Νοσοκομείο Ξάνθης. Θέλουν να κλείσουν και την Παιδιατρική Ξάνθης;

ξανθη νοσοκ.Εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα οι φήμες για καταργήσει κλινικών στα Νοσοκομεία της χώρας, ειδικά μετά τα πρώτα «δείγματα» του αμφιλεγόμενου Υπουργού Υγείας.

Στην Ξάνθη οι φήμες αυτές περιλαμβάνουν συχνά την Παιδιατρική Κλινική. Μια ματιά στη δραστηριότητα και την προσφορά της Κλινικής στην περιοχή, είναι αρκετά χρήσιμη:

Ποια είναι η παιδιατρική κλινική

Εξετάζονται στο τμήμα επειγόντων 26.000 παιδιά ετησίως (δηλαδή 71 παιδιά κατά μέσο όρο κάθε μέρα). Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις επανεξετάσεις παιδιών μετά το εξιτήριό τους εξυπηρετούνται 3.800 παιδιά κάθε χρόνο. Τα εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία της παιδιατρικής (παιδογαστρεντερολογικό και παιδονεφρολογικό) εξυπηρετούν παιδιά από Ορεστιάδα μέχρι Σέρρες.

Νοσηλεύονται 2.100 παιδιά ετησίως (1600 στην Παιδιατρική και 500 νεογνά με διάφορα προβλήματα δίπλα στην μητέρα τους), ενώ πραγματοποιούνται 1120 τοκετοί. Οι γιατροί της κλινικής κάνουν 8.000 αιμοληψίες και 650 εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις (οσφυονωτιαίες και υπερηβικές παρακεντήσεις και τοποθετήσεις καθετήρων) κάθε χρόνο. Νοσηλεύτηκαν 350 βαριά περιστατικά σε 1 χρόνο και από αυτά μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία μόνο 82 εκ των οποίων μόνο 4 αφορούσαν γενικούς παιδιάτρους, τα δε υπόλοιπα υποειδικότητες που στερείται το νοσοκομείο (νεογνολόγο, παιδοκαρδιολόγο, παιδοχειρουργό κ.α).

Η Παιδιατρική κλινική έχει γίνει εκπαιδευτικό κέντρο μητρικού θηλασμού διοργανώνοντας το ετήσιο συνέδριο μητρικού θηλασμού «Μιλένα Ρούσκοβα» που φέτος παρακολούθησαν 350 επαγγελματίες υγείας από όλη τη χώρα. Διοργανώθηκαν επίσης άλλα 4 επιστημονικά συνέδρια, ενώ γιατροί της κλινικής εκπόνησαν 10 επιστημονικές εργασίες και κλήθηκαν 65 φορές ως εκπαιδευτές σε άλλες πόλεις. Η κλινική έλαβε 3 επιστημονικά βραβεία σε διάστημα 1 χρόνου και αναπτύσσει πλούσια κοινωνική  δράση συμβάλλοντας στον αντιφυματικό εμβολιασμό, πραγματοποιώντας εξορμήσεις εμβολιασμών ευπαθών ομάδων και σειρά προληπτικών εξετάσεων καθώς και ενημερωτικές ομιλίες σε παιδικούς σταθμούς.

Με στερήσεις προσωπικού λειτουργεί η κλινική.

Όλη αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται ενώ το 40% των παιδιάτρων που έχουν διοριστεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης είναι αποσπασμένο σε άλλες πόλεις. Αυτή τη στιγμή 5 παιδίατροι καλύπτουν ταυτόχρονα το νοσοκομείο και τα 3 Κέντρα Υγείας του νομού.

Όπως σχολίασε παράγοντες της υγείας στην περιοχή, ερωτηθείς για το ζήτημα «Τέτοιες κλινικές έχει βάλει στο στόχαστρο ο Υπουργός Υγείας και προσπαθεί να κλείσει ως δήθεν αντιπαραγωγικές  αφού δεν φέρνουν λεφτά, και προσφέρουν περίθαλψη σε φτωχούς!»

http://www.xanthipress.gr/klinikes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *