώρα που έχει ανάλογα οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, η Πορτογαλία, και έχει συμμετοχή μέσο όρο 38% στα φάρμακα και η Ελλάδα έχει 17% και θα το διατηρήσει.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Θα υποχωρήσετε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα, δεν θα αυξηθεί. Αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις θα μειωθεί και θα σας πω σε ποιες. Όμως, να λέμε και το καλό για την Ελλάδα, μην είμαστε μόνο στην καταχνιά.

 

Σας λέω, την ίδια στιγμή που οι Πορτογάλοι, που είναι σε μνημόνιο, έχουν μέσο όρο συμμετοχής στα φάρμακα 38% και έχουν και αυτοί την ανεργία τους, έχουν την ύφεσή τους, έχουν τα μέτρα τους, την ίδια εποχή στην Ελλάδα έχουμε 17%. Να μην πούμε και ένα μπράβο που η Κυβέρνηση έχει καταφέρει και το έχει διατηρήσει; Γιατί να λέμε μόνο τα αρνητικά;

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρετε να το διατηρήσετε, αν θα μπουν κόκκινες γραμμές, αν μπορείτε να διαπραγματευτείτε.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πρώτα από όλα, σας λέω, όχι μόνο θα το διατηρήσουμε αλλά ως κίνητρο για τα γενόσημα οι ασθενείς εκείνοι οι οποίοι θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή συμμετοχή.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Θα το πούμε λίγο παρακάτω αυτό. Θα πιάσετε το στόχο για τη μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη; Αν όχι, πως θα καλύψετε το κενό, είναι ένα εύλογο ερώτημα, με άλλα μέτρα; Με κάθετες περικοπές αλλού;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Κοιτάξτε, εάν δεν πετύχουμε τον εθνικό στόχο να πάμε τα γενόσημα στο 60% με αφετηρία μια γενναία μείωση της τιμής τους και στη συνέχεια μια προοδευτική μεγαλύτερη μείωση αναλόγως των πωλήσεων, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, δηλαδή δεν αυξηθεί ο όγκος των γενοσήμων, προφανώς δεν θα πετύχουμε και τον στόχο μας στη φαρμακευτική δαπάνη και κυρίως δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι πιο σημαντικό από τη δαπάνη. Να εξηγήσω γιατί.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Τί θα γίνει αν δεν πετύχουμε τους στόχους;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Αν δεν πετύχουμε τους στόχους, υπάρχει το clawback που δεν επιτρέπει να πάμε παραπάνω ούτως ή άλλως, αν με ρωτάτε από πλευράς μέτρων, όχι, μέτρα δεν θα υπάρξουν αλλά, γιατί υπάρχει clawback, κόβονται οι δαπάνες, είναι κλειστός ο προϋπολογισμός. Αλλά αν δεν πετύχουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα δεν θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια φάρμακα στο σύστημα. Αυτό για τον ασθενή είναι πολύ σημαντικό γιατί οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε γιατί επιμένει ο ελληνικός πληθυσμός, ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας ασθενής επιμένει να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Μια που μπήκαμε στο θέμα …

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Είναι μια λάθος νοοτροπία, και εγώ την έχω, δεν κατηγορώ τους άλλους, κι εγώ πριν έρθω εδώ δεν είχα καταλάβει τι συνέβαινε, και εγώ αν με ρωτάγατε πριν γίνω Υπουργός Υγείας, όταν πήγαινα στο φαρμακείο θα έπαιρνα το off patent, γιατί είχα συνηθίσει να παίρνω αυτά που έπαιρνα. Τώρα καταλαβαίνω ότι έκανα λάθος.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Τώρα που έχετε κατανοήσει το θέμα, να ρωτήσω αν με το νέο νομοσχέδιο στα φάρμακα ετοιμάζεστε να λύσετε κάποια απ’ αυτά τα θέματα. Θα ήθελα να μου αναφέρετε ενδεικτικά ένα-δύο, αν υπάρχουν, κίνητρα που θα δώσετε σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να γράψουν γενόσημα, αφού θέλετε να τα αυξήσετε. Τί θα κερδίσουν οι πολίτες, θέλω να το επαναλάβετε, μου το είπατε προηγουμένως και αν τα φάρμακα αυτά θα ελέγχονται. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ότι δεν έχω μηχανισμούς να τα ελέγχω.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ελέγχους κάνει ο ΕΟΦ. Και τώρα κάνει και πολλούς και θα σας συνιστούσα να πάτε μια μέρα με κάμερα και να ακολουθήσετε ένα συνεργείο του ΕΟΦ. Κάθε μέρα κάνουμε ελέγχους και μάλιστα τα εργαστήρια του ΕΟΦ έχουν πιστοποιηθεί ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει και εργασίες στα εργαστήρια του ΕΟΦ. Σίγουρα ο ΕΟΦ ζητάει περισσότερο προσωπικό για να κάνει περισσότερους και μέσα στην κινητικότητα προβλέπεται άμεσα προσωπικό γι’ αυτόν τον λόγο. Επομένως μη λέτε ότι δεν κάνει ελέγχους ο ΕΟΦ.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς ποια θα είναι;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Στους μεν φαρμακοποιούς έχουμε πει ότι θα απαλλάσσονται του rebate για κάθε κουτί γενοσήμου που δίνουν και αν πιάσουν το 60% σε γενόσημα στο φαρμακείο τους απαλλάσσονται από το rebate γενικώς, άρα θα έχουν χρήματα, επίσης θα αλλάξουμε τον τρόπο του υπολογισμού του κέρδους τους κλιμακωτά από το φθηνότερο με μεγάλο προς το ακριβότερο με μικρό, οπότε θα έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο και όσον αφορά τους γιατρούς προϊούσης της συζητήσεως που έχουμε με την Τρόικα, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που συζητάμε με την Τρόικα είναι ποια θα είναι τα κίνητρα που δίνουμε στους γιατρούς, γιατί δεν σας κρύβω ότι εγώ θεωρώ ότι εδώ έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος. Αναλαμβάνω κι εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Δεν μπορεί σ’ αυτόν τον εθνικό στόχο για τα γενόσημα να φαίνεται ότι η Πολιτεία αντιδικεί με τους γιατρούς. Δεν μπορεί. Αν πραγματικά η Πολιτεία αντιδικεί με τους γιατρούς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, προφανώς θα αποτύχουμε στον στόχο μας και εμείς και οι γιατροί, γιατί κι εκείνοι θα είναι οι τελικοί χαμένοι από την δική μας αποτυχία. Εγώ θέλω τους γιατρούς συμμάχους μας σ’ αυτή την προσπάθεια και αυτή τη στιγμή σας ξαναλέω ότι όλη μου η συζήτηση με την Τρόικα είναι για το πώς θα μπορούμε να θεσπίσουμε κίνητρα για τους γιατρούς. Δεν έχω λόγο να σας το κρύψω ότι προσωπικά θεωρώ ότι η τόσο αυστηρή απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας είναι μια επιλογή που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι κάτι που θα έπρεπε να επανεξετάσουμε. Ίσως δεν είναι της παρούσης, αλλά…

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Άρα υπάρχει θέμα επανεξέτασης εκεί.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όχι, από την τρόικα δεν υπάρχει καθόλου θέμα επανεξέτασης.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Εννοώ από τη δική σας πλευρά.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σας λέω, εδώ είμαστε δύο μέρη.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Μπορείτε να πείσετε την Τρόικα για να το πάρει πίσω αυτό;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Ακούστε, σε μια συζήτηση είμαστε δύο μέρη. Εφ’ όσον το ένα μέρος είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν το συζητάει, δεν έχει νόημα. Το θέτω μόνο γιατί δεν θέλω να νομίζουν οι γιατροί ότι έχω κάτι προσωπικό με αυτούς. Σας λέω όμως ότι παρ’ όλο που στο κομμάτι αυτό η τρόικα έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη, στο κομμάτι του να βρούμε κίνητρα ώστε να δώσουμε στον γιατρό την ευκαιρία να είναι σύμμαχός μας σ’ αυτή την προσπάθεια, το συζητάμε και θα θεσπίσουμε τέτοιου είδους κίνητρα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Είστε ικανοποιημένος σήμερα από το επίπεδο περίθαλψης των Ελλήνων; Το λέω γιατί ξένα μέσα αναπαράγουν ακόμα και επιδημιολογικές μελέτες που λένε ότι η Τρόικα έβλαψε σοβαρά την υγεία των Ελλήνων και θέλω να μου πείτε αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Θέλω να σας πω ότι είναι και λίγο εντυπωσιακό. Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς το πρακτορείο Bloomberg βαθμολόγησε τα συστήματα υγείας του πλανήτη. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το σύστημα υγείας της Ελλάδος ήταν πολλές θέσεις πάνω από των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Λέτε ότι η κριτική είναι θετική;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σας λέω για το Bloomberg. Αμερικάνικο είναι το Bloomberg, Αμερικάνικο είναι και το CNN. Άλλη άποψη έχει ο ένας, άλλη άποψη έχει ο άλλος. Θέλω να πω μ’ αυτό μην τα παίρνουμε όλα τόσο πολύ τοις μετρητοίς. Το σύστημά μας έχει προβλήματα προφανώς, αλλά παραμένει ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα με εξαιρετικούς γιατρούς που με αυτοθυσία παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε πάνω από 2.000.000 εισαγωγές, άρα δεν τους απαξιώνουμε ως σύστημα. Τώρα, εγώ θέλω να σας πω μια γενική μου άποψη για τα ξένα δημοσιεύματα. Επειδή αυτή η εποχή που ζούμε είναι πονηρή εποχή, επειδή παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα τί θα γίνει με το ευρώ, αν θα ανέβει, αν θα πέσει, αν θα βγει από την Ευρωζώνη, αν δεν θα βγει, αν θα τα καταφέρει, μη δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στα ξένα δημοσιεύματα γιατί πίσω από ένα δημοσίευμα μπορεί να κρύβονται και συμφέροντα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Να κάνω την επόμενη ερώτηση σαν να ήμουν ο γκρινιάρης από τα στρουμφάκια;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Σας έμεινε αυτό με τα στρουμφάκια τελικώς.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Όχι, δεν ξέρω, νομίζω ότι ήταν λίγο απαξιωτικός ο χαρακτηρισμός.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πρώτα απ’ όλα είπα ένιοι δημοσιογράφοι, δηλαδή μερικοί. Δεν είπα όλοι. Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά…

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Όχι, αισθάνεστε ότι υπερβάλατε …

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Έκανα χιούμορ βασικά. Δεν ξέρω γιατί το συλλογικό υποσυνείδητο των δημοσιογράφων ταύτισε τον καθέναν από εσάς με τον γκρινιάρη από τα Στρουμφάκια. Εγώ δεν εννοούσα ότι είστε όλοι. Σίγουρα είστε μάλλον η πλειονότητα. Αλλά επί της ουσίας τώρα, σοβαρά, γιατί αυτό ήταν χιούμορ εκείνης της στιγμής, και έτσι το είπα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Μετανιώνετε γιατί το είπατε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Φυσικά και όχι. Γιατί το είπα; Γιατί παρουσιάζαμε εκείνη τη στιγμή το πώς βρήκαμε μία λύση, όχι ίσως την καλύτερη, όχι την τέλεια, όχι την ιδεατή, αλλά βρήκαμε μία λύση για να δώσουμε 900.000 δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους, απόρους και ανέργους συμπολίτες μας. Και αντί να πουν κάποιοι «μπράβο που το κάνατε αυτό, αλλά μήπως θα μπορούσε να γίνει κάπως καλύτερα», σχολίαζαν «γιατί η Εκκλησία, γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες, γιατί δεν μπήκε το κράτος, γιατί…».

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Μα αυτός είναι και ο ρόλος του δημοσιογράφου, να κάνει ερωτήσεις για να παίρνει απαντήσεις, κύριε Υπουργέ.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Εκεί είναι η διαφωνία μας. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να είναι γκρινιάρης. Αυτό είναι Ελληνική πατέντα. Εγώ βλέπω ειδήσεις που πάω στο εξωτερικό, οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τα θέματα. Εάν αυτό που κάνει ο Χ είναι καλό, λένε αυτό είναι καλό. Άμα είναι κακό, λένε είναι κακό. Δεν λένε ότι μονίμως είναι κακό. Στην Ελλάδα κάποιοι λένε μόνο το κακό. Ε, δεν γίνεται.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Πάντως όπως το είπατε, ακούστηκε για μας λίγο, όχι ταπεινωτικό, αλλά αν μη τι άλλο, ακούστηκε λίγο περίεργο. Οφείλω να σας το πω αυτό.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Είμαι βέβαιος ότι θα το αντέξετε. Αλλά πρέπει να σας πω, και αυτό είναι μια γενική μου πολιτική από την πρώτη ημέρα που μπήκα στην πολιτική και δεν αλλάζω άποψη σ’ αυτό, οι δημοσιογράφοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελέγχουν τους πάντες και καλά κάνουν, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Είναι και οι ίδιοι ελεγχόμενοι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί όταν κάποιος ασκεί κριτική στους δημοσιογράφους γίνεται αυτός ο χαμός. Δηλαδή ο δημοσιογράφος μπορεί να ασκεί κριτική στον πολιτικό αλλά ο πολιτικός δεν μπορεί να ασκεί κριτική στον δημοσιογράφο; Όχι. Όλοι ελέγχουμε τους πάντες τώρα, έτσι είναι η εποχή. Εποχή ανοιχτή.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Να πάω σε μία γκρινιάρικη ερώτηση;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Εσάς πάντως δεν σας έχω για την κατηγορία του γκρινιάρη, να είμαι ειλικρινής.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει ότι κάποιοι λένε ότι τα νοσοκομεία ως υποδομές αλλά και ως ανθρώπινο δυναμικό έχουν φθάσει στα όριά τους, και δεν γκρινιάζω, πάλι ράντζα, ελλείψεις υλικών. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές; Χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω του συστήματος; Και η ερώτηση είναι ξεκάθαρη: Εσείς τί ενημέρωση έχετε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Δείτε λοιπόν πώς δημιουργούνται οι στρεβλές εντυπώσεις, πιστεύω για λόγους πολιτικούς. Ξαφνικά βγαίνει ένα δημοσίευμα και λέει: Ράντζα ξανά στα νοσοκομεία λόγω κινητικότητος. Μόλις το είδα, δεν σας κρύβω, λέω ρε παιδάκι μου, λες πραγματικά; Γιατί εμένα με είχαν διαβεβαιώσει οι Υπηρεσίες ότι δεν υπήρξε κανένας φόρτος στο σύστημα. Καταγράφουμε ανά ημέρα τα περιστατικά, ώστε όταν τελειώσει το σχέδιο, θα παρουσιάσω σε συνέντευξη τύπου, τα γράφω με ημερολόγιο με ώρα, συνέντευξη τύπου για να δείξω ότι όλη η φασαρία ήταν αυτή. Μέχρι σήμερα σας λέω από την κινητικότητα δεν έχει αυξηθεί κανένα επί πλέον, πλην ελαχίστου σε ορισμένα σημεία, φόρτος λόγω της κινητικότητας, πράγμα που δείχνει ότι και τα νοσοκομεία που βγήκαν από το σύστημα δεν παίζανε τόσο μεγάλο ρόλο.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Τότε γιατί τα μεγάλα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα και έχουν ράντζα;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Λέτε τώρα με τα ράντζα. Ποιο είναι το νοσοκομείο το οποίο αναφερόταν; Λέω έχουμε πρόβλημα με ράντζα; Μου λέει κύριε Υπουργέ, τα έχουμε εδώ και έξι μήνες. Έξι μήνες είναι τα ράντζα που επικαλούνται τώρα την κινητικότητα. Αν το ερώτημα είναι τί θα κάνουμε για να μην έχουμε ράντζα, αυτό είναι πολύ ωραία συζήτηση. Η κινητικότητα είναι μία απάντηση για να παύσουν να υπάρχουν, γιατί θα πάει το επί πλέον προσωπικό σ’ αυτά τα νοσοκομεία, θα ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια και θα φύγουν τα ράντζα. Προσέξτε, άλλο να κάνουμε την κουβέντα πώς θα φύγουν τα ράντζα και άλλο να παραπληροφορούμε τον κόσμο ότι ξαφνικά εκεί που δεν υπήρχαν ράντζα, μπήκαν ράντζα λόγω της κινητικότητας. Αυτό είναι ψεύδος.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Ωστόσο υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος στην ερώτηση, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν μου απαντήσατε, είναι αν πραγματικά πιστεύετε ότι με τις παρούσες συνθήκες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και αν υπάρχει αυτή η ενημέρωση προς εσάς.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όχι, καθόλου. Ανθρώπινες ζωές; Από το θέμα της κινητικότητας λέτε ή γενικά;

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Όχι, όσον αφορά το σύστημα υγείας όπως λειτουργεί σήμερα.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Το σύστημα υγείας, είπα και πριν, είναι αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα. Έχει προβλήματα, δέχεται μια πολύ μεγάλη πίεση από πάρα πολύ κόσμο που έχει ανάγκες, παραμένει όμως ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα. Φυσικά και δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από το σύστημα. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν γενικώς στη φύση και στη ζωή γιατί υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά το σύστημα σαν σύστημα εκπληρώνει όλο το καθήκον του.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Τί θα κάνετε με μια μεγάλη δεξαμενή απόρων ανασφάλιστων οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς; Υπάρχει σχέδιο για τους ανθρώπους αυτούς; Πέρα από την ιστορία για τα φάρμακα, δεν μιλάω για τα φάρμακα. Αν υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σχέδιο. Εδώ υπάρχουν και δημοσιεύματα για αύξηση των αυτοκτονιών, για…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όχι, όχι, σας παρακαλώ πολύ. Τί λέτε τώρα; Είδα πάλι την ανακοίνωση για τις αυτοκτονίες. Είδατε τα νούμερα; Δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μην πηγαίνουμε να παρουσιάζουμε πάντα την αρνητική όψη της πραγματικότητας. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και φυσικά συμπολίτες μας είναι σε απόγνωση και αυτό προσπαθούμε, να βοηθήσουμε. Βλέπετε ότι είμαι εδώ πέρα δύο μήνες. Κάναμε το voucher της υγείας που αφορά 230.000 απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Βάλαμε τα 900.000 φάρμακα για να πάρουν και φάρμακα. Ετοιμάζουμε με την τρόικα, την Task Force και κυρίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου θα παρουσιάσει το λεγόμενο health safe net, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο προσφερόμενης υγείας που θα δίνεται στον πιο φτωχό, στον άπορο, στον ανασφάλιστο. Ένα καλάθι δηλαδή υπηρεσιών υγείας που θα παίρνεις δωρεάν απαραιτήτως και πώς αυτό θα χρηματοδοτηθεί.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Αυτό θα γίνει και θα αφορά πόσους ανθρώπους;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Όσους το χρειάζονται. Έχει αναλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μας αναθέσει τη μελέτη του για το πώς θα χρηματοδοτήσουμε ένα κατώτατο επίπεδο παρεχομένων δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανθρώπους. Ακούστε, δεν αδιαφορούμε για τους ανθρώπους. Έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Μακάρι εγώ τώρα να είχα ένα κουμπί και να πάταγα και να βγαίνανε δισεκατομμύρια και να έλεγα σε όλους πηγαίνετε όλοι τζάμπα και κάντε ό,τι θέλετε. Την έχω αυτή τη δυνατότητα; Όχι. Βοηθήστε με να το κάνω πιο σωστά. Αυτό είπα στους δημοσιογράφους. Βοηθήστε με να το κάνουμε καλύτερα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Η τελευταία μου ερώτηση, κύριε Υπουργέ, σχετίζεται μ’ αυτό που μόλις είπατε. Οι περισσότεροι προκάτοχοί σας στο Υπουργείο Υγείας φάνηκε, εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον, ότι δεν πέτυχαν όσα οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Για σας τί θα είναι αποτυχία; Να χάνονται οι άνθρωποι αβοήθητοι με ελλιπή περίθαλψη ή να πιάσετε τους οικονομικούς στόχους της Τρόικας;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Κατ’ αρχήν εγώ δεν απαξιώνω τη δουλειά των προκατόχων μου. Δεν ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία των πολιτικών. Όλοι οι προκάτοχοί μου έκαναν κάποια πράγματα και προσπάθησαν να βοηθήσουν το σύστημα. Κανείς δεν ήρθε εδώ για να μην κάνει και όλοι κάτι κάνανε.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Αποτυχία για σας τί θα είναι; Να βλέπετε ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν ή να μην πιάσετε τα νούμερα της Τρόικας;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πρώτα-πρώτα αν δεν πιάσουμε τα νούμερα της Τρόικας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει το σύστημα και άρα οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν στ’ αλήθεια. Μην αποσυνδέετε τους δύο στόχους. Τους στόχους δεν τους πιάνουμε για την Τρόικα. Δεν το έχει καταλάβει πολύς κόσμος. Το πρόβλημα το δικό μου, το άγχος, δεν είναι αν θα έρθει η Τρόικα και θα μου πει δεν πέτυχες τους οικονομικούς στόχους. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι αν δεν πιάσω τους οικονομικούς μου στόχους δεν θα έχω λεφτά να πληρώσω. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τί εννοώ. Ξεχάστε την Τρόικα. Το μνημόνιο τέλειωσε. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα γίνει και η όποια διευθέτηση είναι να γίνει στο χρέος μας και θα αποκτήσει η χώρα μερική πρόσβαση στις αγορές. Ο διαχωρισμός σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο θα είναι πια άνευ σημασίας. Αυτή η εποχή του μνημονίου τελειώνει, είμαστε στις τελευταίες μέρες αυτής της εποχής. Τώρα πρέπει να πάμε στη νέα εποχή. Ξέρετε ποιο είναι το στοίχημα της νέας εποχής; Ποιο είναι το εθνικό μας όραμα, πού θέλουμε να πάμε αυτή τη χώρα; Αυτό είναι το στοίχημα.

 

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

 

Άρα λέτε δηλαδή ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους θα κινδυνεύσουν οι άνθρωποι, ότι είναι αλληλένδετα αυτά.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Φυσικά. Οι στόχοι είναι για να διατηρούν την οικονομική ευστάθεια του συστήματος. Μπορείς να έχεις εθνικό σύστημα υγείας χωρίς λεφτά; Ξεχάστε την Τρόικα. Ήταν λάθος του πολιτικού μας συστήματος που έβαλε μπροστά την Τρόικα, πιστεύω κυρίως για να προστατευτεί το ίδιο και τα έκανε χειρότερα. Δεν είναι το πρόβλημά μου εμένα ούτε ο Thomson ούτε ο Mors. Ο Thomson και ο Mors και ο Mattias εκπροσωπούν τους πιστωτές μας, τους μοναδικούς ανθρώπους στον πλανήτη που ενδιαφέρονται να μας δώσουν λεφτά, γιατί όπως έχετε καταλάβει, ούτε Ρώσοι υπήρχαν ποτέ, ούτε Κινέζοι, ούτε Φούφουτοι.

 

Άρα αυτά άστε τα για τον Καμμένο και τους άλλους που λένε αυτές τις ανοησίες. Στον πραγματικό κόσμο οι μόνοι που μας έδιναν λεφτά είναι αυτοί και μ’ αυτούς μιλάμε.

 

Αλλά αυτοί γιατί είναι εδώ; Γιατί έχουν αγωνία να επιστρέψουν τα λεφτά σε αυτούς από όπου τα πήραν. Αυτό τους ενδιαφέρει.

 

Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε αυτό τον τόπο και να μπορεί να επιβιώνει μόνος του χωρίς να έχει ανάγκη κανένα.

 

Και θα σας δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας.

 

Έχει βγάλει η Κυβέρνηση τα στοιχεία και εμφανίζει ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις. Και φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα του χρόνου. Ποιοι είναι οι πολιτικοί που αντιδράσανε περισσότερο αμφισβητώντας την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων; Ο Τσίπρας, ο Καμένος, ο Μιχαλολιάκος, η Χρυσή Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος.

 

Γιατί; Τι τους ενώνει; Το αντιμνημόνιο.

 

Σας ρωτάω, κύριε Κεφαλογιάννη, αν πράγματι θέλεις να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, δεν πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές; Πρέπει. Μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές αν δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα; Όχι.

 

Άρα, αυτοί οι καλοί άνθρωποι, οι φαρισαίοι υποκριτές, οι οποίοι θέλουν να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, έχουν συμφέρον να παρουσιάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο ή μικρότερο; Για πείτε μου εσείς.

 

Καταλαβαίνετε τι κάνουν; Ενώ από τη μία πουλάνε στον ελληνικό λαό φούμαρα ότι θέλουν να φύγει η τρόικα, από την άλλη αντί να πουν όχι, δεν είναι 3 δις το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι 10 δις το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί μόνο αν έχουμε πρωτογενές φεύγει η τρόικα.

 

Πάνε και λένε το ανάποδο: ψέματα σας λέει ο Σαμαράς. Δεν είναι 3, λογιστικό το πλεόνασμα.

 

Και δεν μου λέτε, κύριε Μιχαλολιακο-καμμενο-τσίπρα, γιατί ένα πράγμα έχουν γίνει πλέον, για πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, εάν έχετε δίκιο και δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, μένει η τρόικα ή φεύγει; Καταλάβατε την υποκρισία;

 

Εγώ δεν μπορώ να πω στον κόσμο ψέματα. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το βήμα μπρος.

 

Και ξέρετε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εμένα πραγματικά με ενθουσίασε και όσοι δεν την είδαν, πρέπει να την δουν. Είναι γιατί ο Πρωθυπουργός οριοθέτησε αυτή την κόκκινη γραμμή: το μνημόνιο τέλειωσε, πάμε για το νέο εθνικό στόχο, να κάνουμε μία Ελλάδα όχι παράδειγμα προς αποφυγήν αλλά παράδειγμα προς μίμηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *