Σαν σήμερα, πριν 165 χρόνια ακριβώς γεννήθηκε στο Κλόνταρφ της Ιρλανδίας ο συγγραφέας του γνωστού σε όλους μας μυθιστορήματος τρόμου “Ο Δράκουλας”.
Ο Έϊμπραμ “Μπράμ” Στόκερ (Abraham “Bram” Stoker) γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1847 στο Δουβλίνο. Γεννήθηκε σε μια πιστή προτεσταντική οικογένεια και ήταν το τρίτο από τα επτά παιδιά του Έϊμπραμ Στόκερ (1799-1876) και της Σαρλότ Θόρνλεϊ (1818-1901).
Μέχρι τα επτά του χρόνια δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει, μια τραυματική εμπειρία που αντανακλάται στο λογοτεχνικό του έργο και ειδικά στον “Δράκουλα”. Όσο μυστηριώδης ήταν η ασθένεια από την οποία έπασχε, τόσο θαυματουργή ήταν η ανάρρωσή του, καθώς οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ο μικρός Μπράμ όχι μόνο κατόρθωσε να υπερνικήσει την αναπηρία του, αλλά έγινε ένας εξαίρετος αθλητής και ποδοσφαιριστής κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Το 1870 αποφοίτησε με δίπλωμα μαθηματικών και διορίσθηκε δημόσιος υπάλληλος στον Πύργο του Δουβλίνου, ενώ παράλληλα έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα “Dublin Evening Mail”. Μια θερμή κριτική του για την ερμηνεία του ηθοποιού Χένρι Ίρβινγκ στον “Άμλετ” του Σέξπιρ συνετέλεσε στην φιλία μεταξύ των δύο ανδρών και στην επαγγελματική του καταξίωση.
Στα τέλη του 1878 ο Ίρβινγκ τον κάλεσε στο Λονδίνο για να αναλάβει την διεύθυνση του θεάτρου του, του ονομαστού “Lyceum Theatre”, αλλά και την διαχείριση των προσωπικών του υποθέσεων.
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε τελέσει τον γάμο του με την καλλονή Φλόρενς Μπόλκομπ (1858-1937), πρώην αρραβωνιαστικιά του Όσκαρ Γουάιλντ. Στις 31 Δεκεμβρίου 1879 γεννήθηκε το μοναδικό παιδί τους, ο Ίρβινγκ Στόκερ (1879-1961).
Παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του ως θεατρώνης και ιδιαίτερος του σερ Χένρι Ίρβινγκ, ο Στόκερ εξάσκησε το λογοτεχνικό του ταλέντο, με κάποια καθυστέρηση.
Το 1890 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημά “Το Πέρασμα του Φιδιού” (“The Snake’s Pass”) και το 1897 το αριστούργημα του “Δράκουλας” (Dracula), ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε την λογοτεχνική του διαδρομή. Γραμμένο κυρίως υπό μορφή ημερολογίων των πιο σημαντικών χαρακτήρων, περιστρέφεται γύρω από ένα βρικόλακα της Τρανσυλβανίας, που οπλισμένος με υπερφυσικές δυνάμεις, πηγαίνει στην Αγγλία και εκεί χρησιμοποιεί τα αθώα θύματά του για να εξασφαλίσει το αίμα από το οποίο τρέφεται.
Οδηγούμενοι από τον δόκτορα Βαν Χέλσινγκ, ο ήρωας του έργου Χάρκερ και οι φίλοι του, μετά από πολλές ανατριχιαστικές περιπέτειες, κατορθώνουν να υπερισχύσουν και να σκοτώσουν τον Δράκουλα. Το εξαιρετικά δημοφιλές αυτό μυθιστόρημα είχε εξίσου μεγάλη επιτυχία, αν όχι μεγαλύτερη, στο θέατρο και κυρίως στον κινηματογράφο.
Ο Στόκερ έγραψε και άλλα μυθιστορήματα:
“Το Μυστήριο της Θάλασσας” (“The Mystery of the Sea”, 1902), “Το Κόσμημα των επτά αστεριών” (“The Jewel of the Seven Stars”, 1904) και “Η κυρία με το Σάβανο” (“The Lady of the Shroud”, 1909), αλλά κανένα δεν πλησίασε την δημοτικότητα και την ποιότητα του Δράκουλα.
Πολιτικά, ήταν οπαδός του Φιλελεύθερου Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (“Φιλελεύθεροι Δημοκράτες” σήμερα) και ενδιαφερόταν για το ιρλανδικό πρόβλημα. Δεν επιζητούσε την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, αλλά την αυτονομία της εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Μπράμ Στόκερ, ύστερα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων, πέθανε στις 20 Απριλίου 1912 στο Λονδίνο σε ηλικία 64 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η τεφροδόχος του βρίσκεται στο μαυσωλείο του Golders Green στο Λονδίνο.
Βιβλία του Στόκερ στα Ελληνικά
Δράκουλας (“Στοχαστής”)
Η Ταφή των αρουραίων και άλλα διηγήματα (“Ποντίκι”)
Το Κόσμημα των επτά αστεριών (“Περίπλους”)
Η φωλιά του λευκού φιδιού (“Terra Nova”)