Το «νέο κράτος» που σχεδιάζεται από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών έχει ως σημείο αναφοράς τη ριζική ανασυγκρότηση, την απλοποίηση των δομών και πάνω από όλα την αναδιάταξη του προσωπικού, με χιλιάδες μετακινήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, και την ένταξη στην εφεδρεία υπό το φάσμα της απόλυσης, στη χειρότερη, για τουλάχιστον 200.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν στη δίνη του κυκλώνα τους επόμενους μήνες.
Τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς επιβεβαίωσαν με χθεσινές τους δηλώσεις δύο κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος άνοιξε το παράθυρο των απολύσεων και για τους δημοτικούς υπαλλήλους στους υπερχρεωμένους δήμους δηλώνοντας ότι σε τουλάχιστον δέκα έως 15 δήμους που βρίσκονται «στο κόκκινο» οικονομικά, οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, μιλώντας χθες σε συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την κυβερνητική πρόθεση για κούρεμα υπηρεσιών, διευθύνσεων, γραμματειών και τμημάτων στο στενό πυρήνα του κράτους.
«Οδηγούμαστε σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού, οδηγούμαστε σε ενιαίες δομές υπουργείων, ευκολότερα διαχειρίσιμες αλλά και πιο λειτουργικές», είπε ο κ. Ρόβλιας και συμπλήρωσε:
Σχέδιο
«Συστήνεται, σε κάθε υπουργείο, Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει και να διευκολύνει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουμε και για τις Γενικές Δ/νσεις ή τις Δ/νσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που επίσης πρέπει να συσταθούν σε κάθε υπουργείο», κατέληξε ο κ. Ρόβλιας, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα αυτά έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δραστικά θα περιοριστεί και ο αριθμός των συμβασιούχων, με την απομάκρυνση του 50% των συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την τρέχουσα χρονιά, καθώς και την απομάκρυνση του 10% των συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
Υπάρχουν επίσης οι σκληρές εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, που προτείνουν ακόμα και άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και έχουν ως κοινή συνισταμένη των επί μέρους προτάσεων την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των δομών του κράτους, μαζί με μείωση των επιπέδων ιεραρχίας στα υπουργεία, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, επανακαθορισμό οργανογραμμάτων περίπου 1.200 διευθύνσεων και αναμόρφωση χιλιάδων τμημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 200.000 υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς θα έχουν πέντε επιλογές:
* Να μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, εντός των ορίων των νομών στους οποίους υπηρετούν.
* Να τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
* Να ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
* Να ενταχθούν σε προγράμματα μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους.
* Να τους χορηγηθούν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.
Τέλος, η επιχειρούμενη αναμόρφωση του κράτους θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ειδικών επειρογνωμόνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα, μετά και τη διαπίστωση ότι τα στελέχη του Δημοσίου δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία, ενώ όλοι οι υπουργοί στο επόμενο τρίμηνο θα προτείνουν τους φορείς εκείνους που εποπτεύει το υπουργείο τους και κατά τη γνώμη τους πρέπει να καταργηθούν.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=309433