Έκκληση για ενότητα, με την επισήμανση πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων. Στη σύσκεψη, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά αντίθετοι με τις ανατροπές στα εργασιακά, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πολύ πιο κατηγορηματικά, να τονίζει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.
«Κοιτάζω μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι μόνο του κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. «Από αυτή την ευθύνη πίσω δεν κάνω», υπογράμμισε. «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε. Δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι», σημείωσε.
Οσον αφορά ειδικότερα στα εργασιακά επισήμανε ότι έχουν ήδη αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας και ότι η διαπραγμάτευση προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται.
«Γνωρίζω καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως επί τρεις μήνες η κυβέρνηση αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίξει το εργασιακό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, άφησε υπαινιγμούς και για το ενδεχόμενο δημιουργίας «δεσμευμένου λογαριασμού» από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, και αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα. Όπως είπε, πρέπει να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια της χώρας σε σχέση με την οικονομική της διαχείριση, η οποία πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.
Στις δικές του δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε και πάλι κατηγορηματικό «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.
Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικα με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Υπογράμμισε μάλιστα πως «μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη» άποψή του.
Όπως είπε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση.