Το ναρκοπέδιο της υγείας

ΩΝΑΣΕΙΟΜπορεί να βρέθηκε, την τελευταία έστω στιγμή, μια λύση για να αποφευχθεί η αναταραχή στο Ωνάσειο, αλλά η κατάσταση στο χώρο της υγείας οδηγείται σε δραματικό αδιέξοδο. Ενώ επί τρία χρόνια οι πάντες αναγνωρίζουν ότι μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης ήταν η κακοδιαχείριση και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στην υγεία και την ασφάλιση, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Οι διοικητές των νοσοκομείων αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, δεν χρησιμοποιούνται έμπειρα και ικανά στελέχη, δημιουργήθηκε ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, ο ΕΟΠΥΥ, που αντί να δώσει λύσεις, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα τεράστια συμφέροντα που λυμαίνονταν τον ευαίσθητο αυτό χώρο, εξακολουθούν, όπως φαίνεται να κάνουν το ίδιο, παρά τις υποσχέσεις και τις κορώνες όλων των υπουργών που διαχειρίστηκαν τον ζωτικό αυτόν τομέα.

Κανένα ουσιαστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, δεν λειτούργησε αυτά τα χρόνια. Είδαμε μόνο περικοπές δαπανών, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών και αποσπασματικά μέτρα για την γάγγραινα των φαρμακευτικών δαπανών.Με αναπόφευκτη βέβαια συνέπεια την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και τη συνεχή διόγκωση των αντιδράσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Την ώρα που διαθέτουμε το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών ανά 1000 κατοίκους, από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπως είναι τα νησιά, που στερούνται ακόμα και βασικές ειδικότητες…Όπως υπάρχουν και γιατροί που εργάζονται εξαντλητικά με εξευτελιστικές αμοιβές και αρκετοί άλλοι που υποαπασχολούνται η δεν κάνουν και τίποτε…Ενώ διαθέτουμε υπερεπάρκεια νοσοκομείων και κέντρων υγείας, πολλά από αυτά υπολειτουργούν η και παραμένουν σχεδόν ανενενεργά, γιατί δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση και κατανομή τους…Και βέβαια, παρά την κρίση, εξακολουθούμε να έχουμε υπερκατανάλωση φαρμάκων με όλες τις γνωστές συνέπειες…

 

Η χρόνια αυτή κακοδαιμονία και κακοδιαχείριση, δεν αντιμετωπίζεται, με υποσχέσεις και δηλώσεις. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι δεν λείπουν. Το θέμα είναι αν υπάρχει επιτέλους η πολιτική βούληση για να αποκτήσουμε ένα πραγματικό εθνικό σύστημα υγείας, που θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τα εκάστοτε μεγάλα ή μικρά συμφέροντα…

 

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=521939

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *