Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με το Προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». Παρόντες, επίσης, ήταν ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, και ο Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ, κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας απάντησε στα κάτωθι ερωτήματα δημοσιογράφων:
Δημ.: Για τα γεγονότα της Παρασκευής;
Δεν θέλω να δώσω συνέχεια στο περιστατικό της Παρασκευής. Και ο καφές πετάχτηκε και πέτυχε τον κ. Σκανδαλάκη αλλά και χειροδικία υπήρξε. Δεν δίνω συνέχεια, γιατί δεν θέλω να «ρίξω λάδι στη φωτιά».
Θεωρώ ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργού να βρίσκεται σε πόλεμο με τους εργαζομένους. Θέλω τους εργαζομένους συμμάχους στην προσπάθειά μου. Το αφήνω λοιπόν πίσω μου, αφού ξεκαθάρισα ότι στο Σωματείο και μέσω αυτού σε όλους ανά την Επικράτεια ότι στη Δημοκρατία μας μπορούν να διαμαρτύρονται όσο θέλουν. Μπορούν να σηκώνουν όσα πανό θέλουν. Μπορούν ακόμη και –υπό μία έννοια- να λένε τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα τα οποία ακούστηκαν και στο προαύλιο του Αττικού αλλά και μέσα.
Αυτό που δεν έχουν κανένα δικαίωμα και δεν θα γίνει ποτέ ξανά ανεκτό, είναι η ιδέα κάποιων ότι μπορούν να απαγορεύσουν στον Υπουργό Υγείας να μπει σε ένα νοσοκομείο και να κάνει τη δουλειά του. Μπορούν λοιπόν να διαμαρτύρονται. Δεν μπορούν, όμως, να με εμποδίσουν να μπω στο νοσοκομείο.
Δημ.: Αν επαναληφθεί, τι θα κάνετε;
Αν υπάρξει οποιαδήποτε παρεμπόδιση από εδώ και εμπρός, θα αποδοθεί ο νόμος.
Δημ.: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης;
Η συνάντηση έγινε σε αρκετά καλό κλίμα. Μας παρουσίασαν όλα τα αιτήματά τους. Είχαμε μάλιστα και τηλεφωνική επικοινωνία και με τον διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου, για να επιλύσουμε άμεσα ορισμένα από αυτά.
Μέσω της κινητικότητας τους εξηγήσαμε πώς θα ωφεληθούν νοσοκομεία όπως το Αττικόν. Θα προσφέρει το προσωπικό το οποίο χρειάζονται και ζητούν, με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα περισσότερα κενά του νοσοκομείου θα έχουν καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες.
Δημ.: Θα ανοίξουν δηλαδή και κρεβάτια εντατικής θεραπείας;
Ασφαλώς και θα ανοίξουν κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπάρχει όντως μεγάλη μείωση των σε λειτουργία κλινών και είναι βασικός μας στόχος.
Δημ.: Μπαίνουν σε κινητικότητα και οι γιατροί;
Οι γιατροί δεν μπαίνουν σε κινητικότητα. Στην παρούσα φάση εξαιρούνται της κινητικότητας. Αν η διαδικασία της κινητικότητας είναι τόσο πολύ γρήγορη και αν έχουμε την συμφωνία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορεί να εξεταστεί σε επόμενη φάση.
Δημ.: Απολύσεις θα γίνουν;
Δεν υπάρχει καμία απόλυση στον τομέα της υγείας. Έχουμε σοβαρές ελλείψεις.
Δημ.: Ισχύει το δημοσίευμα του Έθνους;
Πρόκειται, από ό,τι είδα, για διαρροή της πρότασης των υπηρεσιών η οποία μελετάται. Κεντρικός μας γνώμονας δεν είναι η εξοικονόμηση των πόρων αλλά οι καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Δημ.: Τι θα γίνει με τα ράντζα στο Αττικό Νοσοκομείο;
Τα ράντζα δεν είναι τόσο απλό και αθώο φαινόμενο. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ενίσχυση της στελέχωσης του Αττικού Νοσοκομείου ασφαλώς θα συμβάλλει στο να μειωθούν –αν όχι να εξαλειφθούν- αντίστοιχα φαινόμενα. Θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα κρεβάτια.
Δημ.: Στην κινητικότητα οι νοσοκομειακοί ιατροί και νοσηλευτές απαντούν με απεργία την Τετάρτη. Ποια είναι η θέση σας;
Θα ήθελα να κάνω έκκληση να μην κάνουν απεργία την Τετάρτη. Η συγκεκριμένη απεργία θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα δίνουμε απαντήσεις σε όσες αγωνίες μας έθεσαν. Για παράδειγμα μας έθεσαν το θέμα των εφημεριών, το οποίο σήμερα λύνεται με την ανάλογη πίστωση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ή μας έθεσαν το θέμα των μεικτών εφημεριών και ήδη έγινε δεκτό να ενσωματωθεί άμεσα σε νόμο στη Βουλή. Έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στα αιτήματα των ιατρών, ώστε να λύσουμε τα προβλήματα. Στην προσπάθεια όμως να τα λύσουμε, χρειαζόμαστε συμμάχους και όχι αντιπάλους τους νοσοκομειακούς. Τους καλώ λοιπόν να μην κάνουν απεργία την Τετάρτη και ταλαιπωρήσουν τον κόσμο.