Τριάντα τόσες χιλιάδες δημότες αποτελούν το πληθυσμιακό σύνολο αυτής της πόλης. Αγνωστο που κατατάσσεται ποιοτικά από άποψη διαβίωσης και ποιότητας ζωής σε σχέση με άλλες ελλαδικές πόλεις. Δεν νομίζουμε πάντως να φιγουράρει σε κάποια περίοπτη θέση. Το μαρτυρά το γεγονός της αδυναμίας όλων των δημάρχων και αντίστοιχων δημαρχιακών συμβουλίων να διαχειριστούν στοιχειωδώς τα απορρίμματα που παράγουν όπως και την τήρηση των όσων προτάσεων ψηφίζουν στα δημοτικά συμβούλια για την ευταξία της πόλης. Από την άλλη, σαφώς και τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπλασης της πόλης, όμως σε αρκετά θέματα πάμε πολύ πίσω. Ακόμα και σε εκείνα που έχουν σχέση με την ακρίβεια είμαστε η πιο ακριβή πόλη της χώρας, ή από τις πιο ακριβές πόλεις. Μέχρι πριν λίγο χρόνο, τότε που δανεικά υπήρχαν, πίναμε τον ακριβότερο καφέ της Ευρώπης έχοντας ως θέα βουνά σκουπιδιών, κοιτώντας άθλια κτίρια φορτωμένα με γκράφιτι και αυτοκόλλητα, κι ακούγοντας τα κορναρίσματα των εγκλωβισμένων στην κίνηση οδηγών. Δεν μας ένοιαζε, όμως, διότι λεφτά υπήρχαν. Ξέραμε ότι θα ξεσκάσουμε το βράδυ, πληρώνοντας όσο όσο τον καφέ σε άθλιες καφετέριες του πεζόδρομου, που φρόντισαν επιμελώς πλέον, μετά την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να οικειοποιηθούν τον μεταξύ του δρόμου και της καφετέριας χώρο.
Στην Τρίπολη της κομπορρημοσύνης και των πολλών λόγων, οι άνθρωποι δεν έχουν πεζοδρόμια να περπατήσουν. Οι πλατείες ιδιωτικοποιήθηκαν με «πρόχειρα» παραπήγματα που έστησαν οι καφετέριες, όπως και οι στοές που έκλεισαν από ανάλογα κατασκευάσματα. Τα λίγα αρχιτεκτονικά κοσμήματα που απέμειναν, όπως και κάποιες προσόψεις καινούργιων κτηρίων (και λόγω της «δίκαιης οργής» κάποιων) μουντζουρώνονται επαναστατικώς. Τα δέντρα και οι φωτιστικοί στύλοι χρησιμεύουν για να συρράπτονται χαρτόνια που λογίζονται τεκμήρια της «ελευθερίας του λόγου». Η πόλη δεν καταστράφηκε μόνο από την αντιπαροχή, που τότε ήταν μια λύση για το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης του πληθυσμού. Καταστρέφεται καθημερινά με δημοκρατικό τρόπο. Η διαβεβαίωση για λήψη μέτρων στην πλατεία Πετρινού, με εφαρμογή κάποιας κανονιστικής αρχής, είναι έπεα πτερόεντα και παραπέμπεται στις καλένδες. Κάτι είπε ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ για ποδήλατα, αλλά μάλλον δεν είδε καλά. Η πόλη περιμένει να ανασάνει από την εφαρμογή και μόνο όσων υπόσχονται και ψηφίζουν οι άρχοντές μας. Πότε όμως;
Αιμοδυναμικό Καλαμάτας
Απολογισμό των δύο χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Εμφραγμάτων και ενάμιση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου Καλαμάτας κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέζος ανακοινώνοντας στατιστικά στοιχεία στα οποία εμφαίνεται η μεγάλη προσφορά των υπηρεσιών στον τοπικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: « από τις αρχές του 2011 και μέχρι σήμερα στην Μονάδα Εμφραγμάτων έχουν νοσηλευθεί 713 ασθενείς ενώ στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 295 στεφανιογραφίες και 39 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Η λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων, που υπάγονται στην Καρδιολογική Κλινική, έρχονται να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει, αφού ως γνωστό το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Κατά τον κ. Μπέζο «οι υπηρεσίες που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα δικαιώνει από όλες τις απόψεις αυτές τις προσπάθειες να τις θέσουμε σε λειτουργία. Μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν επίσης καλά, αποτελεσματικά και αρμονικά το Νοσοκομείο μας προσφέρει ένα σύνολο ποιοτικών και ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας στο Νομό Μεσσηνίας».
Να μην κλείσει
Στην πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να κλείσει η Χημική Υπηρεσία της Τρίπολης και να συγχωνευτεί με αυτή της Καλαμάτας, τη στιγμή που διατηρούνται όλες οι άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, αναφέρθηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης. Η πληροφορία αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα την έκδοση ψηφίσματος όπου ζητείται η παραμονή της υπηρεσίας στην πόλη μας, σε ιδιόκτητο μάλιστα χώρο, που έχει διατεθεί από το δήμο, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι υπαινιγμοί από τον κ. Παυλή για μεροληπτική προσέγγιση του θέματος, μιας και ο Διευθυντής της υπηρεσίας είναι Καλαματιανός και οι έλκοντες την καταγωγή από τη Μεσσηνία φαίνεται πως έχουν το «πάνω χέρι» σε οιαδήποτε δράση του δημόσιου τομέα.
Μείωση ηλεκτρικού
Ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ε. Λιβιεράτο, με την οποία ζητά να υπάρξει μέριμνα για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε εκκλησιαστικά συσσίτια και κοινωνικές δομές, μεταξύ των οποίων και στον Ιερό Ναό «Ευαγγελίστριας» Ναυπλίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο εν λόγω ναός «λειτουργεί από ετών, μια σπουδαία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης του π. Ελευθέριου Μίχου, με καθημερινό συσσίτιο για 150 συνανθρώπους μας και με τη λειτουργία «Ιματιοθήκης της Αγάπης», παρέχοντας ένδυση σε πάνω από 450 ανθρώπους το μήνα. Πληρώνει δε κάθε μήνα περισσότερα από 1.000€ για κατανάλωση ρεύματος στη Δ.Ε.Η. με δύο (2) παροχές ρεύματος. Μία (1) για το συσσίτιο (μαγειρεία) και μία (1) για τις αποθήκες τροφίμων και την «Ιματιοθήκη της Αγάπης».
Για shopping therapy
Διαμαρτύρεται ο Οργανισμός Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας για την πρόθεση του υπουργείου να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές τα καταστήματα. Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του σημειώνει σκωπτικά: «Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα “καταναλωτές”, στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για “shopping therapy”!!! Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: “Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός.».
Εμβολιασμός
Στο Κέντρο Υγείας Αστρους σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου υγείας με αριθμόν109797, ξεκινάει το πρόγραμμα εμβολιασμού απόρων και ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων. Όσοι από τους δημότες πληρούν τις προϋποθέσεις της παραπάνω εγκυκλίου μπορούν να απευθυνθούν σε αυτό το Κέντρο Υγείας για τα περαιτέρω.
Τάδε έφη
«Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν.
Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης» Κάρολος Φωριέλ , Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης