Της Γιούλης Παπαδοπούλου
Το πιο απάνθρωπο και ανήκουστο βασανιστήριο, που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στα ανυποψίαστα κοριτσάκια της Αφρικής, ακόμα και την 3η χιλιετία μετά Χριστόν….είναι η κλειτοριδεκτομή!
Έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 6η Φεβρουαρίου κάθε χρόνου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής, για την ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού και ιδιαίτερα των Αφρικανών για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.
Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ευνουχισμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών και συναντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι
Η πράξη αυτή αποτελεί ένδειξη υποταγής της γυναίκας στο μελλοντικό της σύζυγο και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, την έχουν υποστεί 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.
Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».
Η ταινία ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ βασισμένη εξ ολοκλήρου στο βιβλίο της συγγραφέως ΓουόριςΝτίρι, που ήταν η πρώτη γυναίκα, που δήλωσε δημόσια στη Δύση, την βαρβαρότητα αυτού του εθίμου που είχε και η ίδια υποστεί, είναι τραγικά αποκαλυπτική και αληθινή.
Η ΓουόριςΝτίρι, που σήμερα είναι πρέσβειρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στον αγώνα για την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής, ήταν και η αιτία που έγιναν κάποια βήματα ενημέρωσης και εκπολιτισμού, στις διάφορες φυλές της Αφρικής, που έχουν αυτό το ΄΄έθιμο΄΄.
Για την ιστορία, θα αναφέρουμε, πως οι συνθήκες που εκτελούν τους ακρωτηριασμούς των νέων κοριτσιών, οι φυλές αυτές, είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους. Κόβουν με απίθανα εργαλεία τα πιο ευαίσθητα όργανα της γυναικείας φύσης με αποτέλεσμα, πολλά από τα παιδιά να πεθαίνουν από αιμορραγίες, σηψαιμία και άλλα νοσήματα.