Την επόμενη φορά που θα πάρετε στα χέρια σας το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης για να δείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα ή του DVD player για να απολαύσετε μια κινηματογραφική ταινία της επιλογής σας, ξανασκεφτείτε το! Κι αυτό διότι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν πρόσφατα επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αποδείχτηκε ότι κάθε ώρα που επιλέγει κανείς να περάσει μπροστά στην τηλεόραση αφαιρεί ουσιαστικά 22 λεπτά από τη ζωή του! Στατιστικό στοιχείο που μεταφράζεται και στην απώλεια πέντε ετών ζωής για τους φανατικούς του «χαζοκουτιού», οι οποίοι παρακολουθούν τουλάχιστον έξι ώρες τηλεόρασης σε καθημερινή βάση.Και οι λόγοι που οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι απλοί, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ακινησία σε έναν καναπέ ή σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, με τα άκρως ανθυγιεινά σνακ που αρέσκονται όλοι να καταναλώνουν μπροστά στην τηλεόραση και βέβαια με την έλλειψη άσκησης.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στον παράγοντα μείωσης της διάρκειας ζωής, είχε ως δείγμα περισσότερους από 11.000 ανθρώπους άνω των 25 χρονών και απέδειξε περίτρανα ότι η καθιστική ζωή έχει παρόμοιες, αρνητικές για την υγεία συνέπειες, όπως κι εκείνες που έχουν το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
«Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης σε καθημερινή βάση σχετίζεται με τις απώλειες ζωών στον βαθμό που σχετίζονται και οι χρόνιες ασθένειες» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην έκθεσή τους για την έρευνα που έκαναν, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Δεν δίστασαν επίσης να συγκρίνουν την τηλεόραση με τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, μια και, όπως τόνισαν, τα 11 λεπτά ζωής που υπολογίζεται ότι χάνουμε από κάθε τσιγάρο μπορεί να μας τα αφαιρέσει και μισή ώρα παραπάνω μπροστά στην τηλεόραση.
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτρέπουν τον κόσμο να στραφεί προς το μοναδικό αντίδοτο της κατάστασης αυτής, που δεν είναι άλλο από την άσκηση. Αλλωστε, όπως λένε, μόλις 15 λεπτά φυσικής άσκησης σε ημερήσια βάση αυξάνουν τον μέσο όρο ζωής κατά τρία χρόνια, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 14%.