Τελικά, τι δρόμους θέλουμε; Πνιγμένους στα αυτοκίνητα και στο τσιμέντο ή στα λουλούδια; Είναι το ερώτημα που ανακύπτει για τους Τριπολίτες μετά την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού Εθνικής Αντίστασης και της Τάσου Σεχιώτη, που προχωρά ικανοποιητικά.
Προς μεγάλη έκπληξη, μπορεί ο πεζόδρομος να ικανοποιεί απόλυτα την πλειοψηφία των πολιτών, πλην κάποιων συντεχνιών όπως επιχειρηματιών, γιατρών κλπ, οι οποίοι εξ αρχής αντιδρούσαν, όμως, στο χώρο αυτό, υστερούμε απελπιστικά στο πράσινο. Και ως γνωστόν κάθε υπαναχώρηση σε ζητήματα ποιότητας ζωής και δημόσιου χώρου, τώρα που ο χώρος είναι υπό αναμόρφωση, είναι καταστροφική όπως και κάθε παράδειγμα βελτίωσης που αποτυχαίνει, είναι βήμα για ακόμα χειρότερες πόλεις.
Γι αυτό και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν πέτυχε ή απέτυχε η πεζοδρόμηση – ασφαλώς και πέτυχε, δεν το συζητάμε – αλλά σε ποια συμπεράσματα καταλήγουμε μετά την ολοκλήρωσή της, όπου έχει εξαφανιστεί το πράσινο;
Θα πει κανείς ότι αρχιτέκτονες σχεδίασαν την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, μέσα από διαγωνισμό του δήμου. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι αλάθητος και δεν επιδέχεται βελτιώσεων, τώρα που το έργο είναι εν εξελίξει ή εν ευθέτω χρόνω. Μέχρι στιγμής, έχει προκύψει ένα ενδιαφέρον και ικανοποιητικό σχέδιο που μετασχηματίζει τον δρόμο σε άξονα περιπάτου, αναδεικνύοντας ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, όσα έχουν απομείνει, όπως το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και το Δημαρχείο, έστω και άδειο κουφάρι, όπως το κατάντησαν.
Όμως λείπει το πράσινο. Και το πράσινο σε πεζοδρομούμενους δρόμους σίγουρα προσφέρει. Η πόλη και το κέντρο έχουν να κερδίσουν σε ελκυστικότητα και καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, εάν πρασινίσουν σημεία της πεζοδρόμησης. Μαζί κερδισμένοι θα είναι όλοι οι Τριπολίτες, ιδίως οι ιδιοκτήτες της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν μετά την εμπειρία που υπάρχει από χιλιάδες πεζοδρομημένους δρόμους ανά την υφήλιο, η Τρίπολη να μην έχει μπροστά της τώρα που υλοποιούνται βασικές πεζοδρομήσεις, κάποια καλοσχεδιασμένα σημεία πρασίνου παρά μόνο άτσαλα βαλμένους κυβόλιθους. Εντάξει, είμαστε πίσω ως κοινωνία, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό.
Ορνιθοπαρατήρηση
Ο φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού συνεχίζει την οργάνωση προγραμμάτων ορνιθοπαρατήρησης στον υγρότοπο του Μουστού, , με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για την αξία της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης αυτής περιοχής. Ως γνωστόν, ο υγρότοπος αυτός λειτουργεί ως σημαντικός σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών μιας και είναι ο πρώτος υγρότοπος που συναντούν προς το βορρά όσα πουλιά ακολουθούν τις ανατολικές ακτές της Ελλάδας. Αυτό το διάστημα (και μέχρι τα τέλη Μαρτίου) φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών.
Για την παρατήρηση των διαφόρων ειδών ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν στην λιμνοθάλασσα ο φορέας διαχείρισης διαθέτει τον ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπιο, οδηγούς αναγνώρισης ορνιθοπανίδας) και βέβαια την καθοδήγηση του εξειδικευμένου προσωπικού του (ξεναγών).
Έκθεση ζωγραφικής
Ραντεβού με το … χρώμα και τους φιλότεχνους δίνει στις 2 Μαρτίου ο Κ. Κανάκης, εγκαινιάζοντας την έκθεσης ζωγραφικής του στο ΠΑΓΚΑΚΙ, Αγίου Δημητρίου 7. Για όσους δεν το ξέρουν το “Παγκάκι”, είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, που προέκυψε από την ανάγκη κάποιων ατόμων για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία μέσα από συλλογικές και αυτοοργανωμένες δράσεις. Λειτουργεί σε αντιεμπορευματική βάση και αντιιεραρχικά, προτάσσοντας την αυτοδιαχείριση σε κάθε τομέα της ζωής.
Τσακώνικος αγώνας
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Νότιας Κυνουρίας, θα διοργανώσει τον 1ου Τσακώνικο αγώνα δρόμου την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 με αφετηρία και τερματισμό, την πλατεία Ηρώου, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Ο Αγώνας περιλαμβάνει δύο (2) διαδρομές, δύο (2) χιλιομέτρων για άτομα ηλικίας έως 12 ετών και πέντε (5) χιλιομέτρων για μεγαλύτερους. Η απόσταση που θα καλυφθεί, είναι σε επίπεδο δρόμου με άσφαλτο και για την συμμετοχή, η οποία είναι δωρεάν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν συγκεκριμένη αίτηση, η οποία αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση για την καλή κατάσταση της υγείας τους.
Να αφαιρεθεί
Να εξαφανιστεί η πινακίδα που υπάρχει στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης και στο οποίο αναγράφεται ενημερωτικά πως τα εγκαίνιά του έγινα από το Απόστολο – Αθανάσιο Τσοχαντζόπουλο, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος της Μαντινειακής Συμπολιτείας κ. Παπαζαχαρίας. Απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα έληξε χωρίς συζήτηση.
Χαμογελάτε
Οδηγούσε ένας τύπος όταν άκουσε κάτι να χτυπάει στο μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου του. Σταματά ανήσυχος, κατεβαίνει και βρίσκει ένα σπουργιτάκι ξάπλα στην άσφαλτο.
-Πωπωπω κρίμα το σκότωσα το καημένο!
Σκύβει κάτω, το μαζεύει και διαπιστώνει ότι ήταν σε κώμα. Το παίρνει, το πάει σπίτι του και το βάζει σε ένα κλουβί μέχρι να συνέλθει και να γίνει καλά. Αργότερα έφυγε για δουλειές. ΣΑυτό, μετά από λίγο συνέρχεται σιγά-σιγά και κοιτάζει γύρω του αλλά τι να δει ;
Πάνω κάγκελα, δεξιά κάγκελα, αριστερά κάγκελα, μπροστά κάγκελα, πίσω κάγκελα.
Τρελαίνεται το σπουργιτάκι και λέει:
-Πωπωπω, τον σκότωσα τον άνθρωπο!
Τοσα χρονια που επιτρεπατε να τσιμεντωσουν την πολη που το ειχατε το μυαλο ;
Το ειχατε στειλει διακοπες ;
Τωρα σας επιασε ο πονος για την πολη !;!
Που εχει καταστραφει εντελως ;;;