Γ. Παπανικολάου. Πηγή έμπνευσης ο ερευνητής Γ. Παπανικολάου πενήντα χρόνια μετά

Φέτος συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από το θάνατο του πρωτοπόρου γιατρού και ερευνητή Γιώργου Παπανικολάου.

Μια επέτειος η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO. Έτσι έχει οργανωθεί και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου μια ξεχωριστή εκδήλωση στην καρδιά της Βρετανικής πρωτεύουσας, στο Ελληνικό Κέντρο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, με τη συνεργασία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Ηνωμένου Βασιλείου και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας επεσήμανε:

«Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από το θάνατο του πρωτοπόρου ερευνητή και γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, του οποίου η επιστημονική συμβολή στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αναγνωρίζεται παγκόσμια.Γι αυτό άλλωστε και τα «Βραβεία Παπανικολάου», που θα απονεμηθούν φέτος από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία με την ευκαιρία της επετείου, σε νέους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, έχουν μια ξεχωριστή αξία. Ούτως ή άλλως καταδεικνύουν ότι το έργο του έχει βρει άξιους διαδόχους. Πρόκειται για επιστήμονες που συνεχίζουν άοκνα στο δρόμο του και τιμούν το όνομα της χώρας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον η παρουσία του Προέδρου της Βασιλικής Εταιρείας Γυναικολογίας Δόκτωρος Τόνι Φάλκονερ τιμά την εκδήλωση και υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδεται στο έργο του Γεωργίου Παπανικολάου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.»

Για την εκδήλωση μίλησε αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Μεγάλης Βρετανίας δρ. Δημήτρης Πάσχος «Η Ελληνική Ιατρική Εταιρία δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνεται και η βράβευση νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει υψηλής ποιότητας εργασίες στον τομέα των ιατρικών επιστημών. Έτσι κάθε χρόνο δίνουμε το βραβείο Παπανικολάου. Φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου δεν θα μπορούσε παρά το καθιερωμένο μας βραβείο να είναι συνδεδεμένο και με μια ειδική-τιμητική εκδήλωση. Έτσι οι διαγωνιζόμενοι νεαροί επιστήμονες του χώρου της ιατρικής θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους από όπου θα βραβευθεί η καλύτερη. Επίσης, θα έχουμε μια παρουσίαση για το τεστ Παπανικολάου, για την σημαντικότητα του και πως έχει σώσει την ζωή εκατομμυρίων γυναικών τα τελευταία 60 χρόνια. Την παρουσίαση θα κάνει η δρ Μάργκαρετ Σταύρου. Πρόκειται για μια εξαιρετική παθολογοανατόμος, η οποία έχει μακρά και εξέχουσα καριέρα στην Μεγάλη Βρετανία».

Αλήθεια ποιος είναι ο λόγος της καθιέρωσης αυτού του βραβείου ρωτήσαμε τον κ. Πάσχο.

«Ο λόγος που έχουμε καθιερώσει αυτό το βραβείο είναι ότι θέλουμε ο Παπανικολάου να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιατρικής. Η αλήθεια είναι βεβαίως πως υπάρχουν πολλοί Έλληνες που αριστεύουν στο εξωτερικό και συχνά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξουμε τους καλύτερους μέσα από τους καλούς».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ένα βίντεο με την ιστορία της ζωής του Παπανικολάου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Την παραγωγή του βίντεο έκανε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Ο Παπανικολάου γεννήθηκε τον Μάιο του 1883 στην Κύμη της Εύβοιας. Υπήρξε διάσημος γιατρός, παθολογοανατόμος, βιολόγος και ερευνητής. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα βιολογίας στην Γερμανία. Το 1913 πήγε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Κόρνελ της Νέας Υόρκης. Δίδαξε ανατομία και ιστολογία ενώ άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα, στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία των οργάνων αναπαραγωγής. Θεωρείται ο θεμελιωτής του κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας»

Παγκοσμίως έγινε γνωστός για την μέθοδο που ανέπτυξε για την έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών, ιδιαίτερα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η μέθοδος αυτή γνωστή ως «Τεστ Παπ» ή «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου», έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο Παπανικολάου τιμήθηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Μεταξύ άλλων και με το μετάλλιο τιμής της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκινολογίας το 1952 ενώ είχε προταθεί δύο φορές και για το βραβείο Νόμπελ ιατρικής.

Αρχική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *