Είναι τραυματιοφορείς, βάζουν γύψους, είναι οδηγοί και σε κάποιες περιπτώσεις είναι, όπως λένε, άνθρωποι για όλες τις δουλειές.
Από νοσηλευτές μέχρι και «βοηθοί γιατρών». Από οδηγοί ασανσέρ μέχρι και οδηγοί μεγαλογιατρών, διευθυντικών στελεχών, προέδρων αλλά και ασθενοφόρων. Είναι εργαζόμενοι νοσοκομείων στην Αθήνα και όχι στην περιφέρεια, που σε κάποιες περιοχές εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα είναι «τα παιδιά για όλες τις αγγαρείες…» όπως λένε, «γιατί το προσωπικό μειώθηκε και οι ανάγκες αλλά και οι υποχρεώσεις διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν».
Αλλά ας αρχίσουμε από τα μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, στα οποία εργαζόμενοι συμπληρώνουν και 15ωρα, όπως λένε, αλλά πληρώνονται «χωρίς υπερωρίες και με καθυστέρηση» και τους καταργούν και τα ρεπό, όπως αναφέρεται παρακάτω σε σχετικό έγγραφο.
Η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού «έχει φέρει τα πάνω κάτω» ακόμα και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το ΚΑΤ. Τραυματιοφορείς ανέλαβαν να βάλουν γύψο σε σπασμένο πόδι κοπέλας (τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε») όταν μεταφέρθηκε εκεί από τους γονείς της.
Το γεγονός αυτό και πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικρά και μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι βασικές ελλείψεις σε επιστημονικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, οδήγησαν το διοικητή του ΚΑΤ, Ευάγγελο Βουμβουλάκη, στο να εκδώσει και να κοινοποιήσει προς όλους τους εργαζομένους (7.1.2013) έγγραφο (αρ. πρωτ. ΔΣ06) στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι καταργούνται τα ρεπό.
«Σας ενημερώνω», αναφέρει το έγγραφο, «ότι φέτος δεν θα δώσω ρεπό. Θα παραβιάσω το έθιμο. Ούτως ή άλλως δεν συμφωνώ μ’ αυτό για τους εξής λόγους: α) δεν πιστεύω ότι έχω δικαίωμα να διαθέσω τα χρήματα του ελληνικού λαού με τον τρόπο αυτό, ειδικά κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, β) δεν πιστεύω ότι η ανταμοιβή για επιτυχημένη εκτέλεση εργασίας μπορεί να είναι η αποχή από την εργασία, γ) επειδή πρέπει να σεβαστούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας και τέλος δ) επειδή δεν έχει νόημα να δίδονται εθιμικώ δικαίω ρεπό, όταν υπάρχει δυσκολία να εξαντληθούν οι κανονικές άδειες και οι θεσμοθετημένες πρόσθετες άδειες.
»Συνεπώς φέτος πρέπει να αρκεστείτε στην ηθική ανταμοιβή, στην εσωτερική ικανοποίηση ότι κάνατε το καθήκον σας, ότι σταθήκατε δίπλα στον άρρωστο, ότι βοηθήσατε το ΕΣΥ να συνεχίσει να υπάρχει».
Το έγγραφο αυτό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών από εργαζομένους στο ΚΑΤ, χαρακτηρίστηκε «αντεργατικό», «άδικο», «φασιστικό», «πρωτόγνωρο», «προκλητικό», «αψυχολόγητο» και ζήτησαν να ανακληθεί. Μάλιστα σε διαμαρτυρία τους εκτός νοσοκομείου είπαν μεταξύ άλλων ότι «δεν θα πληρώσουμε εμείς τις λανθασμένες πολιτικές των ανίκανων και επικίνδυνων πολιτικών που κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα».
Αλλά και στον «Ευαγγελισμό» καθημερινά είναι τα προβλήματα εργαζομένων στον επιστημονικό, το νοσηλευτικό και διοικητικό τομέα. «Εργαζόμαστε μέρα νύχτα στη φορμόλη και άλλα χημικά, χωρίς να πληρωνόμαστε με τα ανθυγιεινά επιδόματα. Ζούμε στο θάνατο, αναπνέουμε το θάνατο», είπαν εργαζόμενοι, οι οποίοι τονίζουν ότι έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματα αυτά σε αρμόδιες υπηρεσίες με καταγγελίες τους. «Ουδείς», όπως είπαν, «δεν ευαισθητοποιήθηκε μέχρι σήμερα».
Στο μεταξύ, στο στάδιο της κύριας ανάκρισης περνά υπόθεση της υπερβολικής χρήσης ορθοπεδικών υλικών στο Νοσοκομείο Εδεσσας. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Καραγιάννης άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για «απιστία» σε βαθμό κακουργήματος και διαβίβασε τη δικογραφία στην ανακρίτρια Εδεσσας.
Οι εμπλεκόμενοι γιατροί απάντησαν με εξώδικο, καταγγέλλοντας «παραβίαση της αρχής της μυστικότητας». Παράλληλα, ζήτησαν τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο επιθεωρητών που συνέταξαν το πόρισμα. Οι τελευταίοι διώκονται για «παράβαση καθήκοντος».
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=343084