Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, 16 Οκτωβρίου 2012. «Αγροτικοί συνεταιρισμοί: κλειδί για την τροφοδοσία του πλανήτη»

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ Το φετινό θέμα της ημέρας είναι «Αγροτικοί συνεταιρισμοί: κλειδί για την τροφοδοσία του πλανήτη». Το θέμα επιλέχθηκε για να τονίσει τον τρόπο με το οποίο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί & οι εταιρείες παραγωγής μπορούν να βοηθήσουν στην ασφάλεια τροφίμων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας & την ανύψωση των πολλών ανθρώπων από το όριο της φτώχειας.

Πάνω από τρεις δεκαετίες πτώσης εθνικών επενδύσεων στη γεωργία, εκατομμύρια μικρών παραγωγών έχουν παλέψει να ανταποκριθούν & να ανταπεξέλθουν στη μεταβλητότητα του κλίματος, των αγορών & των τιμών. Από την κρίση του 2007-2008 πολλές χώρες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη πολιτική & οικονομική υποστήριξη καθυστερούσε πίσω από προφορικές δεσμεύσεις.

Καθημερινά, μικροί παραγωγοί αντιμετωπίζουν περιορισμούς που δεν τους επιτρέπουν να αποκομίσουν τα οφέλη της δουλειάς τους & να συνεισφέρουν στην ασφάλεια των τροφίμων.

Στοιχεία δείχνουν ότι ισχυροί συνεταιρισμοί & εταιρείες παραγωγής είναι ικανοί να ξεπεράσουν φραγμούς & να μετριάσουν τις αρνητικές επιδράσεις στη διατροφή. Ισχυροί παραγωγικοί συνεταιρισμοί μπορούν να ξεπεράσουν οικονομικούς & πολιτικούς περιορισμούς παρέχοντας στα μέλη τους πρόσβαση σε πλήθος υπηρεσιών & πλεονεκτημάτων. Για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν το κόστος για τους αγρότες επιτρέποντάς τους να αγοράζουν σε ομάδες & να επωφελούνται από τις καλύτερες τιμές λιανικής.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ισχυρών συνεταιρισμών που προάγουν τη συλλογική δράση σε άτομα που εξαρτώνται από την αλιεία, τις καλλιέργειες, την ξυλεία για τον βιοπορισμό τους. Αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να ενεργήσουν σε εθνικό & διεθνές επίπεδο για να επιτύχουν την οικονομική & κοινωνική επίτευξη των στόχων των μελών τους.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν τα μέσα για την εξάλειψη της πείνας & της υποθρεψίας. Αυτό που χρειάζεται είναι η σύσταση ενός περιβάλλοντος ικανού να επιτρέψει στους μικρούς παραγωγούς να αποκτήσουν όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες.

Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) & τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τις κυβερνήσεις που βοηθούν τους συνεταιρισμούς να ευδοκιμήσουν (αναπτύσσοντας επαρκείς πολιτικές, νομικά πλαίσια & οικονομικά κίνητρα), καθώς θεωρούνται το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα σε νέες ευκαιρίες & στην επίτευξη του κοινού στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη & ασφαλή τρόφιμα.

Βασιλική Δέδε

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841

Email: vasodede@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *