Αρκετοί νέοι υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εργάζονται σκληρά, τούτο τον καιρό, πάνω στις οπτικές ίνες, προκειμένου να αναπτύξουν προχωρημένο λογισμικό για εφαρμογές στο διαδίκτυο που θα κάνει τους χρήστες του πιο ενεργούς στη διακίνηση εικόνας και ηχογραφημένου υλικού. Άλλες επιστημονικές ομάδες εργασίας, σε άλλα πανεπιστήμια, επεξεργάζονται μοντέρνες τεχνικές εκπομπής εικόνων υψηλής πιστότητας με τη χρήση οπτικών ινών.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν επίσημοι φορείς που εκπροσωπούν μοντέρνες καινοτομικές επιχειρήσεις χιλιάδες νέοι επιστήμονες στη χώρα μας και εξειδικευμένοι τεχνικοί δουλεύουν στην παραγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών. Το πανεπιστήμιό μας, με το άριστο επιστημονικό και φοιτητικό υλικό που διαθέτει, εργάζεται δυναμικά σε τούτο τον καιρό της κρίσης, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων και έναν επιστημονικό πλούτο πάνω στον οποίο θα πατήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το βυθό της ανυπαρξία. Με ελάχιστους πόρους, χωρίς βοήθεια ή κρατικές ενισχύσεις, νέοι επιστήμονες εκκολάπτονται στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας με προοπτική τη δημιουργία επιχειρήσεων, όπου θα δοκιμαστεί η ικανότητά τους στο επιχειρείν και με μοναδικό εφόδιο τη γνώση τους και μόνο αυτή. Γνωρίζοντας, βεβαίως ότι η εσωτερική αγορά δεν τους καλύπτει, ούτε τους ”αγοράζει”, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο εκτός, στη μεγάλη παγκόσμια αγορά, όπου το μικρό μέγεθος αν βρει δίοδο εισόδου έχει απεριόριστες δυνατότητες.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κάθε είδους βοήθεια που χρειάζεται το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι αφειδώλευτη, παρότι το σχέδιο «Αθηνά», που επιχειρείται τον καιρό αυτό, «δεν δίνει καμία προοπτική στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και δεν προσεγγίζει το καίριο στοιχείο της διασύνδεσης με την οικονομία», τη στιγμή που οφείλει και πρέπει να είναι προς όφελος του ιδρύματος πρωτίστως και όχι της τοπικής οικονομίας, με τη μορφή των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων.
Τούτο, γιατί το μέλλον είναι εδώ και αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας έχουμε μοναδική ευκαιρία να επενδύσουμε στη γνώση και όχι στα ενοίκια και στις τυρόπιττες, όπως κάναμε μέχρι τώρα.
«Κουκουμπαγιάν»
Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης μας προσκαλεί σε ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους με το θίασο «Κουκουμπαγιάν». Πρόκειται για μια μύηση στην ιστορία των σαλτιμπάγκων των μεσαιωνικών γελωτοποιών με το Θέατρο Δρόμου. Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλειο χώρο του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι.
Το Θέατρο Δρόμου χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, πολυμορφία, χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά και έχει ποικίλες αφετηρίες, στοχεύοντας πάντα στον δημόσιο χώρο. Επιτυγχάνει την παρέμβαση και μεταμόρφωση του χώρου της πόλης σε χώρο δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως και επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με το ευρύ, πολυποίκιλο και διαφορετικό κοινό.
Επίσης, το ΔΣ του Φιλοτεχνικού Ομίλου διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι και προσκαλεί τα μέλη και του φίλους του την Τετάρτη 13 Μάρτη στην ταβέρνα Μανδραγόρας Καλαβρύτων 30 Τρίπολη. Τη διασκέδαση έχει αναλάβει το μουσικό σχήμα « Καθ΄ οδόν» με έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Παπαντωνίου και στο πιάνο η Αμαλία Γούλα. Η τιμή εισόδου ορίστηκε στα 15 ευρώ.
Θέματα νομισματοκοπίας
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο πελοποννησιακών σπουδών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Πηνελόπης Αγαλλοπούλου «Θέματα νομισματοκοπίας και νομισματικής κυκλοφορίας των Πατρών, 14π.χ.-268μ.χ.» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013, ώρα 19:30, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Τρίπολης.
Την έκδοση θα παρουσιάσει η κ. Βασιλική Πέννα, επίκουρος καθηγήτρια της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
20 Χρόνια χρειάστηκαν
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19:30 στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα “20 Χρόνια χρειάστηκαν” Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Χρήστος Στάικος Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Το 20 χρόνια χρειάστηκαν παρακολουθεί την εικοσάχρονη πορεία του Συνασπισμού, από το 1992 μέχρι το 2012. Μια πορεία που σημαδεύτηκε από πολλές δοκιμασίες, συγκρούσεις και αμφισβητήσεις. Μια πορεία που πέρασε από τη συγκρότηση της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και στη σημερινή του ανάδειξη σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου. Με μόνιμο το ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δρώμενα, με σταθερό στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της δικομματικής εναλλαγής, με όραμα πάντα τη δημοκρατική σοσιαλιστική αναγέννηση, το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.
Τιμή στο Δ. Κλάδη
Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση προς τιμή του ομότιμου καθηγητή Διονύση Κλάδη την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Γεώργιος Σάμιος» του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη). Θα του αποδοθεί τιμητική διάκριση από τον Αντικαταστάτη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Μασέλο, ενώ θα γίνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση με συμμετέχοντες τους καθηγητές Γιάννη Γιαvνουλόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστα Γαβρόγλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Πανούση, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτή Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιούλη Παπαδιαμαντάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Γιώργο Σταμέλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.
Επένδυση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επένδυση ύψους 39,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή τμημάτων της εθνικής οδού Τριπόλεως – Καλαμάτας, ειδικότερα δε του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα. Το έργο αφορά την ανακατασκευή του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα (10,2 χλμ.) της εθνικής οδού Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας. Το τμήμα αυτό είχε κατασκευαστεί στο διάστημα 1991-2000 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν όμως εκτός λειτουργίας από το 2003 λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης.
Η ανακατασκευή στοχεύει στη βελτίωση της προσπελασιμότητας στην πελοποννησιακή ύπαιθρο, στη μείωση του χρόνου διαδρομής και στη βελτίωση της ασφάλειας.
Παράδειγμα
Πριν από μέρες στα ΑΒ Αγίας Παρασκευής, στο ταμείο βρέθηκε ένας γηραιός ρακένδυτος κύριος με 3-4 κονσέρβες κι ένα γκαζάκι. Η νεαρή ταμίας τον κοιτάει και του λέει: “Φύγετε κύριε, η εταιρεία μας δικαιολογεί κάποια δωρεάν καλάθια”. Τις δίνει 1000 ευχές. Μόλις αυτός απομακρύνεται , εκείνη ανοίγει την … τσάντα της και βάζει τα χρήματα στο ταμείο από το πορτοφόλι της. Πετάγονται 2-3 πού έχουν μείνει κάγκελο και της λένε να τα πληρώσουν αυτοί. Τους κοιτάζει αυστηρά:
“Εγώ το αποφάσισα, εγώ θά τα πληρώσω. Ελάτε, παρακαλώ, μην δημιουργείτε ουρά “.
Ένα κοριτσάκι τόσο δα. Πόσα να παίρνει; 500 ευρώ; Πολλά λέω.