Πόσο έτοιμη είναι η τοπική κοινωνία να υποδεχθεί ένα μεγάλο έργο πολιτισμού σαν το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο; Η απάντηση φαίνεται αυτονόητη και η ερώτηση αφελής. Όμως καμία αποτυχία δεν είναι τόσο καθοριστική για μια πόλη όσο η αδυναμία της να στηρίξει ένα θέατρο. Και η ευθύνη αυτή δεν βαραίνει μόνο το δημοτικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες.
Όσο πλησιάζει η ώρα των εγκαινίων και της επαναλειτουργίας του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, οι σκέψεις συντροφεύουν τη χαρά της αναμονής. Γιατί ένα έργο τέτοιου μεγέθους, προορισμένο να προσφέρει ελπίδα, όραμα, προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον, δεν έχει ανάγκη από χειροκροτητές και υμνητές. Ο έπαινος είναι δεδομένος. Χρειάζεται όμως ανθρώπους που θα καλλιεργήσουν και θα διευρύνουν την επιθυμία της συμμετοχής, που θα βοηθήσουν να ενσωματωθεί η λειτουργία του στην καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων. Ιδίως σήμερα, που η κρίση παραμένει ανεξέλεγκτη, ο ρόλος του θεάτρου γίνεται ζωτικός. Δεν μπορεί να σώσει την κοινωνία, μπορεί όμως να κινητοποιήσει δυνάμεις αναστοχασμού και δράσης προς κάθε κατεύθυνση, να φωτίσει όψεις μιας πραγματικότητας λιγότερο ζοφερής και αδιέξοδης.
Η προοπτική του Μαλλιαροπούλειου μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και αναξιοπιστίας, δεν παύει να προβληματίζει όλους. Θα μπορέσουν οι υποδομές να διατηρηθούν ως έχουν μετά από λίγο; Ή θα παραδοθούν στη βορά της εγκατάλειψης και της προϊούσας καταστροφής; Αν ο δήμος δεν κατορθώσει στο πολιτιστικό πεδίο να σταθεί στα πόδια του και να «τρέξει» σωστά αυτό το θεσμό – κόσμημα της πόλης, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη και ο ρόλος της κοινωνίας είναι καθοριστικός και θα κριθεί από το αν θα το αγκαλιάσει, αν θα παρακολουθεί τις δραστηριότητές του, αν θα πιέσει τους πολιτικούς για να κάνουν αυτά τα οποία πρέπει να κάνουν.
Γι αυτό και το δικό μας ερώτημα εξακολουθεί να είναι πρωτόλειο: ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου όταν η κορδέλα των εγκαινίων κοπεί; Η σιωπή, δηλαδή η αδιαφορία, ή οι επευφημίες δεν αποτελούν απάντηση. Όπως και η κρίση δεν αποτελεί άλλοθι. Τα κουρασμένα, αυτοματοποιημένα ανακλαστικά είναι και αυτά μέρος της νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει.
Αδικες κατηγορίες
Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος ώστε να τεθεί σε αργία δήλωσε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ταλούμης, ενημερώνοντας χθες το Σώμα, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που απευθύνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρόκειται για δικαστική υπόθεση στην οποία πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί μαζί με τον κ. Κοτσιάνη διότι δεν ενήργησε νομίμως σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως μέλος της τότε δημαρχιακής επιτροπής. Κατά τον κ. Ταλούμη και σύμφωνα με τη γνώμη των νομικών για να τεθεί σε αργία πρέπει να έχει βλάψει οικονομικά το δήμο, πράγμα που, εν προκειμένω, δεν συμβαίνει.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Με την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για τα πανεπιστήμια η Τρίπολη θα έχει μία σχολή, τη Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής, που θα αποτελείται από δύο τμήματα. Το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Στην πρώτη σχολή θα εισαχθούν 100 φοιτητές και στη δεύτερη 250.
Αναγκαία η απολύμανση
Η απομάκρυνση των σκουπιδιών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, αυτούς τουλάχιστον που επιτρέπει η συμφωνία για μεταφορά στο ΧΥΤΑ Φυλής. Εν τω μεταξύ δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν οι χώροι εναπόθεσης και νέα σκουπίδια εναποτίθενται στα σημεία αυτά, με αποτέλεσμα ο όγκος των προς απομάκρυνση να μεγαλώνει και μαζί του ο κίνδυνος μολύνσεων για τη δημόσια υγεία. Γι αυτό και, τώρα που οι ζέστες μεγαλώνουν, επιβάλλεται για την υγιεινή προστασία όλων μας, η απολύμανση δια ψεκασμού των χώρων αυτών, το συντομότερο δυνατόν.
Διαδικασίες σύμβασης
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Τρίπολης που επρόκειτο να γίνει χθες θα συζητείτο η προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών για την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας του Δήμου της Τρίπολης με τον ΧΥΤΑ Φυλής, σχετικά με την 2μηνη-προσωρινή-μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου στον ΧΥΤΑ Αττικής, σε εφαρμογή της απόφασης της ΚΥΑ (υποδοχή σκουπιδιών 2 Δήμων (90.000 τόνοι), στα Λιόσια, για 6 μήνες). Προς τούτο προβλέπεται να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός για ανάδοχο 2 μηνών, ενώ συγχρόνως, θα προχωρήσει και κανονικός διαγωνισμός με τακτική διαδικασία για την ανάδειξη του εργολάβου που θα μεταφέρει τα απορρίμματα με νόμιμο τρόπο στη Φυλή. Για την Τρίπολη, εκδόθηκε υγειονομική διάταξη, ώστε τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν σκουπίδια στο χώρο της Αγίας Τριάδας και από εκεί στη Φυλή. Θα προηγηθεί προγραμματική σύμβαση με τον ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος για τη μεταφορά. Τέλος, σύντομα, εντός της εβδομάδας πρόκειται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο της Τρίπολης, η αίτηση του Δήμου της Τρίπολης, για αναστολή της πρόσφατης απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία εγείρονται σοβαρές ενστάσεις για την προτίμηση του χώρου του Αγίου Κωνσταντίνου, για εφαρμογή της ενδιάμεσης διαχείρισης, σύμφωνα και με τις επιταγές του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Χάθηκε χρόνος
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μετά τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ σημείωσε: «Λυπάμαι για το γεγονός ότι χρειαστήκαν εννέα μήνες για να γίνει πράξη η απόφαση των Δημάρχων για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Γιατί χάθηκαν εννέα μήνες; Δεν καθυστερούν οι δήμαρχοι, καθυστερούν αυτοί που έχουν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνω έκκληση για να συντομεύσουν οι διαδικασίες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα άλλα, από τη στιγμή που είμαστε ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Κάνουμε προσπάθεια για να μην είμαστε σε κόντρα ούτε με την περιφέρεια, ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με κανέναν. Η περιφέρεια πληρώνει όσον αφορά τη διαχείριση (μηχανήματα), ο δήμος δίνει το χώρο και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του».
Ενεργοί πολίτες
Η Ένωση Ενεργών Πολιτών με υπόμνημά της προς το Δήμαρχο θεωρεί ως «Απαράδεκτη και επικίνδυνη υγειονομική και περιβαλλοντική κατάσταση επικρατεί εβδομάδες τώρα στην Τρίπολη ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων, με πρωταγωνιστές το Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο. Ο πρώτος θεωρεί ότι υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος και ο δεύτερος ότι αρμόδιος είναι ο Περιφερειάρχης, δίνοντας αλλεπάλληλες συνεντεύξεις για το θέμα αυτό καθιστώντας τους πολίτες θεατές μιας παράστασης». Και αφού καταγράφει την προσωρινή λύση της διαχείρισης με την μεταφορά των απορριμμάτων στην Αθήνα, ύστερα από μεσολάβηση Λυκουρέντζου, αναρωτιέται γιατί αυτή η κίνηση δεν έγινε εκ μέρους της δημοτικής Αρχής από τις πρώτες ημέρες, ώστε να μην φθάσουμε στο σημείο να απειλείται η υγεία μας και να διασυρόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Τέλος αναφέρεται στην καταστροφή του οδικού δικτύου της πόλης από τη βαρυχειμωνιά αλλά και στην αυθαιρεσία που επικρατεί στην πόλη από την αναρχία των τραπεζοκαθισμάτων.
ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.