Ας επιστρέψουμε στον κόσμο της πραγματικότητας, όπου είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να συζητήσουμε τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2013 και να πούμε ότι όταν συζητούμε τον Προϋπολογισμό σε Υπουργεία, όπως είναι το Υπουργείο Υγείας που είναι…
… ένα κοινωνικό Υπουργείο στην αιχμή της αξιολόγησης και των προτεραιοτήτων για τις δαπάνες, πρέπει να πούμε ότι προσπαθούμε να υιοθετήσουμε τις εντολές του Πρωθυπουργού, του Αντώνη του Σαμαρά, για να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες, να νοικοκυρέψουμε το σύστημα της υγείας και όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς, να δώσουμε αξία στο τελευταίο ευρώ που έχει απομείνει και διατίθεται στο σύστημα υγείας, όλους τους πόρους δηλαδή και να μπορέσουμε να κάνουμε μία γενικότερη μεταρρύθμιση στο χώρο.
Το Υπουργείο Υγείας συμμετείχε σε όλη αυτήν την περικοπή των δαπανών και στη δημοσιονομική προσαρμογή πολύ σημαντικά. Η στόχευση ήταν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να είναι κάτω από 6% του ΑΕΠ. Πράγματι, φτάσαμε να είμαστε κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ και επειδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώνονταν λόγω της ύφεσης, φτάσαμε να είναι οριακά τα πράγματα και έπρεπε πραγματικά να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κύριος οργανισμός, ο κύριος φορέας που έχει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας είναι ο ΕΟΠΥΥ. Είναι ο οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και πρόσφατα εντάσσονται και περισσότερα ταμεία και είναι ο οργανισμός που δημιουργήθηκε για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μονοψώνιο και να μπορεί να επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος, να δώσει αξία στις εισφορές των ασφαλισμένων και να μπορεί να βγει στην αγορά υπηρεσιών υγείας, να συναντήσει η ζήτηση την προσφορά και να διαπραγματευτεί καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους στις καλύτερες δυνατές τιμές.
Επομένως σήμερα θα εστιάσω τα οκτώ λεπτά που έχω για να μιλήσω για το τι κάναμε τους τέσσερις αυτούς μήνες στον ΕΟΠΥΥ και τι κάναμε για τη φαρμακευτική πολιτική.
Είναι αρκετά αυτά που κάναμε, γιατί πράγματι ο οργανισμός αυτός έγινε με πολλές στρεβλώσεις. Ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρωτίστως δεν λειτούργησε για το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε, δηλαδή, όπως είπα, για να μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις, γιατί δεν είχε ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο που, όπως θα σας πω στη συνέχεια, το διορθώνουμε.
Ο οργανισμός, επίσης, είχε μία μεγάλη διαρθρωτική αδυναμία. Είχε συμβασιοποιήσει δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από τα έσοδά του. Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί. Θα σας πω μόνο ότι ο ΟΓΑ έπαιρνε 1,2 δισεκατομμύρια πριν δύο χρόνια για τον κλάδο υγείας και τώρα παίρνει 795 εκατομμύρια όλος ο ΕΟΠΥΥ. Άρα, λοιπόν, μεγαλύτερες συμβασιοποιημένες δαπάνες και λιγότερα έσοδα από το κομμάτι και του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών αφού η ύφεση φέρνει ανεργία και η ανεργία φέρνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρέπει τώρα εμείς να τον κάνουμε βιώσιμο και θα τον κάνουμε. (PM)
Σήμερα από το Βήμα της Βουλής στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους Έλληνες: Ο οργανισμός αυτός θα σταθεί στα πόδια του και θα είναι βιώσιμος και αυτό γίνεται γιατί πήραμε όλα εκείνα τα μέτρα πολύ νωρίς. Ήδη έχουμε πάρει μέτρα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των δαπανών για περικοπή των δαπανών, χωρίς ουσιαστικά να πειράξουμε και να θίξουμε τον πυρήνα των παρεχομένων υπηρεσιών των ασφαλισμένων και το κάναμε χωρίς να μας το πει η τρόικα.
Σας αναφέρω τα μέτρα που έφεραν τα 1,2 δισεκατομμύρια ξεκινώντας από το κομμάτι του φαρμάκου που είναι περίπου το 50% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Σας λέω ότι μόνο από την τελευταία μεταρρύθμιση που κάναμε στη μείωση των τιμών του φαρμάκου -από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε μειωμένες τιμές των φαρμάκων κατά 15% μεσοσταθμικά, κάτι που είναι πρωτόγνωρο- έχουμε εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι κέρδος της βιομηχανίας που κόβεται προς όφελος των ασφαλισμένων. Θα σας πω ότι στο μνημόνιο και στην τρόικα είχαμε δεσμευτεί για 180 εκατομμύρια από τη μείωση των τιμών για το 2013. Φέραμε πιο νωρίς το μέτρο με 400 εκατομμύρια όφελος προς τα ασφαλιστικά ταμεία συν 150 εκατομμύρια όφελος από τα νοσοκομειακά φάρμακα στα νοσοκομεία συν 150 εκατομμύρια που είναι το όφελος από τους ιδιώτες που πάνε και αγοράζουν ιδιωτικά τα φάρμακα, όποιοι δεν έχουν ασφάλιση ή όταν πάνε μόνοι τους στο φαρμακείο. Άρα βλέπετε ότι τρέχουμε μπροστά για να νοικοκυρέψουμε τον οργανισμό.
Καθορίσαμε ασφαλιστική τιμή. Από το 1998 που υποτίθεται ότι μπήκε η θετική λίστα, ποτέ δεν εφαρμόστηκε και για πρώτη φορά την καθορίζουμε. Μαζί με την τιμή, δηλαδή την αποζημίωση με βάση τη δραστική, είναι μία εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Μιας και αναφέρθηκα στη δραστική, επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πριν από δύο ώρες στην ομιλία του ότι εμείς εφαρμόσαμε σ’ αυτό το πολυνομοσχέδιο χθες τη δραστική ουσία, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαστε εμείς που εφαρμόσαμε και νομοθετήσαμε τη δραστική ουσία. Ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς ήμασταν που διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε το 15% των εξαιρέσεων για να συνταγογραφούν οι γιατροί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και την περιγράφω απ’ αυτό το Βήμα της Βουλής.
Επίσης με αφορμή το δελτίο τιμών, τις τελευταίες μέρες γίνεται μία κουβέντα για ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία και πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό. Δεν δικαιολογείται καμία έλλειψη κανενός φαρμάκου στα φαρμακεία. Καμία εταιρεία δεν έχει κάνει αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να αποσύρει φάρμακο και ξέρετε γιατί; Διότι τα φάρμακα που είναι προστατευόμενα, που είναι σε πατέντα, αλλά και σ’ αυτά που είναι off patent και δεν έχουν γενόσημα, δηλαδή τα μοναδικά, τα προστατέψαμε για να είναι στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Άρα στην ίδια τιμή πωλούνται και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης, άρα δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθούν. Στα υπόλοιπα που έχουν γενόσημα φάρμακα και που δεν υπήρξε αυτή η προστασία στο κατώφλι των τριών φθηνότερων, αν θέλει κάποιος να αποσύρει τα off patent, ας τα αποσύρει. Υπάρχουν γενόσημα. Μέχρι στιγμής όμως δεν ισχύει αυτό. Αυτό που ίσχυε ήταν ότι οι φαρμακοποιοί, όπως συμβαίνει πάντα, όταν οι τιμές των φαρμάκων πέφτουν, προσπαθούν να έχουν τα ράφια τους άδεια για να τα γεμίσουν με τις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επίσης, 100 εκατομμύρια παίρνουμε από τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά. Δεν είναι κάτι που το περιγράφουμε. Το έχουμε δει, υπάρχει. Από τον καινούργιο κανονισμό παροχών που υπογράψαμε παίρνουμε 400 εκατομμύρια από την εξοικονόμηση από τις ιδιωτικές κλινικές στα νοσήλια, από τα διαγνωστικά κέντρα με το πώς αποζημιώνονται όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις και επομένως έτσι έχουμε φτάσει στα 1,2 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι μέτρα που έχουμε πάρει. Μένει ακόμη περίπου 1 δισεκατομμύριο στο σκέλος των εσόδων να συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών και ο οργανισμός αυτός θα είναι απόλυτα νοικοκυρεμένος και βιώσιμος.
Επίσης, πρέπει να πω ότι ετοιμάζουμε για τον ΕΟΠΥΥ αναλογιστική μελέτη η οποία εκτιμά την πορεία της εξέλιξης και των λοιπών δεδομένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που τον εξασφαλίζουν, γιατί ο οργανισμός αυτός δεν είχε αναλογιστική μελέτη.
Δεύτερον, συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα κάνει διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας για να εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές.
Τρίτον, ολοκληρώνουμε τις διοικητικές διαδικασίες της ένταξης και των υπολοίπων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Εκδίδονται οι αποφάσεις για τη μετάταξη του προσωπικού που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και που αφορούν αυτές στη μεταβίβαση της περιουσίας. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας να φτιάξει τα μητρώα των ασφαλισμένων, δηλαδή να περιγράψει και τους έμμεσα ασφαλισμένους αλλά και αυτούς που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, διότι σήμερα ο οργανισμός αυτός που είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός υγείας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά το γερμανικό, δεν έχει μητρώα για το ποιους πρέπει να καλύψει. Αυτό είναι κάτι που φτιάχνει το Υπουργείο Εργασίας. Ενσωματώσαμε τα στοιχεία των άμεσα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Συνδέουμε τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ με την ΗΔΙΚΑ για τη μεταφορά on line των στοιχείων ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, χωρίς να διαθέσουμε ούτε ένα επιπρόσθετο ευρώ, έχουμε σε πραγματικό χρόνο εικόνα από την ΗΔΙΚΑ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όλων των γιατρών σε πραγματικό χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ και γι’ αυτό κάθε τέλος του μήνα και στο τέλος της ημέρας στέλνουμε σημειώματα στους γιατρούς που υπερβαίνουν το μέσο όρο συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους και τούς κάνουμε τις συστάσεις.
Επίσης, ενοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή του esyntagografisi με το ediagnosis, δηλαδή οι γιατροί γράφουν σε άλλο λογισμικό τη συνταγογράφηση σε φάρμακα και σε άλλο τα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις. Αυτό σημαίνει χρόνο για τους γιατρούς και για τους ασφαλισμένους. Αυτά τα ενοποιούμε και τα συνδέουμε με το ηλεκτρονικό σύστημα εκκαθάρισης, το ΗΔΑΠΙ, όπου εκεί εκκαθαρίζονται τα τιμολόγια και οι αποδείξεις από τα διαγνωστικά για τις κλινικές.
Την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή σ’ όλα τα διαγνωστικά κέντρα ώστε σε καθημερινή βάση να αποστέλλουν τις πράξεις μέσω της ειδικής εφαρμογής στο ΗΔΑΠΙ και να βλέπουμε αν πραγματικά εκτελούνται οι εξετάσεις οι οποίες συνταγογραφούνται και χρεώνονται, αν έχουν εκτελεστεί εξετάσεις.
Επίσης, διασυνδέθηκαν τα μηχανογραφικά συστήματα των φαρμακείων με το esyntagografisi και έτσι πραγματικά έχουμε συνολική εκτίμηση στο 100% των εκτελεσθέντων συνταγών ηλεκτρονικά.
Πέραν αυτού, παραλάβαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο 50% των συνταγών και την έχουμε φτάσει στο 85% και στο κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πολυϊατρεία του ΙΚΑ και συμβεβλημένοι γιατροί, είμαστε στο 98%. Αυτές είναι εξελίξεις χωρίς χρήματα, χωρίς να έχουμε δαπανήσει πρόσθετους πόρους. Απλά είχαμε τη βούληση και οργανώσαμε το σύστημα.
Φτιάξαμε ενιαίο λογισμικό πρότυπο στον ΕΟΠΥΥ που δέχεται τις απαιτήσεις των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Θα σας πω ότι μέχρι τώρα οι ιδιωτικές κλινικές έρχονται με στοίβες χαρτιών και υποβάλλουν όλα τα νοσήλια που κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει στην πράξη. Τώρα φτιάξαμε σύστημα με το οποίο ηλεκτρονικά υποβάλλονται όλες αυτές οι δαπάνες και όλα τα νοσήλια.
Διασυνδέουμε το σύστημα της συνταγογράφησης μαζί με το σύστημα της ταινίας γνησιότητας του ΕΟΦ ώστε με τη διαδικασία check digit να έχουμε έλεγχο της ανάλωσης και της διακίνησης των φαρμάκων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, αλλά μιλώ για πράγματα που ήδη κάναμε για να αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες ότι πραγματικά εδώ παλεύουμε για να στήσουμε τον ΕΟΠΥΥ στα πόδια του.
Αναπτύσσουμε ένα πλαίσιο αξιολόγησης. Αξιολογούμε τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, τα κατατάσσουμε σε κατηγορίες και θα τα αποζημιώνουμε και θα κατανέμουμε τους πόρους με βάση την κατάταξή τους για να υπάρχει ένα κίνητρο, για να επενδύουν σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινους πόρους για να βελτιώνεται η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας.
Τέλος, δημιουργούμε νέα πρότυπα σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας. Οι νέες συμβάσεις θα ενσωματώνουν τα επίπεδα διαβάθμισης της ποιότητας και θα συνδέουν την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών με εκπτώσεις και θα κάνουν εύκολη και την επιβολή των κυρώσεων σε παραβατικές περιπτώσεις. Επανασχεδιάζουμε το σύστημα αποζημίωσης των υπηρεσιών σε είδος και αναπτύσσουμε σύστημα αξιολόγησης των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, αλλά και υγειονομικού υλικού. Τέλος, κωδικοποιούμε όλο το υγειονομικό υλικό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και το πιστοποιούμε με ταινίες γνησιότητας. Είναι μία δουλειά που κάνει και ολοκληρώνει το ΕΚΑΠΤΥ.
Μ’ αυτά τα λίγα λόγια κλείνω λέγοντας άλλη μια φορά ότι συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Ο ΕΟΠΥΥ θα σταθεί στα πόδια του και το 2014 θα είναι ένας οργανισμός που θα εκπληρώνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις υποχρεώσεις του.
Ο κ Σαλμάς – νομίζει – πως περιπαίζει τον Ελληνικό λαό για τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή η τερατογέννηση, το Υγειονομικό εξάμβλωμα που δημιούργησαν αποτελεί όνειδος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παγκοσμίως. Με λειτουργούς υγείας που δεν πληρώνονται (νομίζω έχουν πάνω από πέντε μήνες να δουν χρήματα), με φάρμακα, όχι απλά αμφιλεγόμενης ποιότητας, αλλά αποδεδειγμένα επικίνδυνα, με μηνιαίους εκβιασμούς των Φαρμακοποιών, με ασφαλισμένους που πληρώνουν και το τηλεφωνικό ραντεβού που θα κλείσουν μετά από μήνες, με νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη υλικά, οδηγούν την περίθαλψη σε κατάρρευση. Η αλήθεια είναι μια κ Σαλμά. Αδιαφορείτε για την υγεία των ασφαλισμένων. Μοναδικός σας στόχος είναι η οικονομική απομύζηση του πληθυσμού και η διασφάλιση στις διοικητικές θέσεις του ΕΟΠΥΥ, του κομματικού σας στρατού
Εν τω μεταξυ ,μας μιλα λες και εκαναν καποιο κατορθωμα …
Αυτα επρεπε να εχουν γινει 30 χρονια πριν ,να δοκιμαστουν στην πραξη ,να διορθωθουν και να βελτιωνονται καθημερινα και με το σωστο τροπο !
Οχι να εφαρμοζονται με ζοριλικια και απειλες …
” Παραλαβαμε την Ηλεκ/κη συντ/ση …….χωρις εξοδα ” κ.ο.κ .
Εμ βεβαια αφου τα εξοδα τα επομιστηκαν απο τη μια πλευρα οι λειτουργοι της υγειας ,που υποχρεωθηκαν να αγορασουν με δικα τους χρηματα ολο τον ηλεκ/κο εξοπλισμο ( ακομα και σε κρατικα ιδρυματα – βλεπε συμβ/χους Ε.Ο.Π.Υ.Υ ) και απο την αλλη οι ασθενεις που χρυσοπληρωνουν πλεον καθε δευτερολεπτο επικοινωνιας και επαφης με αυτο το ηλιθιο συστημα Π.Φ.Υ !!!
Με μια κουβεντα .
Αει παρατα μας Κε ( επιεικως ) Υπουργε ! Αντε σπιτακι σου να ασχοληθεις με κατι αλλο .Αν ξερεις να κανεις και κατι …